Şekerbank

Orhan Sarıbal: “Hükümet Yabancı Üreticileri Destekliyor”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Orhan Sarıbal: “Hükümet Yabancı Üreticileri Destekliyor”
Tofidass

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere bu yıl için ödenecek tarımsal destekler belli oldu. Bakanlar Kurulunun "2017 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar"ı Resmî Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.
CHP Bursa Milletvekili Ziraat Mühendisi Orhan Sarıbal,açıklanan tarım ve hayvancılık desteklerine tepki gösterdi.

Açıklamasında “Desteklerin ülkemiz tarımına hiçbir katkısı olamaz. Biz üretmeyelim yabancılar üretsin , tarım ve hayvancılık destekleri tutarları, ithal edelim satın alalım demenin başka bir yoludur. Yani bu destekler yabancı üreticilerin desteklenmesi anlamına gelir.”dedi.

Ziraat Mühendisi Orhan Sarıbal açıklamasını şöyle sürdürdü;

"MİLLİ TARIM" DEMİŞLERDİ MİLLİ HAYAL OLDU!

Milli Tarım Projesi adı altında yapılan çalışma ilk açıklandığında söylemiştik. Bu bir milli çöküş projesidir. Bu proje hayal ürünüdür. Üreticinin ülkenin toplumun lehine bir çalışma gibi sunulması, gerçeği değiştirmez demiştik. Gelinen noktada yine aynı hükümetin yeni Bakanı Fakıbaba’da çiftçiye sürpriz yapacaklarını söylemişti. Sürprizi çiftçiyi AKP İktidarının tümünde olduğu gibi mutsuz etmeye devam etmiştir.

TARIM DESTEKLERİ BASINA 2,5 AY ÖNCE YANSIDI NEDEN GECİKTİ!

2017 yılı için ödenecek tarım destekleri 8 Haziran tarihinde bir gazetede yayımlanmıştı. Aradan 2,5 ay geçti; bakıyoruz Resmî Gazete’de yayımlanan destekler 8 Haziran’da gazetenin yayımladığı miktarlarla aynı. O zaman 2,5 aylık gecikmeye yol açan sebebi de açıklamaları gerekir.

HÜKÜMET TARIM DESTEKLERİNDE TARIM KANUNUNA UYMUYOR

2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’nun 21. Maddesinde göre “Tarımsal destekleme programları için Bütçeden ayrılacak kaynak, milli gelirin yüzde birinden az olamaz” denilmesine rağmen aradan geçen 10 yıllık dönemde tarım destekleri milli gelirin yüzde 0,5’ini geçmemiştir. Çiftçilerden desteği esirgeyen hükümet tarım desteğinin beş katını rantiyecilere faiz olarak ödemektedir.

FARK ÖDEMESİ (PRİM) DESTEĞİ

Fark ödemesi (prim) desteğinde 17 üründen sadece iki ürünün desteği artırıldı. Pamukta kilogram başına 75 kuruş olan prim desteği 5 kuruşluk artışla 80 kuruşa çıkarıldı. Dane mısır desteği ise 1 kuruşluk artışla 2 kuruştan 3 kuruşa çıkarılıyor.

HUBUBAT VE BAKLİYATTA PRİM DESTEKLERİ ARTIRILMADI

Hububat (buğday, arpa, çavdar, yulaf) ve bakliyat (nohut, mercimek, kuru fasulye) ürünlerinde gümrük vergisini düşürerek ithalatı destekleyen hükümet, destekleri artırılmayarak yerli üretici adeta cezalandırılıyor.

YAĞ BİTKİLERİ PRİMLERİNDE DE ARTIŞ YOK

Arz açığı olduğu ve bu nedenle destekleneceği söylenen ayçiçeği, aspir, kanola, soya gibi ürünlerin priminde hiçbir atış yapılmadı. Söylenenle uygulama bir türlü örtüşmüyor.

MAZOT DESTEĞİ DEVEDE KULAK KALDI

2017 üretim döneminden itibaren mazot maliyetinin yüzde 50’sinin destekleneceği vaat edilmesine rağmen açıklanan mazot ödemesi destekleme yapılan ürünlerde yaklaşık yüzde 30 dolayında kalmıştır. Oysa bu konu seçim ve referandum malzemesi olmuştu.

Tarımda mazot kullanımı 4 milyar litre civarındadır. Yani çiftçi mazot için yaklaşık 18 milyar lira ödemektedir. Bunun yüzde 50’si desteklense 9 milyar lira ödemek gerekir. Oysa 2017 yılı için ödenecek mazot desteği 723 milyon liradır.

YEM DESTEKLERİ BAZI KELEMLERDE DÜŞÜRÜLDÜ

Hayvancılıkta en önemli girdilerden birisi yem. Yem desteklerinin artırılması bir yana belli kalemlerde düşürülüyor. Bakanlıkta her fırsatta dile getirilen "et meselesi ot meselesidir" sözü de lafta kalmış görünüyor.

KESİMLİK HAYVAN DESTEĞİ KALKTI

2016 yılında erkek sığırlarını mevzuatına uygun kesimhanelerde kestiren, sözleşmeli besicilik yapan yetiştiricilere kestirdikleri hayvan başına 200 lira destekleme ödemesi yapılıyordu.

2017 kararnamesinde yer verilmeyerek besilik dana kesim desteği kaldırıldı.

Türkiye, kesimlik, besilik hayvan ithal ederken yerli besiciliği geliştirecek dana kesim desteğini neden kaldırılıyor. Yerli üretime destek böyle mi olur? Üretim değil, ithalat destekleniyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gürer: Çiftçi Borç İçindeÖnceki Haber

Gürer: Çiftçi Borç İçinde

Fındık sezona 8.50 liradan başladıSonraki Haber

Fındık sezona 8.50 liradan başladı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar