Şekerbank

Masatlı: Soya Fasulyesi Üretimini Destekliyoruz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Masatlı: Soya Fasulyesi Üretimini Destekliyoruz
Amasya Valiliği öncülüğünde hazırlanan ‘Soya Fasulyesi Geliştirme Projesi’ kapsamında soya fasulyesi tohumu dağıtımı yapıldı.
Tofidass

Amasya Valiliği öncülüğünde hazırlanan ‘Soya Fasulyesi Geliştirme Projesi’ kapsamında soya fasulyesi tohumu dağıtımı yapıldı.

Programda ayrıca Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, protokol üyeleri, siyasi partilerin temsilcileri, il genel meclis üyeleri ve üreticiler yer aldı.

Programda ilk olarak İl Tarım ve Orman Müdür V. Hayrullah Göktekin projenin detayları hakkında bilgiler aktardı. Daha sonra konuşan üreticileri ise projenin hazırlanmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, emeği geçenlere teşekkür ettiler.

Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil ise projenin İlimiz çiftçilerine sağladığı faydalardan bahsederek, hayırlı olması temennisinde bulundu.

Vali Mustafa Masatlı ise konuşmasında şunları kaydetti: “Amasya bulunduğu coğrafya itibariyle tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı ve tarımsal hasılası ülke ortalamasının üzerinde olan bir ilimizdir. Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğindeki hükümetlerimizin yaklaşık son 20 yılda tarım ve hayvancılık alanında yaptığı sayısız destek ve teşvikten Amasya’da payını almıştır.

Hayvancılık alanında ise kırmızı et üreminde piyasa belirleme gücüne sahip, ülkemizin bilinen markalarına et tedarik eden ve özellikle Suluova ilçemizde yoğunlaşan bir faaliyet yürütülmektedir. Yine ülkemizin ilklerinden olan ve genişleme çalışmaları da tamamlanan Suluova Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi de hayvancılık alanında geldiğimiz noktanın en büyük göstergesidir.

Son 2 yıldır tüm dünyayı etkileyen küresel salgın ve Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş gıda arzının ve tarımın taşıdığı stratejik önemi bir kez daha ortaya koymuştur. Biz de bu anlayışla Ülkemizdeki gıda arzına katkı sağlamak ve önemli bir hayvancılık merkezi olan ilimizde yem ve endüstri bitkileri üretimini desteklemek için birçok projeyi hayata geçirmiştik. Bugün ise İlimizde bir ilke imza atarak, Amasya’mızda Soya Fasulyesi üretimini destekliyoruz.

Soya Fasulyesi, önemli bir endüstri bitkisi olup ülkemizdeki bitkisel kökenli yağların ve yüksek proteinli hayvan yemlerinin başlıca kaynağıdır. Soya tohumu protein ve yağ bakımından oldukça zengindir. Soyadan, endüstride de sayılamayacak kadar çok değişik şekilde faydalanılmaktadır.

Soya; yağ üretiminde, şekercilikte, antibiyotiklerde, dizel yakıtında ve diğer birçok endüstriyel ve ecza ürünlerinde de kullanılmaktadır. Ayrıca toprağa organik madde ve azot sağlayarak, toprağın verimliliğini arttıran önemli bir münavebe bitkisidir. Ondan sonra ekilecek ürünün veriminde de olumlu yönde etki etmektedir.

Bu denli öneme sahip olan Soya Fasulyesinin İlimizdeki üretim alanlarını arttırmak bundan sonraki hedeflerimiz arasındandır. Bu hedefin ilk adımı olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı ve İl Özel İdaremizin ortaklaşa yürüttüğü çalışmayla, 1700 dekarlık alanda ekilmek üzere toplam bedeli 520 bin TL olan 17 bin kg soya tohumunu %75 hibe desteği ile üreticilerimize teslim ediyoruz.

Dağıtımını yapacağımız bu tohumların Amasya tarımına ve çiftçisine hayırlı olmasını diliyor, Amasya’mıza her alanda büyük yatırımlar yaparak, insanımızın yaşam standartlarını yükselten başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, hükümetimize, bu proje özelinde Tarım ve Orman Bakanlığımız ile İl Genel Meclisimize ve Özel İdaremize teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından proje kapsamında 1700 dekarlık alana ekilmek üzere temin edilen 520 bin TL bedelli 17 bin kilo soya tohumu, Vali Mustafa Masatlı ve protokol üyeleri tarafından hak sahibi çiftçilere dağıtıldı.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Karşıyaka Belediyesinden “Kentsel Tarım” KursuÖnceki Haber

Karşıyaka Belediyesinden “Kentsel Tarım”...

Başkan Deveci: “Amacımız tarım ve hayvancılığı desteklemek”Sonraki Haber

Başkan Deveci: “Amacımız tarım ve hayvan...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar