Şekerbank

Üç Arı Yetiştiricisine 300 Bin Liralık Destek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Üç Arı Yetiştiricisine 300 Bin Liralık Destek

Samsun merkeze bağlı Tekkeköy İlçesi Büyüklü Mahallesinde arıcılık yapan Kadir Varol, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün hazırladığı “Arı Sütü Üretimi Projesi” kapsamında makine ve ekipman desteği aldı.

İşletmeyi Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Rukiye Pınar, Tekkeköy İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Erdoğan, Samsun İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rasim Kaplan ve teknik personeller ziyaret etti.

İl Müdürü İbrahim SAĞLAM burada yaptığı konuşmasında: “Arı sütü; genç işçi arıların (5- 15 günlük) çene altı bezlerinden salgılamış oldukları kremimsi yapıda bir yavru besin maddesidir. Arı sütü antienflamatuar, antialerjik ve immun sistemi güçlendirici, insan sağlığını üzerinde birçok olumlu etkilere sahip olan bir besin maddesidir. Arı Sütü Projesi, Samsun İli genelinde arı sütü üretimi yapmak ve yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla üreticilerin desteklenmesi için hazırlanmıştır.

Proje kapsamında, projenin makine ve ekipman temini için 04.04.2022 tarihinde İl Müdürlüğümüzde ihalesi yapılmış olup, toplam ihale bütçesi üç yetiştiricimiz için 297.796,5 TL’dir. Proje kapsamında; Tekkeköy, Atakum ve Ondokuzmayıs ilçelerimizden Samsun İli Arı Yetiştiricileri Birliği’ne müracaat edenler arasından belirlenen 3 arı yetiştiricimiz, İl müdürlüğümüz tarafından Arıcılık Kayıt Sisteminde (AKS) ve yerinde yapılan kontrol sonucunda uygun bulunarak devralınan makine ve ekipmanlar kendilerine teslim edilmiştir.

Projemiz 2022 yılı Mayıs ayında başlamış olup 24 ay süre ile devam edecektir. Bu kapsamda Arı Sütü üretiminin başlaması için verilen makine ve ekipmanın takibi teknik ekip tarafından yapılarak projenin sürdürülebilirliği ve istihdamın yerleştirilmesi sağlanacaktır. Projede verilen ekonomik ve teknik destek ile arı sütü üretimi yaygınlaştırılacak ve üretimi artacaktır.

Arıcılık ekonomik anlamda yapılan tarımsal bir faaliyettir. Ülkemizde ve Dünyada birçok aile arı yetiştiriciliği ve bal üretimi ile geçimini sağlamaktadır. Balın yanında baldan katma değer ve içerik olarak daha zengin olan diğer arı ürünlerinden polen, arı sütü, propolis, arı zehiri, üretilmesi ile doğal zenginliklerden daha fazla faydalanılarak ülke ekonomisine katkı sağlanmaktır.

Türkiye’de Bal Üretimi, 2021 yılı TÜİK verilerine göre 96.344 tondur. İlimiz, 940 ton üretimle Türkiye’de 26. sırada yer almakta olup İlimizde 2021 yılı TÜİK verilerine göre Arıcılık yapan işletme sayımız 1.610, toplam arılı kovan sayımız 86.076’dır. İlimiz arıcılarına 2021 yılı arılı kovan desteklemesinde 1.090 işletmeye, 82.504 kovana 1.650.080 TL destekleme ödemesi yapılmıştır.

Projenin ilimize ve yetiştiricilerimize hayırlı olmasını diliyorum.’ dedi

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarım İl Müdürlüğü Bolu Fuarında Yerini AldıÖnceki Haber

Tarım İl Müdürlüğü Bolu Fuarında Yerini...

Vali Ersin Yazıcı Çiçekçilerle Bir Araya GeldiSonraki Haber

Vali Ersin Yazıcı Çiçekçilerle Bir Araya...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar