Şekerbank

Samsun’da kuru fasulye yetiştiriciliği hibe tohumla artırılıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Samsun’da kuru fasulye yetiştiriciliği hibe tohumla artırılıyor

Ülkemizde ekim alanı nohut ve mercimekten sonra üçüncü sırayı alan Kuru Fasulye, bitkisel protein ve karbonhidrat kaynağı olarak, en çok tüketilen kuru baklagillerden olması sebebiyle, insan beslenmesi açısından önemli bir yere sahiptir. Bir baklagil bitkisi olması ve köklerindeki yumrucuk havanın serbest azotunu bağlayabilmesi nedeniyle de iyi bir münavebe bitkisi olarak önemlidir.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) arasında imzalanan protokol neticesinde, 2023 yılı itibarıyla yürütülecek olan Kuru Fasulye Yetiştiriciliğini Geliştirilmesi Projesi kapsamında; Kavak, Lâdik, Vezirköprü, Havza ve Bafra İlçe mahallelerinde ikamet eden üreticilere toplamda 2 bin 500 dekar alanda uygulanmak üzere 25 ton Kuru Fasulye tohumluğu teslimi yapılacak.

Bafra ilçesinde düzenlenen Kuru Fasulye Tohum Dağıtım Törenine;  Bafra Kaymakamı Cevdet ERTÜRKMEN, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim SAĞLAM, Şube ve İlçe müdürleri ile teknik personel ve üreticiler katıldı..

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM: “Proje ile üründe üretim ve arz açığının azaltılması, ekim alanların ve üretimin artırılması, münavebe kültürünün yaygınlaştırılması, toprak yapısının düzeltilmesi hedeflenmekte olup, bir yandan da kaliteli tohumluk kullanımı ile birim alandan yüksek verim elde edilmesi sayesinde de üreticilerin ürün ve gelirlerinin artırılması ve çeşitlendirilmesi sağlanarak Bölge ekonomisine katkı sağlayacağı düşünülmektedir Ayrıca sahada yapılacak eğitim ve yayım çalışmalarıyla kuru fasulye üretimi yapan üreticilerin üretim, verim ve gelirlerinin artırılması ile bölgesel kırsal kalkınmayı amaçlamaktayız.                        

Ülkemizde, 2022 yılı TÜİK verilerine göre toplamda 970.520 dekar alandaki 270.000 ton üretimin; 9.729 da ekiliş alanındaki 1.277 tonu İlimizde üretilmekte ve dekara ortalama verim 131 kg olarak gerçekleşmektedir. Ürün, İlimizde en fazla Bafra, Havza, Kavak, Lâdik ve Vezirköprü ilçelerimizde yetiştirilmektedir. Bildiğimiz gibi 2022 yılında mazot desteği 75 TL/ da, gübre desteği 21 TL/ da, havza bazlı fark ödeme desteği 50 kr/ kg, sertifikalı tohum kullanım desteği 60 TL/ da ve yurt içi sertifikalı tohum üretim desteği de 0,50 TL/ kg olarak Bakanlığımız tarafından belirlenmiş ve Kuru Fasulye üretiminde İlimizde 2022 yılında sadece mazot- gübre desteği olarak yaklaşık 134 bin TL destekleme ödemesi yapılmıştır.

2022 yılı üretim sezonunda Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce Kuru Fasulye Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Kavak, Lâdik, Asarcık, Vezirköprü, Havza ve Bafra İlçe mahallelerinde ikamet eden, en az 2 dekar alanda Kuru Fasulye yetiştiriciliği yapacak olan, daha önceki yıllarda kuru fasulye tarımı ile uğraşıp sulama ve işgücü imkânı olan ancak sermaye yetersizliği yaşayan üreticilere, 1000 dekar alanda uygulanmak üzere 10 ton (on ton) kuru fasulye tohumluğu hibe edilmiştir. İlimizde 2022 yılı üretim sezonunda 8.917 da olan ekiliş alanımız 9.729 dekara ve 1.086 ton üretimimiz 1.277 ton’a ulaşmıştır.

DOKAP ile imzalanan protokol kapsamında 2023 yılında birlikte yürütecek olduğumuz Kuru Fasulye Yetiştiriciliğini Geliştirilmesi Projesi kapsamında Kavak, Ladik, Vezirköprü, Havza ve Bafra İlçe mahallelerinde ikamet eden ve yukarıdaki şartlara uygun üreticilerimize, 2.500 dekar alanda uygulanmak üzere 25 ton Kuru Fasulye tohumluğu desteği yapılacaktır. Söz konusu Borsa çeşidi (Dermason) tipi tohumluk toplam 900 dekar alanda ekilecek olup; Bafra İlçemize 7.500 kg ve Vezirköprü İlçemize; 1.500 kg olmak üzere 9.000 kg tohum desteği verilecektir.

Kavak, Ladik ve Havza İlçe Müdürlüklerimizin ve üreticilerimizin talepleri Şeker tipi kuru fasulye tohumluğu yönünde olduğundan ve piyasa araştırmalarımızda bölgemize uygun sertifikalı Şeker tipi kuru fasulye tohumluğu da bulunamadığından 2024 yılı üretim sezonunda ekilmek üzere ayrıca toplamda 16.000 kg Şeker tipi kuru fasulye tohumluğu temini yapılacaktır. Projemiz ile tesis edilecek tarlalarda kültürel işlemlerin zamanında ve tekniğine uygun olarak yapılması sayesinde İlçelerimizde geleneksel yöntemlerle (mısır, nohut ile karışık ekim) yapılan kuru fasulye tarımında karşılaşılan hastalık ve zararlılar, hasat zorluğu verim kaybı gibi etmenlerin önüne geçilerek örnek teşkil edecektir.

Ürünün danelerinden arta kalan sap kavuz gibi kısımlarının hayvan beslenmesinde kullanılması da mümkün olup, toprağa kazandırdığı azot sayesinde bir sonraki üretim yılı için ardından gelen bitkiye zengin besin elementlerini bırakacaktır. İnsan sağlığı için de bir o kadar önemli ve tüketimi yaygın üründe; bugün dağıttığımız tohumlukların ve Projenin üreticilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diler, bol bereketli bir üretim sezonu dilerim.” dedi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Mercanlar tamamen yok olma tehlikesi altındaÖnceki Haber

Mercanlar tamamen yok olma tehlikesi alt...

İklim Sözcüleri Fadıllı’nın biyoçeşitliliğini gözlemlediSonraki Haber

İklim Sözcüleri Fadıllı’nın biyoçeşitlil...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar