Şekerbank

Ödül: “Veteriner Hekimlik Ülkemizde De Hak Ettiği Statüye Ulaşmalı”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ödül: “Veteriner Hekimlik Ülkemizde De Hak Ettiği Statüye Ulaşmalı”

Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu “24 Nisan Dünya Veteriner Hekimler Günü” nedeniyle yazılı açıklama yaptı.

Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası yönetim kurulu adına başkan Ercan ÖDÜL yaptığı açıklamada; “Dünya Veteriner Hekimleri Birliği ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün girişimleri ile 2000 yılında her yıl Nisan ayının son cumartesi günü olarak belirlenen ve bu yıl Dünya çapında 500 binden fazla veteriner hekim tarafından 21.si kutlanacak olan Dünya Veteriner Hekimler Günü’nün, 2021 yılı teması "Veteriner Hekimlerin Covid-19 Krizine Yanıtı” olarak belirlenmiştir.

Bu tema ile yaşanan pandemi sürecinde veteriner hekimlerin bu alandaki çalışmalarına, etkinliklerine ve mücadeledeki önemleri kamuoyunda farkındalık yaratılması amaçlanmıştır.

Mevcut COVID-19 krizi, Veteriner Hekimlerin halk sağlığı, gıda güvenliği alanındaki tecrübelerini ve yetkinliklerini açıkça ortaya koymuştur.

Veteriner hekimler, hayvansal gıda üretimi, epidemiyoloji ve biyogüvenlik konusundaki uzmanlıkları ile gıda arz ve güvenliğini sürdürülebilirliğini sağlamak için üst düzey donanıma sahip hayati önemde olan Veteriner Hekimler, yalnızca hayvan sağlığı ve refahı ile ilgili değil, aynı zamanda zoonotik hastalıkların önlenmesi, yönetimi ve kontrolü ile ilgili görevlerini uzun yıllardır başarıyla yönetmektedirler.

Veteriner Hekimler Zoonotik bir hastalık olan COVID-19 pandemisi sürecinin başından bugüne kadar önemli roller üstlenmiş ve üstlenmeye devam etmektedirler.

Bugün ülkemizde üretilen aşıların önemli bir bölümü Üniversitelerde ve Veteriner Araştırma Enstitülerinde görev yapan Veteriner Hekimler tarafından belirli bir noktaya ulaşmıştır. Özellikle Dünyanın Covid-19 aşısı tedariğinde sıkıntılar yaşadığı bugünlerde son aşamaya gelerek faz-3 aşamasına geçen Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilen Covid-19 aşısı ile faz-1 aşamasına geçen Covid-19 aşısı Viroloji ve Mikrobiyoloji uzmanı Veteriner Hekim meslektaşlarımız tarafından yerli ve milli imkânlarla geliştirilmiştir.

COVID-19 pandemisi, TEK SAĞLIK konseptinin ne kadar önemli olduğunu tartışılmaz bir biçimde ortaya koymuştur. Zoonotik hastalıklara karşı mücadelede en etkili olan yol tek sağlık konseptinin ülkemizde de ivedilikle sistematiği ve kurumsal yapılanması tanımlanarak, aktif hale getirilmesi zorunluluk haline gelmiştir. Bu zorunluluk en kısa sürede yerine getirilerek bundan sonra insanlığın karşı karşıya kalacağı yeni salgınlara yönelik etkin bir Salgın Eylem Planının oluşması ve bu noktada insan, hayvan ve çevre sağlığı alanında faaliyet gösteren tüm kurumların eşgüdüm ile çalışarak yeni pandemilerin ortaya çıkmasını engellemeye ve insanlığa zararlarını minimuma indirmeye vesile olması beklentisi ortaya çıkmıştır.

Çalışmaları ile toplum sağlığı açısından stratejik konumu ve vazgeçilmezliği pandemi döneminde bir kez daha ortaya çıkan veteriner hekimlik ülkemizde de hak ettiği statüye ulaşmalı, fiili Hizmet (yıpranma payı), Sağlıkta Şiddet, Özlük hakları, Uzmanlık Eğitimi, Kamuda istihdam ve serbest veteriner hekimlik uygulamalarındaki mağduriyetlerini ortadan kaldıracak yasal ve yapısal düzenlemeler en kısa sürede gerçekleştirilmelidir.

Covid-19 pandemisi ile daha da anlamlı hale gelen Dünya Veteriner Hekimler Günü, veteriner hekimler için onur, gurur ve mutluluk kaynağıdır.

Dünyayı saran Covid-19 pandemisine rağmen sağlıklı hayvan, sağlıklı insan ve çevre sağlığı ve biyogüvenlik konularında çok önemli çalışmalara imza atan başta Kars, Ardahan ve Iğdır Bölgesinde çalışan veteriner hekim meslektaşlarımız olmak üzere tüm meslektaşlarımıza hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyor, Dünya Veteriner Hekimler Günü’nü kutluyoruz.“

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gürer: “İthalat artıkça çiftçi sayısı azalıyor”Önceki Haber

Gürer: “İthalat artıkça çiftçi sayısı az...

Gürer: “Yetiştirdiği atlar paraya para demiyor ama TİGEM hep kaybediyor”Sonraki Haber

Gürer: “Yetiştirdiği atlar paraya para d...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar