Şekerbank

Sulak alanlarımızı hep birlikte koruyalım

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sulak alanlarımızı hep birlikte koruyalım
Kuşlar göç ediyor, arılar uçuyor, mandalar serinliyor… Ve daha nice canlılar… Pek çoğumuzun artık farkında olduğu “İklim Değişikliği” açısından bugünün önemi: 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü.
Tofidass

Arıcılık Okulu’ndan Dr. Adem TURAN “Hepimizin malumu sulak alanlar neredeyse bütün canlıların ortak olarak kullandığı göller, göletler, nehirler, longozlar, bataklıklar ve daha niceleri olarak ifade edebileceğimiz alanlardır. Bazıları RAMSAR ALANI olarak tescil edilmiş olup uluslararası alanda koruma altına alınmıştır. Ülkemizde bulunan 106 sulak alanın 14’ü Ramsar Alanı, 92’si Mahalli ve Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan olarak koruma altındadır.

Sulak alanlar genelde yaban hayatına yönelik olarak düşünülse de arılarımız için de temiz su kaynağı olarak değerlendirilmektedir. Ancak son 50 yılda antropojenik (insan kaynaklı) etkilerden dolayı iç kara sulak alan canlılarının %81’i, kıyı sulak alan ve deniz canlılarının %36’sı azalmıştır. Bunun üzerine arıların da kış uykusuna yatamaması ve temiz su kaynağı bulamaması da eklenirse büyük bir çevre felaketinin kapımızda olduğu haberi biz duyarlı insanları tedirgin etmektedir.

İklim, zaman içinde değişmektedir. Ancak son yıllarda antropojenik değişimler de göz önünde tutulursa bu olumsuz değişim hiç düşünülmediği kadar hızlanmıştır. Sulak alanlarda da meydana gelen bu değişimler ve sıcaklık artışı sivrisinek, karasinek ve henüz keşfedilmemiş diğer vektörlerin vasıtasıyla bulaşan çeşitli hastalıkların da artmasına ve hatta hayvan ve insanların sağlığını da tehdit eder boyuta gelmiştir.

Bu nedenle veteriner hekimlerle beraber diğer çevre uzmanlarının da birlikte çalışması, koruyucu hekimlik çalışmalarının yerelden yabani hayata da taşınması önem arz etmektedir. Haydi, gelin sulak alanlarımızı hep birlikte koruyalım.

Katkılarından dolayı Kuş Gözlemcisi Veteriner Hekim Gökçe Çoşkun’a teşekkür ederim.” diyerek sözlerine son verdi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Fındık Üreticisine Fiyat TuzağıÖnceki Haber

Fındık Üreticisine Fiyat Tuzağı

Antalya Hallerinde Sebze Fiyatları Aylık %34 ArttıSonraki Haber

Antalya Hallerinde Sebze Fiyatları Aylık...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar