Şekerbank

Samsun’da Buğday Ekimi Devam Ediyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Samsun’da Buğday Ekimi Devam Ediyor

Her türlü toprak ve iklim koşullarına rahatlıkla uyum sağlayabilen ve Dünyanın hemen her tarafında yetiştiriciliği yapılan Buğdayın Ülkemizde 55 milyon 432 bin 967dekar alanda üretimi yapılmaktadır. İlimizde ise 963 bin dekar alanda yetiştiriciliği yapılan üründe, içinde bulunduğumuz dönem itibarıyla ekimler devam etmektedir.

Komuyla ilgili bir açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM: “Başta unlu mamuller olmak üzere birçok gıda ve sanayi sektöründe kullanılan buğday nemden hoşlanmayan bir serin iklim tahılıdır. Gelişiminin ilk devrelerinde (çimlenme, kardeşlenme evereleri) yüksek sıcaklıktan hoşlanmaz. Döllenme ile birlikte, düşük nem ve yüksek sıcaklık tanenin niteliğini yükseltir. Gelişme dönemine uygun dağılmış 500 mm bir yağış maksimum verim için yeterli olup bitkinin su ihtiyacı çeşide ve bulunduğu toprak yapısına bağlı olarak değişmektedir.

Ekimin geç yapılması; çimlenme ve çıkışı geciktirerek ürün miktarının ve kalitesinin düşmesine yol açar. Bunun yanı sıra ekimin çok erken yapılması halinde de bitkiler erken sapa kalkma belirtisi gösterebilirler ve bu bitkilerde ileride oluşabilecek soğuklardan zarar görme riski verim düşüklüğüne neden olabilir. Bundan dolayı Buğdayın ekim zamanın iyi ayarlanması gerekir ve içinde bulunduğumuz günler İlimiz için uygundur. Buğday için en uygun topraklar, drenajı yeterli olan derin killi- tınlı topraklardır.

İlimizde ekimleri halen devam eden Buğday tarımında iyi bir sonuç almak istiyorsak; öncelikle üreticilerimiz iyi bir toprak hazırlığı yapmalıdır ki burada erozyona yol açmayacak toprak işleme yöntemlerinin uygulanması önemlidir. Bunun için de eğimli arazilerde eğim yönüne dik toprak işleme yapılmalı ve toprak işlemede, toprağı altüst etmeyen ve devirmeyip alttan işleyen aletler kullanılmalıdır. Ekimden önce kazayağı + tırmık takımıyla ikileme yapılıp iyi bir tohum yatağı hazırlanmalıdır zira tohum yatağının düzgün hazırlanması; kullanılan tohumluktan gübreye, alınan saman ve dane verimine kadar birçok faktörü etkilemektedir.

Yine, yüksek bir verim ve kaliteli ürün elde etmenin ön koşulu, tarlada uygun zamanda düzenli bir çimlenme ve çıkışın sağlanmasıdır. Ayrıca ekim zamanı çeşidin soğuğa toleransı ve vernalizasyon (soğuklama)  isteğine bağlı olarak değişmektedir. Ekim mümkünse mibzerle yapılmalı ve sertifikalı tohumluk tercih edilmeli ve tohumlar (evden tohum ile satın alınan tohum) karıştırılarak ekilmemelidir. Unutulmamalıdır ki her tohumluğun verim performans değeri en iyi üretim şartlarında gerçekleşmektedir. Bölgenin iklim ve toprak yapısı başta olmak üzere çeşidin kalitesi, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığı, kışa kurağa toleransı gibi tarımsal ve teknolojik özelliklerine dikkat etmenin yanı sıra çeşidin yüksek vasıflı olması yani sertifikalı tohumluğunu kullanmamız gerekmektedir. Sertifikalı tohumluklarda yüksek çimlenme kabiliyeti vardır. Yani tarlaya attığınız her tohum çimlenir. Bu sayede ürün kuvvetli bir gelişme gösterir, bu da bazı bitkilerde dekara ekilecek tohum miktarında % 25'e varan verim artışı ve tasarruf sağlayarak tohum maliyetini düşürür ve böylelikle üreticiye kazanç sağlar.

Bir diğer husus da; mutlaka toprak analizi yapılmalı ve bitki besleme (gübreleme) işlemi de analiz sonucuna göre 2- 3 yıl kadar uygulanmalıdır. Tohumluk alırken tohumluklar özel ambalajlarında olmalı, ambalaj üzerinde etiket bulunmalı ve etiket üzerindeki bilgiler hakkında üretici bilgi sahibi olmalıdır. Çeşit seçiminde bölgenin iklim ve toprak yapısı başta olmak üzere çeşidin kalitesi, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığı, kışa kurağa toleransı gibi tarımsal ve teknolojik özelliklerine dikkat etmenin yanı sıra yinelemeliyiz ki çeşidin yüksek vasıflı yani sertifikalı olması gerekmektedir. Ülkemiz ve İlimiz için olmazsa olmazımız buğday üretiminde üreticilerimize kolaylık, ürünlerinde bereket diliyorum." dedi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Etkin ve Verimli Sulama Eğitimi Kursiyerleri Teknik GezideÖnceki Haber

Etkin ve Verimli Sulama Eğitimi Kursiyer...

Samsun’da Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında 50 Milyon Liralık Destek VerildiSonraki Haber

Samsun’da Kırsal Kalkınma Destekleri Kap...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar