Şekerbank

Trabzon’da Kahverengi Kokarca’ya Karşı Mücadelede Yeni Stratejiler Uygulanıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Trabzon’da Kahverengi Kokarca’ya Karşı Mücadelede Yeni Stratejiler Uygulanıyor
Tofidass

Harun Göksel/ Trabzon: Trabzon Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, zararlı böcek türü Kahverengi Kokarca’ya (Halyomorpha halys) karşı yürütülen mücadelede yeni yöntemlerin uygulandığını duyurdu. Eylül ayından bu yana ilçe müdürlükleriyle yapılan toplantılarla kışlak mücadelesi için detaylı talimatlar verildi.

Kışlak Mücadelesi ve Eğitim Çalışmaları İl genelinde 536 kırsal mahallede 60.000 vatandaşa ulaşarak mekanik mücadele yöntemleri anlatıldı. Ayrıca, eğitim amaçlı kimyasal mücadele de kış boyunca devam etti. 10 ilçede çiftçilere, Ticaret Borsası iş birliğiyle zirai ilaç dağıtımı yapılacak, ilk dağıtım 26 Nisan’da Akçaabat ilçesinde gerçekleştirildi.

Feromon Tuzakları ve Gözlem Çalışmaları Nisan ayıyla birlikte ısınan hava koşulları sebebiyle kışlaklardan çıkan Kahverengi Kokarcalar için 12 ilçede 36 fındık bahçesine gözlem amaçlı feromon tuzakları kuruldu. Tuzaklar düzenli olarak kontrol edilerek, sayımlar yapıldı ve bulgular haftada iki kez ilgili kurumlara raporlandı.

Popülasyon Değerlendirmesi ve İlaçlama Ekipleri Doğu Karadeniz bölgesinde yapılan tuzak sayımları ve gözlemler sonucunda, Kahverengi Kokarca popülasyonunun en az olduğu il Trabzon olarak belirlendi. Erken ısınan hava şartları sebebiyle biyosidal ve kimyasal mücadele tarihleri güncellendi. İl ve ilçe müdürlükleri, 22 ilaçlama ekibi kurarak, yoğun çıkış gösteren bölgelerde eğitim amaçlı ilaçlamalar gerçekleştirdi.

Turunçgil Uzun Antenli Böceği ile Mücadele Kahverengi Kokarca ile mücadelenin yanı sıra, 2017’den beri Turunçgil Uzun Antenli Böceği’ne karşı da mücadele ediliyor. Yaklaşık 4145 dekar alanda eradikasyon, 12.316 dekar alanda ise kimyasal mücadele yapıldı. 2024 yılında 4494 dekar alanda daha kimyasal mücadele planlanıyor. Ancak, kısıtlı bütçe nedeniyle zararlı görülen alanlar ancak Haziran ayında ilaçlanabilecek.

Bu gelişmeler, Trabzon’da tarım alanlarını tehdit eden zararlı böcek türlerine karşı etkin bir mücadele yürütüldüğünü gösteriyor. İl Müdürlüğü, teknik personel ve çiftçilerle iş birliği içinde, bölgedeki tarımın korunması için çalışmalarını sürdürüyor.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Karal: Buğday çiftçisinin maliyeti 1 yılda yüzde 62 arttı, 15 liranın altındaki bir rakam üreticiyi toprağa küstürürÖnceki Haber

Karal: Buğday çiftçisinin maliyeti 1 yıl...

AFAD-DSİ Sel ve Taşkın Risk Azaltma Protokolü İmzalandıSonraki Haber

AFAD-DSİ Sel ve Taşkın Risk Azaltma Prot...

Haber Yorumları

  • Mamam29-04-2024 19:43

    Tebrikler

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar