Şekerbank

Koyun Yetiştiricilerine 64 Damızlık Koç Dağıtıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Koyun Yetiştiricilerine 64 Damızlık Koç Dağıtıldı
Tofidass

"Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi" kapsamında yetiştiricilerin koyun sürülerine yüksek vasıflı erkek damızlıkların katılımıyla kan değişiminin sağlanarak işletmelerin mevcut verimliliğinin artırılması amacıyla Yalovalı koyun yetiştiricilerine 64 damızlık koç kurayla dağıtıldı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen programda İl Müdürü Suat Parıldar alanda bulunanlara kura çektirerek isimleri belirledi. İsimleri belli olan yetiştiriciler de kura çekerek alacakları koçları belirlediler.

Yetiştiricilerin elinde bulunan koyun sürülerine yüksek vasıflı erkek damızlıkların katılımıyla kan değişimini sağlamak ve işletmelerin mevcut verimliliğinin arttırmak amacıyla yürütülen "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi" kapsamında çalışmaları yürütmek üzere İl Müdür Yardımcısı Başkanlığında, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü, bir Veteriner Hekim, bir Zooteknist Ziraat Mühendisi ve Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliğinden bir temsilciden teşekkül eden komisyon oluşturularak çalışmalar bu komisyon marifetiyle yürütüldü.

4 yıldır yürütülen proje kapsamında % 25 yetiştirici katkı payı alınmak suretiyle; 2014 yılında 23.500 TL Bakanlık ödeneği ve % 25 Katkı Payı (5.875 TL) ile 22 yetiştiriciye 30 Baş Kıvırcık Koç, 2015 yılında 39.997 TL Bakanlık ödeneği ve % 25 Katkı Payı (11.500 TL) ile  23 yetiştiriciye 46 Baş Kıvırcık Koç,  2017 yılında 92 yetiştiriciye, 63 adet Bakanlığık bütçesinden, 60 adet İl Özel İdaresi bütçesinden olmak üzere 123 baş koç dağıtımı yapılmıştı.

2018 yılında da Bakanlığından temin edilen 120.000 TL. bütçe ve % 25’ i yetiştirici katkı payı alınmak suretiyle  kıvırcık ırkının karakterini tam olarak gösteren, ilimizde yetiştirilen kıvırcık koç sürülerinden temin edilen, 50-60 kg canlı ağırlığa sahip, 12 ay ve üstü yaşta olmak üzere 64 baş damızlık koç dağıtıldı. Proje uygulanacak yetiştiriciler seçilirken; projeyi yürütmeye gönüllü, Koyun Keçi Yetiştirici Birliğine üye, Bakanlıkça tarımsal desteklemelerinden men edilmemiş, komisyonca uygun görülen sürü büyüklüğüne sahip ve İl Müdürlüğümüzce yürütülen Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesine dahil yetiştiriciler değerlendirmeye alındı.

Proje kapsamında koç dağıtımı yapılan yetiştiriciler almış oldukları damızlık koçlara optimum bakım ve besleme şartlarını sağlayıp, bu damızlıkları iki yıl süreyle kesmeyecek, satmayacak ve başka işletmelerde kullandırmayacaklar. Ayrıca işletme kayıtlarını tutmak, doğum, ölüm, hastalık, nakil vb. durumları süresi içinde İl Müdürlüğüne bildirmek ve en az altışar aylık periyotlarla iki yıl süreyle takip ve kontrollerde Müdürlüğümüze gerekli kolaylığı sağlamak ile yükümlü olacaklar

İl Müdürü Suat Parıldar projenin, önceki yıllarda olduğu gibi Yalova’nın Kıvırcık Koyun Merkezi olması yolunda ciddi katkılar sağlayacağını ifade ederek damızlık koçların yetiştiricilere hayırlı olmasını diledi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bağ Üreticilerinin Dikkatine…Önceki Haber

Bağ Üreticilerinin Dikkatine…

Başkan Akay; Kayseri Şeker’in Başarısı Tesadüf DeğildirSonraki Haber

Başkan Akay; Kayseri Şeker’in Başarısı T...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar