Şekerbank

Kuru Fasulye yetiştiriciliğinin geliştirilmesi projesi kapsamında kuru fasulye tohumu ve ekipman desteği

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kuru Fasulye yetiştiriciliğinin geliştirilmesi projesi kapsamında kuru fasulye tohumu ve ekipman desteği
Tofidass

Ülkemiz Kuru Fasulye ekim alanı, Nohut ve Mercimekten sonra üçüncü sırada yer almaktadır. 2022 yılı TUİK verilerine göreülke geneli 970.520 da ve 270.000 ton olan kuru fasulye üretiminde Samsun İlimiz; 9.729 da ekiliş alanı ile 19. sırada ve 1.277 ton üretim miktarı ile de miktar bakımından 23. Sırada olup üründe dekara 131 kg ortalama verim alınmaktadır. İl genelinde çoğunlukla;  Bafra, Havza, Kavak, Lâdik ve Vezirköprü ilçelerimizde Kuru Fasulye tarımı yapılmaktadır.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) arasında imzalanan Protokol kapsamında 2023 yılında yürütülecek olan Kuru Fasulye Yetiştiriciliğini Geliştirilmesi Projesi ile Kavak, Lâdik, Vezirköprü, Havza ve Bafra İlçelerinde ikamet eden, en az 3 yıl kuru fasulye yetiştiriciliği yapacak olan üreticilerimize 2.500 dekar alanda uygulanmak üzere 25 ton (25.000 kg) Kuru Fasulye tohumluğu,  1 adet Pnömatik Ekim Makinası, 1 adet Toplar Döver Harman Makinasının teslimi 01.08.2023 tarihinde Lâdik İlçemizde düzenlenen törenle gerçekleştirilmiştir. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam:

“Bilindiği üzere Kuru Fasulye, gerek bitkisel protein açısından zengin olma ve içinde pek çok aminoasitleri barındırması yönüyle ve gerekse de damak tadı açısından Türk mutfağının olmazsa olmazı, sofralarımızın baş tacı bir üründür. Bu kadar kıymetli ve yoğun talebi olan bir üründe İlimiz hem ekim alanı ve hem de miktar açısından Ülke genelinde önemli bir yere sahiptir.

Bakanlığımız, üründe destekleri; 2022 yılında üründe mazot desteği olarak 75 TL/ da, gübre desteği olarak 21 TL/ da, havza bazlı fark ödeme desteği olarak 50 kr/ kg, sertifikalı tohum kullanım desteği olarak 60 TL/ da ve yurt içi sertifikalı tohum üretim desteği olarak da 0,50 TL/ kg şeklinde belirlemiş ve ilan etmiştir. Bu kapsamda Kuru Fasulye üreticilerine İlimizde 2022 yılı itibarıyla mazot- gübre desteği olarak yaklaşık 134 bin TL destekleme ödemesi yapılmıştır.

2022 yılı üretim sezonunda Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce yürütülen Kuru Fasulye Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında;,1.000 dekar alanda uygulanmak üzere 10 ton Kuru Fasulye tohumluğu hibe edilmiştir. İlimizde 2021 yılı için 8.917 da olan üretim alanı, 2022 yılında 9.729 dekara ve 1.086 ton olan üretim miktarı ise 1.277 ton’a çıkmış olup; İl Müdürlüğümüz ile DOKAP arasında imzalanan Protokol kapsamında 2023 yılında yürütülecek olan Kuru Fasulye Yetiştiriciliğini Geliştirilmesi Projesi ile de Kavak, Lâdik, Vezirköprü, Havza ve Bafra İlçe mahallelerinde ikamet eden, en az 3 yıl Kuru Fasulye yetiştiriciliği yapacak olan üreticilerimize 2.500 dekar alanda uygulanmak üzere 25 ton Kuru Fasulye tohumluğuna ilaveten 1 adet Pnömatik Ekim Makinası, 1 adet Toplar Döver Harman Makinasının alımı karar bağlanmıştır

Söz konusu karar gereği, 2023 yılı Proje kapsamında temini edilecek olan toplamdaki 25.000 kg Kuru Fasulye tohumluğundan, 9.000 kg Dermason tipi (Borsa çeşidi) tohumun; Bafra, 19 Mayıs, Asarcık, Vezirköprü, Ladik İlçesi kuru fasulye üreticilerine temini gerçekleştirilmiştir. Kavak, Ladik ve Havza ilçe Müdürlüklerimizin ve üreticilerimizin talepleri daha ziyade Şeker tipi kuru fasulye tohumluğu yönünde olduğundan piyasa araştırmalarımızda bölgemize uygun sertifikalı şeker tipi kuru fasulye tohumluğu bulunamadığından 2024 yılı üretim sezonunda ekilmek üzere toplamda 16.000 kg Şeker tipi Kuru Fasulye tohumluğu 2023 yılı sertifikalı tohumluk üretimden temin edilmesi planlanmaktadır.

Yaklaşık maliyeti 1.750.000,00 TL (KDV dâhil) olan Kuru Fasulye Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi; % 70'i DOKAP bütçesi ile desteklenmiş ve % 30’u da eş finansman olarak Lâdik Ziraat Odası tarafından karşılanmıştır. Tohumda ise yine % 70'i DOKAP bütçesinden % 30’u ise üretici katkısı ile karşılanmış ve DOKAP tarafından 242.648 TL, üreticilerden ise 130.951 TL ödeme sağlanmıştır. Proje kapsamında; 1 Adet Toplar Döver Harman Makinası ile 1 adet Pnömatik Ekim Makinası finansmanının 365.148 TL’si DOKAP ve 156.492 TL’si de Lâdik Ziraat Odası tarafından karşılanmıştır. Bu vesileyle, Samsun İlimize tarım konusunda vermiş oldukları desteklerinden dolayı DOKAP Başkanı Hakan Gültekin beye bir kez daha teşekkür ediyorum.

Bugün burada teminini sağladığımız bu desteklerle sürdürülen Projenin; Kuru Fasulyede arz açığının azaltılması, ekim alanları ve üretimin artırılması, münavebe kültürünün yaygınlaştırılması, toprak yapısının düzeltilmesi gibi hedefleri yanında kaliteli tohumluk kullanımı ile birim alandan yüksek verim elde edilmesi ile üreticilerin gelirlerinin artırılması ve ürün çeşitliliği sağlanarak bölge ekonomisine katkı sağlanacağı öngörülmektedir. Ayrıca sahada yapılacak eğitim ve yayım çalışmalarıyla Kuru Fasulye üretimi yapan üreticilerin üretim, verim ve gelirlerinin artırılması ile bölgesel kırsal kalkınma amaçlamaktadır. Üreticilerimize hayırlı ve uğurlu olsun.” dedi.

Programa; Lâdik İlçe Kaymakamı Ahmet Raşit Orhan, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Lâdik Ziraat Odası Başkanı İmdat Demir, DOKAP Başkanlığı Proje sorumluları, İlçe ve Şube Müdürleri. Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığından Ziraat Mühendisleri ile ilgili personel ve üreticiler katıldı.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Akhisar’da domates hasadı devam ediyorÖnceki Haber

Akhisar’da domates hasadı devam ediyor

Antalya Ticaret Borsası temmuz ayı hal endeksini açıkladSonraki Haber

Antalya Ticaret Borsası temmuz ayı hal e...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar