Şekerbank

Tarım sektörüne yatırım temasına dayalı Türkiye’nin İlk ve Tek fonu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarım sektörüne yatırım temasına dayalı Türkiye’nin İlk ve Tek fonu

Özgün ve yenilikçi temalı yatırım fonlarını sunarak ilkleri hayata geçiren İş Portföy’den bu kez de tarım sektörü adına ‘öncü bir adım’ geldi. Küresel ölçekte tarım emtiasına ve tarım sektöründe faaliyet gösteren yerli şirketlere yatırım imkânı sağlayan Türkiye’nin ilk ve tek fonu “İş Portföy Tarım Serbest Fon” ile tarım alanına yatırım yapmak artık çok kolay olacak. Türkiye’nin en büyük özel portföy yönetim şirketi olan İş Portföy, orta ve uzun vadeli yatırım perspektifi ile tarım emtiasına dayalı sermaye piyasası araçlarına yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için uygun olan İş Portföy Tarım Serbest Fon’u 7 Haziran 2021 Pazartesi günü yatırımcılarına sundu. Fon, Türkiye’de tarım sektörüne odaklanan ilk ve tek yatırım fonu oldu. 

İş Portföy Tarım Serbest Fon, toplam değerinin en az %80’i ile devamlı olarak; şeker, mısır, soya fasulyesi, kahve, kakao, pamuk, buğday ve diğer tarım emtia fiyatlarını ve bu fiyatlara dayalı endeksleri takip etmek için kurulmuş ve katılma payları borsalarda işlem gören yerli/yabancı borsa yatırım fonlarına ve tarım sektöründe faaliyet gösteren yerli şirketlerin hisse senetlerine yatırım yapacak. Dünya nüfusundaki ve insanların beslenme alışkanlıklarındaki değişim başta olmak üzere tarım ürünlerine olan talebin artmasına sebep olan gelişmeler, yatırımcıların bu sektöre daha fazla ilgi duymasını beraberinde getirirken, Bloomberg Agriculture Total Return Endeksine göre mısır ve soya fasulyesi gibi en temel ürünlerin fiyatlarında sırasıyla son bir yılda kaydedilen %98 ve %80 ABD doları bazındaki artışlar da bu ilgiyi gözler önüne seriyor. İş Portföy tarafından kurulan Tarım Serbest Fon yatırımcısına ağırlıklı olarak tarım ürünlerinin fiyat değişimlerini yansıtmayı hedefliyor. Serbest fon statüsünde olmasından dolayı “nitelikli yatırımcı” kategorisine giren yatırımcılar tarafından satın alınabilecek.

Türkiye’de ilk defa tarıma dayalı bir yatırım fonu kurarak, bir yandan yatırımcılara birikimlerini potansiyel vadeden bir alana yönlendirme imkânı sunduklarını bir yandan da tarım ile ilgili finansal piyasaların gelişmesi konusunda bir farkındalık yarattıklarını vurgulayan İş Portföy Genel Müdürü Tevfik Eraslan İş Portföy Tarım Serbest Fon ile ilgili bilgiler verdi: “Yatırımcılar artık fona yönlendirdikleri birikimlerinin tam olarak hangi alanda yatırıma dönüştürüldüğünü bilmek istiyorlar. İş Portföy olarak bizler de spesifik olarak yönettiğimiz fonların portföyünde yer verilen sektörleri veya yatırım stratejilerini adresleyen temalı fonlar kurarak bu ihtiyacı karşılıyoruz. Tematik fon ailemizin en yeni üyesi olan Tarım Serbest Fon tam bu amaca hizmet ediyor. İş Portföy’ün hali hazırda “İş Portföy Emtia Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu” adıyla yatırımcılara sunmuş olduğu bir emtia fonu bulunmakla birlikte, daha odaklı olarak sadece tarım emtiasıyla ilgili yatırım yapmak isteyen yatırımcılara yönelik olarak İş Portföy Tarım Serbest Fon’u kurduk. İş Portföy Emtia Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu 388 milyon TL büyüklüğe ulaşmış olup, yılbaşından itibaren %42,9’luk getiriye ulaşmış durumdadır. Tarım Serbest Fon’a da yatırımcı ilgisinin yüksek olacağını değerlendiriyoruz” dedi.   

Tarımın dünya tarihi boyunca kritik bir sektör olduğunu hatırlatan Eraslan; “Artan nüfusa, gelire, dijitalleşmeye, şehirleşmeye, çevresel faktörlere bağlı olarak tarım ürünlerine olan ilgi yüksek düzeyde gerçekleşirken, üretimi gerçekleştirecek tarımsal yapı, toprak ve su kaynağı limitli. Ayrıca, iklim değişikliği ve tedarik zincirindeki değişiklikler arzı olumsuz etkileyebiliyor. Pandemi döneminde tarımın ne kadar stratejik bir sektör olduğunu bir kez daha tecrübe ettik. Sadece insanlar için değil, hayvancılık ve sanayi için de önemli bir girdi olan tarımsal üretimin önümüzdeki yıllarda da öneminin giderek artacağına inanıyoruz” dedi. Eraslan, İş Portföy Tarım Serbest Fon’un karşılaştırma ölçütünün %65 Bloomberg Agriculture Subindex ve %35 BIST Gıda ve İçecek Endeksi olduğunu, fonun, küresel tarım emtiasının yanında ve yurt içindeki tarım ve gıda şirketlerinin hisse senetlerine yatırım imkânı sağladığını belirtti. 

İş Portföy Tarım Serbest Fon’u, TEFAS platformunda işlem görecek ve TEFAS’a üye tüm banka ve aracı kurumlardan alınabilecek. 

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TVHB: Sağlıklı ve üretken bir toplum için gıda güvenliği ve güvencesiÖnceki Haber

TVHB: Sağlıklı ve üretken bir toplum içi...

Orman yangınlarıyla mücadelesinde OGM’ye ödülSonraki Haber

Orman yangınlarıyla mücadelesinde OGM’ye...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar