Şekerbank

Sakarya dünyada aromatik bitkinin merkez üssü olacak: "En özel ürünler bu vadide yetişecek”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sakarya dünyada aromatik bitkinin merkez üssü olacak: "En özel ürünler bu vadide yetişecek”
Sakarya Büyükşehir Belediyesi, kuzeyde 62 kilometrelik arazide milyonlarca adet tibbi aromatik bitki ürettiği projeyi dünyaya tanıtacak bir projeyi hayata geçiriyor. 3 etaptan oluşan Sakarya Botanik Vadi projesi sosyal tesisleri, seraları, koleksiyon bahçesi ve teşhir ofisiyle şifa kaynağı ürünleri dünya pazarına sunacak. Yüce, "Bu projeyle dünyada aromatik bitki üssü olmayı hedefliyoruz, inşasına inşallah en yakın zamanda başlıyoruz" dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, tarımsal üretimde Türkiye'ye hatta dünyaya örnek olarak vizyon projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. Başkan Ekrem Yüce'nin geçtiğimiz günlerde müjdesini verdiği Sakarya Botanik Vadi Projesi'nin de detayları netleşmeye başladı. Kuzey bölgesinde Türkiye'nin en güçlü üretim potansiyelini taşıyan tıbbi aromatik bitki üretimi, hayata geçirilecek bu projeyle dünyaya tanıtılacak.

Koleksiyon bahçesi ve teşhir ofisi
62 kilometrelik "İstanbul Melen Hattı" arazisinde üretilen milyonlarca aromatik bitki, ilk günden bu yana tüm illere ve dünyanın birçok ülkesine ulaştırıldı. İnternet satışında ve satış ofislerinde büyük ilgi gören, soğuk sıkım-destilasyon yöntemiyle şifa veren ürünlere dönüştürülen bu bitkiler proje dâhilinde Sakarya Botanik Vadi Teşhir Ofisi'nde dünyaya sergilenecek. Başkan Yüce'nin yer verdiği detaylara göre proje içinde koleksiyon bahçesi, bisiklet yolları, aileleri ağırlayacak yürüyüş alanları ve sosyal bölümler yer alacak.

10’ar dekarlık 10 adet sera
Diri örtü teşhir alanı, tesisler ve dikim alanlarının bulunacağı projede, idari ofis, at konteyneri projelendirildi. Ön plana çıkan bölümün ise kurulacak üretim tesisi olacağı belirtildi. Bu tesiste 'herbaryum' ile 'uçucu ve soğuk sıkım' yağ üretim alanları, mikrobiyoloji analiz laboratuvarı, sabun ile kozmetik üretim alanı, paketleme bölümleri, 10'ar dekarlık 10 adet kurutma serası inşa edilecek.

Dünyanın üretim üssü
Üretim tesisiyle aromatik bitki üretimi konusunda büyük bir üs olması beklenen tesisteki milyonlarca adet bitki sosyal alanın tam ortasına kurulacak Sakarya Botanik Vadi Teşhir Ofisi'nde dünyanın dört bir yanından gelecek misafirlere tanıtılacak. Başkan Ekrem Yüce, Sakarya Botanik Vadi projesiyle Sakarya'nın bereketle geçen 4 ayrı mevsiminde elde edilen şifalı ürünlerini dünya pazarına sunmayı ve şehri 'tıbbi aromatik bitki üretim üssü' haline getirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Projenin inşasına ise en yakın zamanda başlanacak.

Tarımda öncü şehir Sakarya
Başkan Ekrem Yüce, "Sakarya'yı tarımda öncü şehir haline getirmek, Allah'ın hediyesi olan bu bereketli toprakları en verimli şekilde kullanmak, aldığımız mahsulü dünya pazarlamak istiyorduk ve bunu başardık. Tarım ülkemizin, dünyanın geleceğinin anahtarıdır. Toprağı işleyebilirsek, söz hakkı oluruz ve adımlarımızı daha güçlü atarız. Sakarya Botanik Vadi projemiz de şehrimizin geleceği için çok önemli çalışma oldu" dedi.

Karbon nötr hedefi
Dünya çapında bir hedefe sahip olduklarına vurgu yapan Yüce, "Türkiye’nin en kapsamlı Tıbbi ve Aromatik Bitkiler merkez üssünün Sakarya olması yönünde çok önemli bir adım atmış olacağız. Yetiştirme, hasat, kurutma, arıtma, paketleme, sevk etme aşamalarının tümünde karbon ayak izimizi azaltmak maksadıyla ürettiğimiz atığı, kullandığımız enerjiyi ve tükettiğimiz su miktarını azaltmak için uzun vadeli hedefimiz karbon nötr olmak ve sera gazı emisyonlarımızı minimumda tutmaktır" diye konuştu.

Doğaya ve çevreye duyarlı
Yüce, Sakarya Botanik Vadi'nin doğaya ve çevreye karşı sorumlu bir eser olarak "BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri" projesinin parçası olmak istediklerini kaydederek şöyle konuştu: "Doğaya ve çevremize karşı sorumlu tutumumuz, kaynak tasarrufu, enerji verimliliği, iklimle ilgili emisyonlar, biyoçeşitlilik ve topraklarımızı koruma noktasında BM 2030 Sürdürülebilir Kalkınma hedefleri doğrultusunda hem yerel hem de küresel sürdürülebilirliğin parçası olmak istiyoruz. Proje yaratacağı istihdam, ekonomik büyüme ve çarpan etkileri ile üst ve alt ölçekli planlardaki hedeflerin gerçekleşmesine katkı sağlayacaktır"

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sulama Sahaları Genişleyen Üreticilerden Başkan Ergün’e TeşekkürÖnceki Haber

Sulama Sahaları Genişleyen Üreticilerden...

ORTAR Fındık Bahçelerini SigortalattıSonraki Haber

ORTAR Fındık Bahçelerini Sigortalattı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar