Şekerbank

Kanadı Noktalı Sirke Sineği- Drosophila suzukii

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kanadı Noktalı Sirke Sineği- Drosophila suzukii
Tofidass

Kanadı Noktalı Sirke Sineği- Drosophila suzukii
 

Kanadı noktalı sirke sineği (Drosophila suzukii) güneydoğu asyaya özgü bir tür olup, zararlı ile ilgili ilk kayıt 1980 yılında ABD’nin Hawaii adasından yapılmış, son yıllarda Avrupada birçok ülkede tespit edilmiştir.

Konukçuları: Kiraz, kayısı, erik, şeftali, nektarin, armut, Trabzon hurması, kivi, incir, çilek, üzüm, elma, armut ve yaban mersini

Biyolojisi: Ergin olarak korunaklı yerlerde kışlamakta ancak, uygun koşullarda bütün yıl boyunca aktif olabililen zararlı, uygun koşullarda yılda 7-15 döl verebilen bu zararlının hayat çemberi 10 gün sürmektedir. Dişi hayatı boyunca 600 kadar yumurta bırakabilmektedir İlkbaharda aktif olduğunda çiftleşerek olgunlaşmış meyvelere yumurta bırakmaktadır.

Morfolojisi :

Yumurtaları küçüktür, yarı saydam ve parlaktır yumurta ve larvaları meyvenin içinde bulunduğundan meyve üzerinde görmek mümkün değildir.

Larva, 3.5 mm’ye kadar uzunlukta olabilir, beyaz renkli silindirik vücutludur ve pupa oluncaya kadar 3 larva dönemi geçirir.

Pupa, 2-3 mm uzunluğunda kırmızımsı kahverenklidir. Pupa meyve içinde veya toprakta bulunmaktadır.

Ergin, dişileri (3.2-3.4) mm, erkekleri (2.6-2.8 mm) uzunluğundadır. Toraksı soluk kahverenkli ve abdomende yatay siyah çizgiler bulunur. Gözleri parlak kırmızı renklidir. Erkeklerin kanatlarında noktaları vardır. Dişlerin kanatlarında nokta yoktur bu yüzden diğer sirke sinekleri ile karıştırılabilir

 

             

                              Erkek Sinek                                                                                               Dişi Sinek

D. suzukii’nin bulaşık meyvelerle pasif olarak yılda 1400 km yayılabilme kabiliyetinde olduğunu belirtmektedir Uzak mesafelere yayılma bulaşık meyveler yolu ile olmaktadır.

Ekonomik Zararı: 

Yumurtalar hasattan önce olgunlaşmış meyve içine bırakılır. Yumurtadan çıkan larva meyve içinde beslenerek meyvenin yumuşamasına ve pazar değerinin düşmesine neden olur. Aşırı olgun, dökülmüş, bozulmuş meyveler önemli bir risk teşkil etmektedir. Tarla veya bahçe içinde kalan meyveler yumurta bırakmasına ve larvanın beslenmesine imkan sağlayarak besin kaynağı oluşturmaktadır. Amerika Birleşik Devletlerinde zararlının konukçusu olan bitki türlerinde bu zararlıdan dolayı meydana gelen ürün kaybının %20 olduğu  Avrupa ülkeleri için verim kayıpları Fransa’da % 80, İspanya’da % 100, İtalya’da ise % 30-40 arasında olduğu bildirilmektedir.

Mücadelesi :

Kültürel Önlemler : 

D. suzukii’nin larvaları ve pupası meyve içinde bulunabilmektedir. Zararlının erginlerinin tespiti için cezbedici olarak sirke içeren tuzaklar kullanılmaktadır. Bunun için sürvey çalışmalarına meyveler olgunlaşmaya ya da tatlanmaya başlamadan en az bir ay önce başlanır ve hasat sonuna kadar izlemeye devam edilir. Bu türün erginlerini cezbetmek için cezbedici olarak içinde %5 elma sirkesi ve üzerinde 3 mm’den büyük olmayan 8-10 adet delik bulunan tuzaklar her bahçeye 2 adet asılarak haftada bir kontrol edilir. Tuzak asma zamanı ve yerlerinin belirlenmesinde konukçu bitkinin olgunlaşma dönemi dikkate alınır. Hava sıcaklığı 10◦C üzerinde olduğu ve/veya meyvelerin şekli belirginleştiğinde her bahçeye 2 tuzak yerleştirilir. Tuzakların birisi arazinin kenarına diğeri ise bahçenin orta noktasına gelecek şekilde yerleştirilir. Tuzakta gözleri kırmızı ve kanatlarında noktalar olan kahverengi bir sinek aranır.

Kimyasal Mücadelesi: 

Zararlının kimysal mücadelesi için Amerika ve Avrupa' da 

Fenpropathrin,Spinetoram, Malathion, Zeta-cypermethrin, Spinosad, Lambda-cyhalothrin etken maddeli ilaçlar kullanılmaktadır. Ülkemizde ise hjasat dönemi ve kalıntı durumu göz önüne alınarak hangi etken maddeli ilacın kullanılacağı konunun uzmanları olan teknik personellere danışılmalıdır.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ibn-i Sina'ya Göre Bütün Meyvelerden Daha Besleyici Olan Dikenli İncirin FaydalarıÖnceki Haber

Ibn-i Sina'ya Göre Bütün Meyvelerden Dah...

Bakan Pakdemirli: "Üreticiyi ezdirmeyeceğiz"Sonraki Haber

Bakan Pakdemirli: "Üreticiyi ezdirmeyece...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar