Şekerbank

Nohut Çeşit Demonstrasyonu Tarla Günü Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Nohut Çeşit Demonstrasyonu Tarla Günü Yapıldı
Tofidass

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayın ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının "Tarımsal Yenilikleri Yaygınlaştırma Projesi" kapsamında Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce ortaklaşa yapılan yeni nohut çeşitlerinin tanıtıldığı "Nohut Tarla Günü" Bekilli İlçesi Kutlubey Mahallesinde, düzenlendi.

Tarla Gününe Bekilli Kaymakamı Mehmet YILDIZ,  Bekilli Belediye Başkanı Mustafa BAŞKAFA, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Veli ÇOLU, İlçe Müdür Vekili Ömer KOCAGÖZ başta olmak üzere il-ilçe müdürlüğü teknik elemanları ve üreticiler katıldı.

Tarla gününde açılış konuşmasını yapan Bekilli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Ömer KOCAGÖZ " İlimizde 8.300 ton nohut üretimi yapılmaktadır. Ayrıca leblebi sektöründe 30.000 ton nohut işlenerek önemli bir gelir kaynağı sağlanmaktadır. İlimiz nohut ekiliş alanlarını başta kırmızı nohut olmak üzere pek çok yerel köy popülasyonu ve bazı tescilli nohut çeşitleri kaplamaktadır. Yerel çeşitler nohut üretimini sınırlayan ve halk arasında "bulut çaldı" veya "ülker vurdu" gibi isimlerle bilinen antroknoz hastalığına karşı son derece hassastır. Hastalık epidemisinin ağır geçtiği yıllarda ve özellikle yerel çeşitlerin ekildiği bölgelerde ciddi verim kayıpları yaşanmaktadır. Böylesi yıllarda üreticilerimiz gelir kaybına uğrarken, leblebi sektörü hammadde temininde sıkıntılar yaşamakta ve ihtiyaçlarını başka bölge veya ülkelerden karşılama yoluna gitmektedir.

Bugün düzenlemiş olduğumuz tarla günü ile geliştirilen yeni çeşitler siz üreticilerimize tanıtılmaktadır. Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen 2016 Bakliyat Yılında bu etkinliğin burada yapılması ayrı bir önem kazanmaktadır. Nohut üretim alanlarında yaşanan bu sorunların çözümü ise arge çalışmaları ile mümkün olabilmektedir. Bakanlığımız Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda antroknoz hastalığına karşı dayanıklı, verim potansiyeli yüksek ve makineli tarıma uygun nohut çeşitleri geliştirilmiştir" dedi.

Nohut tarla gününde konuşan Bekilli Kaymakamı Mehmet YILDIZ "Dünyada ve ülkemizde her geçen gün nüfus hızla artmaktadır. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de bilgiye dayalı verimli tarımsal üretime geçmek zorundayız " dedi.

Daha sonra İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personellerinden Ziraat Mühendisi Şahin ŞENTÜRK, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünün geliştirdiği AKÇA, AZKAN, ÇAKIR yeni nohut çeşitleri hakkında bilgi verdi ve üreticilerin sorularını cevapladı. Katılımcıların demonstrasyon alanını incelemelerinin ardından tarla günü sona erdi.​

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İyi Tarım Uygulamaları Denetimleri Devam EdiyorÖnceki Haber

İyi Tarım Uygulamaları Denetimleri Devam...

KAYSERİ ŞEKER ÇİFTÇİNİN ÜRÜNLERİNİ DE ELEKTRONİK ORTAMA TAŞIYOR.Sonraki Haber

KAYSERİ ŞEKER ÇİFTÇİNİN ÜRÜNLERİNİ DE EL...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar