Şekerbank

Kurban Bayramı ile İlgili Her Türlü Tedbirler Alındı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kurban Bayramı ile İlgili Her Türlü Tedbirler Alındı
Tofidass

Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzce yaklaşan Kurban bayramı nedeniyle vatandaşlarımız dini vecibelerini yerine getirirken; sağlıklı hayvan almalarını sağlamak, artan hayvan hareketleri nedeniyle hastalıkların yayılmasını engellemek için bir takım tedbirler alınmıştır.

   İl Müdürlüğü olarak 28.06.2021 tarihinde İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu toplanarak alınacak tedbirler görüşülmüştür. Bu çerçevede başta yol kontrolleri olmak üzere denetim sayıları arttırılmıştır. İlçe Müdürlüklerinde kurban bayramı süresince nöbetçi Veteriner Hekim görevlendirmeleri yapılmıştır. Denizli merkezde hayvan pazarı olarak Denizli Ticaret Borsasının işlettiği Canlı Hayvan Borsasında her türlü idari ve fenni tedbirlerin alınması sağlanmıştır. Gerek hayvan satış yerleri gerekse kesim yapılan yerler düzenli olarak denetlenmektedir. İlimiz genelinde alınan tedbirlerle halkımızın sağlıklı ve güven içerisinde kurban ibadetlerini yerine getirmeleri için her türlü çalışma yapılmaktadır.

Vatandaşlarımız kurbanlık hayvanlarını alırken; öncelikle ruhsatlı ve Veteriner Hekim kontrolünün olduğu yerlerden almaya ve il içinden gelen sığır cinsi büyükbaş hayvanlarda kulak küpesi ve pasaport, küçükbaş hayvanlarda kulak küpesi ve nakil belgesi; il dışından sevk edilen tüm büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için Veteriner Sağlık Raporlarının olmasına dikkat etmelidirler.

Kurbanlık alırken hayvanların sağlıklı, besili, kulak küpesi bulunan, veteriner sağlık raporu/hayvan pasaportu/nakil belgesi olan ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı olan hayvanları tercih edilmeli, çok zayıf, bakışları donuk, tüyleri karışık ve mat olan, salya ve gözde akıntısı bulunan, çevreye karşı tepkili veya çok duyarsız hayvanlar ile gebe veya yeni doğum yapmış, çok genç ve gelişimini tamamlamamış hayvanlar ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanları kurbanlık olarak seçmemeye özen gösterilmelidir.

 Kurban kesimleri ehil kişiler tarafından kurban hizmetleri komisyonunun izin verdiği yerlerde yapılmalı, kesimlerde hayvan refahı ilkelerine göre hareket edilerek kesim işlemi hayvana eziyet edilmeden tamamlanmalıdır. Temizlik ve hijyen kurallarına dikkat edilmeli, iç organlar karkasa bulaşmadan çıkarılmalı, kanın çok iyi akıtılması sağlanmalıdır. Kesim öncesi ya da sırasında hastalık şüphesi bulgularının görülmesi halinde mutlaka Veteriner Hekim tarafından muayene yapılması sağlanmalıdır.

Kurban kesim yerlerindeki atıkların, kan ve diğer organların herhangi bir çevre kirliliğine sebep olmalarının engellenmesi için gerekli hassasiyet gösterilmelidir. Kurbanlık etler parçalar halinde temiz kaplara konulmalı, güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek bir süre dinlendirilip etin soğuması sağlanarak buzdolabında muhafaza edilmelidir. Isısı düşürülmeden buzdolabına konulan etlerde kokuşma ve yeşillenme olacaktır. Bu etlerin tüketilmesi uygun değildir.

Kurbanlık satış yerleri İl Müdürlüğümüz Veteriner hekimlerince denetlenerek belge ve sağlık kontrolleri yapılmaktadır. Ayrıca İl Müdürlüğümüz ile Emniyet ve Jandarma Teşkilatının koordineli çalışmalarıyla yol kontrolleri yapılarak belgesiz ve sağlıksız hayvanların ilimize girişi önlenmektedir. Kurban kesim yerlerinde kesilen hayvan küçükbaş ise kulak küpeleri, büyükbaş ise kulak küpeleri ile birlikte pasaportları kesim sırasında görevlilere teslim edilmeli, kendi kesimlerini yapan vatandaşlarımız ise belge ve kulak küpelerini muhtarlıklara, Belediyelere veya il/ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine teslim etmelidir.

Pazar yerlerimizde tüm dünyada ve ülkemizde etkili olan COVİD-19 hastalığına karşı Bakanlığımız COVİD-19 Bilim Komisyonu tavsiyeleri doğrultusunda hazırlanan ``Kurban Satış ve Kesim Yerlerinde Alınması Gereken Tedbirler`` kapsamında Pazar yerine maskesiz girişe izin verilmediği, girişte ve pazarın muhtelif yerlerine el dezenfektanlarının konulduğu, ateş ölçümü için gerekli hazırlıkların yapıldığı ve vatandaşların bu konuda bilgilendirildiği tespit edilmiştir.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kadın Çiftçi Kurduğu Lavanta Bahçesiyle Kendi Markasını Oluşturmayı HedefliyorÖnceki Haber

Kadın Çiftçi Kurduğu Lavanta Bahçesiyle...

Vali Ümit ve İl Müdüründen Kurban Pazarına ZiyaretSonraki Haber

Vali Ümit ve İl Müdüründen Kurban Pazarı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar