Şekerbank

Gürer: “Maliyet artışı önlenmeden, tohum toprakla buluşmaz”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gürer: “Maliyet artışı önlenmeden, tohum toprakla buluşmaz”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, artan girdi maliyetleri karşısında adeta can çekişen üreticiye “Maliyetlerdeki artıştan endişe etmeyin, gönüllerinizi ferah tutun ve tohumu toprakla buluşturmaya devam edin” diyen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi sert eleştirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçinin maliyet artışından endişe etmeden tohumu toprakla buluşturmaya devam etmesini söyleyen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye tepki gösterdi.

GÜBREDEKİ FİYAT ARTIŞI DURDURULAMIYOR 

Çiftçinin gübre alacak parasının olmadığını anlatan Gürer, “Geçen yıl sezonu 2 bin 200 liradan kapatan üre gübresi bu yıl 5 bin 700 liraya çıktı. DAP gübresi 6 bin 700 lirayı geçti. Çiftçinin sermayesi ne ki, gübre artışı karşısında kendini koruyabilsin” diye sordu. 

TOHUM BEDELSİZ, GÜBRE FİYATI YARI YARIYA İNDİRİMLİ OLMALI 

Çiftçiye “Her şeye rağmen ekin” demenin kolay olduğunu ancak, üreticinin artan girdi maliyetleri karşısında adeta can çekiştiğini ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tarım Bakanının sözleri endişe verici. Siz devleti yönetenler olarak tohumu bedelsiz verebiliyor musunuz? Gübreyi yarı fiyatına düşürebiliyor musunuz? Girdi maliyetlerini düşürerek ancak çiftçinin ekim yapmasını kolaylaştırabilirsiniz” şeklinde konuştu.

ÜRÜN FİYATLARI ARTACAK 

“Maliyet artışından endişe etmeden ekim yapmaya devam edin” demenin, ürün fiyatlarının da artacağı anlamına geldiğini belirten CHP Milletvekili Gürer, “Tarım Bakanının bu sözleri aynı zamanda ne üreteni ne tüketeni koruyan, sadece aracılık sisteminin aşırı karla para kazandığı sistemin devam edeceği anlamını taşıyor” diye konuştu. 

GİRDİ MALİYETLERİ DÜŞMEDEN TOHUM TOPRAKLA BULUŞMAZ 

Üretimde girdi maliyetlerinin aşağı çekilip ilaç, gübre, tohum, yer altından su çıkarmada kullanılan elektrik ve mazot fiyatlarında indirim sağlanması gerektiğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi  Gürer, “Çiftçiye ‘endişe etmeden ekin, biz sizin maliyet artışınızı karşılayacağız’ demek onların ekim yapmasının yolunu açmaz. Türkiye’de 5 milyon hektar tarım arazisini ne yazık ki kaybettik. Yeniden toprakla tohumun buluşmasını sağlayacak yol, girdi maliyetlerinin aşağı çekilmesinden geçer” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞI GRAMLA BİLE ÜRÜN ALAMAYACAK HALE GETİRECEKLER

Girdi maliyetlerinin aşağı çekilememesi halinde, ürünün tüketiciye pahalı bir şekilde ulaşmaya devam edeceğinden endişe edilmesi gerektiğini söyleyen Ömer Fethi  Gürer, “Semt pazarlarında gramla ve taneyle alışverişin yolunu açan anlayış, ne yazık ki vatandaşı, gramla bile alışveriş yapamayacağını duruma sokacaktır” uyarısında bulundu.

MALİYET ARTIŞI ÜRÜN FİYATINA YANSIR

Tarım ve Orman Bakanı, "Maliyetlerin artışından endişe etmeyin" diyor. Artan maliyetin, ürün fiyatının da artışına neden olduğunu bilmiyor mu? diye soran Gürer “Bu, vatandaşın daha pahalı ürün alması demek. Bu yaklaşım üreteni de tüketeni de korumayan bir anlayış. Görünen o ki, gelecek süreçte gıda kaygılarının artacağına işaret” dedi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hayvanlar Susuz Kalmasın ProjesiÖnceki Haber

Hayvanlar Susuz Kalmasın Projesi

Kayra’nın Elazığ’daki bereketli bağlarında bağ bozumu heyecanıSonraki Haber

Kayra’nın Elazığ’daki bereketli bağların...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar