Şekerbank

Gürer “Ukrayna’dan gelen kontrolsüz gıda ürünleri riskler yaratabilir”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Cumhurbaşkanı tarafından Ukrayna’dan ithal ürünler için istenen belgelerin kaldırılması kararını değerlendirdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ülkemizin yanlış tarım politikaları nedeni ile kendi kendine yeten bir ülke olmaktan çıktığını yalnız hububat ekim alanlarının 3,5 milyon hektar daraldığını belirterek dünyada yaşanan olumsuz gelişmelerin gıda da ülkemize önemli maliyet artışları yarattığını belirtti.

Gürer” Cumhurbaşkanı yayınladığı karar ile Ukrayna’da  yaşanan gelişmeler nedeniyle ülkemizde gıda arz güvenliği sağlanması ve gıda erişimde sorun yaşanamaması  gerekçesiyle Ukrayna’dan  yüklenen tarımsal ürünlerin ithalatında ve transit ticaretinde veteriner hizmetleri bitki sağlığı ve gıda yem kanunu kapsamında Tarım ve Orman  Bakanlığına  sunulması zorunlu olan resmî sertifika ve belgeler söz konusu  ülke otoriteleri tarafından yeniden  düzenlenmeye  başlayıncaya kadar resmî kontroller aranmaz kararı verdi. Görünürde gıda açığımız nedeni ile ithal ürün gelişi kolaylaştırıcı bir düzenleme sağlandı ancak aynı zamanda GDO lu ve Bakanlıkça uygun bulunmayan ürünler içinde kapı aralanmış oldu. Bu karar Ukrayna’dan her koşulda ithal gıda ürününe gereksiniminizi göstermesi açısından dikkat çekicidir. Kendi kendine yeten ülkemizin ithal mecburiyetine düşürülmesinin de somut yansımasıdır. Ukrayna kontrolsüz gıda ürünleri gıda da riskleri arttırabilir ” diye konuştu.

TABAN FİYAT AÇIKLAYIN

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer dünyada buğday fiyatları artmaya devam ettiğini ve TMO son buğday ihalesinde ton  fiyatın  6 bin lira üzerinde şekillendiğini, giderek fiyat yükselme yönünde seyrettiğini ifade ederek 200 milyon ton buğday döngüsü olan dünya da 60 milyon ton ürün yalnız Ukrayna ve Rusya’dan ithal edildiği dikkate alındığında sorun savaşın devamı halinde hangi boyuta  evrileceği de görülür” dedi. Gürer “ Tarım ürünlerinde sorun artıyor. Ekmek için ilk aranan buğday, Ülkemiz bu bağlamda acil önlem alması gereken ekimi yapılıp Mayısta hasatı başlayacak  hububatı çiftçi gübresiz ekim yaptı. Taban gübre atamadı. Gübre fiyatlar bir kaç gündür hızla yükselişe geçti. Üre gübre ton fiyatı bir yıl önce 1800 TL iken bugün 10 250 TL, AS gübre 6310 TL /ton çıktı. Çiftçi üst gübre atarsa verim artacak. Bedelsiz gübre verin çağrısını yaptım. Bu kere tohum topraktan çıktı. Üst gübre için destek sağlanamıyorsa mayısta açıklanacak taban fiyat hemen açıklansın. Dünya piyasaları uygun bir taban fiyat çiftçiye gübre attırır aksi takdirde verim kaybı artar. Pancar  için Mart ayında  ekilecek ürüne taban fiyat açıklandı. Hububat içinde açıklansın. Çiftçi memnun kalırsa gübre alır atar. Rekolte olumlu gelişir. Dışa bağımlılığımız azalır. Kendi kendine yetmediğiniz ortada iken çözümü kendi çiftçimizde, toprağımızda arayalım” dedi.

ZEYTİNCİLİĞİN ÖLÜM FERMANI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer zeytin ağaçların bulunduğu alanların maden aramalarına açılmasını da TBMM ‘de yaptığı konuşmada eleştirdi. Gürer”1 Mart 2022 tarihli Resmî Gazete ‘de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle elektrik ihtiyacının karşılanması üzerine yürütülen madencilik faaliyetleri gerekçesiyle tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelen yerde madencilik faaliyetlerinin yürütülmesi ve tesisin inşasına izin verilmesi yönünde bir düzenleme yapıldı. Bu, zeytinciliğin ölüm fermanıdır.

Soruyorum: Zeytincilik yapılan bölgelerin Cumhur İttifakı'na mensup milletvekilleri bunu içlerine sindiriyorlar mı? Yine, bölgede Cumhur İttifakı'nın il, ilçe başkanları bunu içlerine sindirebiliyorlar mı? Daha önce Mecliste böyle bir teklif için denemeler yapıldı, ortak tepkilerle kanun teklifi olarak Meclise getirilmedi. Yönetmelikle ilgili verilen bu karara itirazları yok mu sayacağız? "Kutsal ağaç" olarak tanımlanan ve ülkemizin zenginliği olan zeytin ağaçlarının da gözü doymaz rantçılara kurban edilmesini seyredecek miyiz diyorum. “ diye konuştu.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Zeytin ve zeytinyağı ihracatında yüzde 92’lik artışÖnceki Haber

Zeytin ve zeytinyağı ihracatında yüzde 9...

Yaban Hayatından Taraf Olmazsak Bertaraf OlacağızSonraki Haber

Yaban Hayatından Taraf Olmazsak Bertaraf...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar