DÜNYA — Kazakistan’da ayçiçeği tohumu üretiminin bu sezon 3 milyon tona ulaşması beklenirken, artan arzın fiyatlar üzerinde baskı oluşturacağı öngörülüyor. B-Agro şirketinin direktörü Danil Voropay, ülkede ayçiçeği fiyatının ton başına 330-352 dolar (150.000-160.000 tenge) civarında gerçekleşmesini beklediklerini belirtti. Voropay, geçen sezon olduğu gibi fiyatların ton başına 440 doları (200.000 tenge) aşmasının beklenmediğini söyledi.
ElDala.kz portalına konuşan Voropay’a göre, Kazakistan’da ayçiçeği ekim alanlarının genişlemesi ve verimliliğin artması piyasadaki arzı yükseltiyor. Ülkede 2025 yılında 2,5 milyon ton olan ayçiçeği tohumu üretiminin bu sezon 3 milyon tona ulaşacağı tahmin ediliyor.
Rusya’nın üretimi fiyatları etkiliyor
Kazakistan’daki fiyat beklentilerini etkileyen unsurlardan biri de Rusya’daki üretim artışı. Rusya’da ayçiçeği üretiminin rekor seviyeye ulaşmasının Kazakistan piyasası üzerinde baskı oluşturması bekleniyor.
ElDala.kz’nin haberine göre, Rusya’dan Kazakistan’a ayçiçeği tohumu sevkiyatı yasak olmasına rağmen Rusya menşeli ayçiçek yağı ülkeye gönderiliyor. Rusya’nın Orta Asya ülkelerine yaptığı ihracatın da fiyat oluşumunu etkilediği belirtiliyor.
Hasat sonrasında sınırlı fiyat artışı bekleniyor
Danil Voropay, Rusya’da ayçiçeği tohumunun ton başına yaklaşık 28 bin ruble seviyesinde olduğunu belirtti. Bu fiyatı değerlendiren Voropay, Kazakistan’da ayçiçeği fiyatının ton başına 150-160 bin tenge (330-352 dolar) civarında oluşmasını beklediklerini ifade etti.
Toplu hasat döneminin tamamlanmasının ardından mevcut fiyatlarda bir miktar artış yaşanabileceğini kaydeden Voropay, ancak bu artışın yüksek olmayacağını söyledi.
Geçen sezon ton başına 200 bin tengeyi (440 dolar) aşan fiyatların bu yıl tekrarlanmasını beklemediklerini belirten Voropay, üreticilerin piyasa koşullarını dikkate alarak hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
Üreticilere maliyet ve tohum seçimi uyarısı
Voropay, çiftçilerin üretim planlamasını her hektardan mümkün olan en yüksek geliri elde edecek şekilde yapması gerektiğini belirtti. Tohum seçiminde yalnızca ürün özelliklerinin değil, tohumun fiyat avantajının da dikkate alınmasını önerdi.