Şekerbank

Narenciyede Büyük Tehlike Kapıda

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, narenciye bahçesinden iktidara seslendi, tarımsal üretim için çok tehlikeli hastalığa karşı acil ve etkin önlem alınmasını istedi.
Tofidass

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Türkiye narenciye üretimini tümüyle yok edebilecek Yeşillenme Hastalığı'na karşı iktidarı acil ve etkin önlem almaya çağırdı. Büyük tehlikeye karşı kritik uyarısını portakal bahçesinden  yapan Barut, "Bilinmeli ki narenciyede büyük tehlike kapıda. KKTC'de görülen hastalığın ülkemize sıçramaması için uyarılarımızı dikkate almayanlar şimdi Kuzey Kıbrıs'tan ithalat yoluyla hastalığın ülkemize girişine daha kolay zemin hazırlıyorlar. Yanlıştan dönün, ülke narenciye üretimini yok edebilecek bu riske karşı acil ve etkin önlem alın" dedi.

"EN TEHLİKELİ HASTALIK"

Narenciyede Yeşillenme Hastalığı'nı yayan vektör böceklerin Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti'nde (KKTC) görüldüğünü anımsatan ve Türkiye'ye sıçramasından endişe eden Ayhan Barut, portakal bahçesinden AKP iktidarı ve Tarım Bakanlığı'na seslenerek büyük riske karşı kritik uyarılarda bulunup çözüm önerilerini dile getirdi. Türkiye narenciye üretimini sona erdirebilecek risklerin büyüdüğünü aktaran Barut, "Narenciyede tehlike kapıda. Eğer bu uyarılarımızı dikkate alınmazsa gelecekte ülkemizde narenciye üretimi risk altına girecek. Çünkü bu hastalık turunçgilde en tehlikeli ve çaresiz kalınan hastalıktır" diye konuştu.

"KKTC'DEN İTHALAT VE TRANSİT GEÇİŞ DURDURULMALI"

Dünyada narenciye üretilen bir çok ülkede görülen söz konusu hastalığı yayan böceğin 2005 yılında ABD'nin Florida eyaletinde görüldüğünü hatırlatan Barut, "Bu hastalık ABD'de görüldükten 3 yıl sonra narenciye ağaçlarını etkilemeye başladı ve Florida'nın narenciyesinin yüzde 80'i yok oldu. Bu nedenle ülkemizde yaklaşık 10 milyon insanımızın geçim kaynağı olan narenciyenin yok olmaması ve Akdeniz ülkesi olan Türkiye'nin narenciye ithal eder hale gelmemesi için bu zararlı böceğin bulunduğu KKTC'den tüm narenciye, enginar ve kesme çiçek ithalatını, transit geçişini durdurmalıyız" şeklinde konuştu.

"TRANSİT GEÇİŞE İZİN, ÇOK BÜYÜK YANLIŞ"

Bu yıl narenciye üretiminde yaşanan sorunları anlatırken limondan portakala ve mandalinaya dek ürünlerin bahçede dalında kaldığını bildiren Ayhan Barut, şunları söyledi: "Zaten bu yıl narenciye üreticisi zora düştü. Ürün para etmedi, ağaçlar kesildi. Narenciye üretimi ve üreticisi büyük sorunlarla boğuşurken ve üstüne bu tehlike gelmişken, ülkemizde Tarım ve Orman Bakanlığı, 'Gerekli önlemleri aldık' diyerek KKTC'den yaklaşık 15 bin ton narenciyeyi, birkaç ihracatçıya tahsis ederek Türkiye üzerinden transit geçişle sadece Irak ve Azerbaycan'a gideceğini söyleyerek ülkemizin narenciye üretimini tehlikeye atıyor. Çünkü transit geçiş için olsa bile ülkemize gelecek bu narenciye ürünleri, TIR'larla depolara indirildikten sonra buradan iç pazarda satılabilecektir. Bunun kontrolü zordur. Zaten yurtiçinde depolara indirildikten sonra bu böceğin etrafa dağılmasını kontrol etmek de neredeyse imkansızdır. Bu vektör böcek ülkemize girer ve başta güney bölgelerimizde çoğalırsa önümüzdeki yıllarda hastalığı Türkiye'de de göreceğiz. Ülkemiz narenciye üreten konumdan çıkar ve ithal eder konuma gelir. Bu çağrımıza iktidar ve Tarım Bakanlığı'nın kulak vermesi lazım. Ülkemizin en önemli ürünlerinden olan narenciyenin geleceğini riske atmayalım. Eğer önlem alınmazsa artık bu topraklarda portakal, mandalina ve limon üretilemez. Muhakkak gereken önlem acil ve etkin şekilde alınsın."

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Turunçgilde Yeşillenme Hastalığı ATAK’ta KonuşulduÖnceki Haber

Turunçgilde Yeşillenme Hastalığı ATAK’ta...

Çiftçiler için ücretsiz toprak analizleri yapıldıSonraki Haber

Çiftçiler için ücretsiz toprak analizler...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar