Şekerbank

Gübreden Ambalaja Kadar Bütün Girdilerin Fiyatı 2 Kat Arttı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gübreden Ambalaja Kadar Bütün Girdilerin Fiyatı 2 Kat Arttı

Antalya Ticaret Borsası’nın (ATB) Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı elektronik ortamda yapıldı. ATB Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında toplanan Şubat Meclisi’nde Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, ekonomi ve tarımla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

TARIM FAKİRLEŞTİ

Antalya’nın bütün zorluklara rağmen tarımsal performansıyla yüz güldürdüğünü ifade eden Ali Çandır, ancak bu performansın sürdürülebilir olmadığını söyledi. Dövize bağlı tarımsal girdilerdeki fiyat artışlarının yarısının bile tarım ürünleri fiyatlarına yansıtılamadığını kaydeden Çandır, bunun tarım kesiminin tamamını fakirleştirdiğini belirtti. Çandır, gübreden ambalaja kadar bütün girdilerin fiyatının 2 kat arttığını, bu maliyetlerin tarım ürünleri fiyatına yansımadığını vurguladı.

Çandır, Merkez Bankası Başkanı’na tarımdaki en büyük sorunun vade farkı olduğunu ilettiklerini, Ziraat Bankası destekli bir sistemin kurulmasına ihtiyaç olduğunu bildirdiklerini söyledi. Çandır, dijital ortamda tedarik ortamına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Yakın geçmişte serada, bahçede ve tarlada toplanamayan ürünleri, kesime gönderilmek zorunda kalınan hayvanları ve diğer üretimden uzaklaşmayı gerektiren zorlukları herkesin hatırladığını belirtirken, 2021 yılında tarım kesimimizi bir kez daha bu duruma düşürmemeliyiz. Üretime, ürün işlemeye ve ticarete adaletli rekabetçilikle devam etmesini sağlamalıyız” dedi. Çandır, enflasyon açıklanınca tarım ürünlerinin töhmet altında kaldığını belirtirken, bu kapsamda referans görevi görmesi amacıyla hal endeksini açıkladıklarını kaydetti. Çandır, “Eylül ayından beri her ayın 2’sinde yaptığımız bu paylaşım ekonomi çevreleri tarafından kullanılıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve ekibimize teşekkür ederim” dedi.

ATB Başkanı Ali Çandır, meslek komiteleri üyelerinin talebi üzerine, kırsal kalkınma destekleri kapsamında kırsal ekonomik altyapı yatırımları için 20 Şubat olan başvuru süresinin 23 Mart tarihine, tarıma dayalı ekonomik yatırımları için 3 Mart olan başvuru süresinin 9 Nisan tarihine ertelendiğini, ayrıca TSE ve CE belgeleri şartlarında da yeni düzenlemelere gidildiğini bildirdi. Çandır, “Taleplerimizin kısa sürede olumlu sonuçlanmasını sağlayan başta TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’ye teşekkür ediyorum” dedi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BORSA’NIN GÜNDEMİNDE

Borsa’nın çalışmaları hakkında da Meclis Üyelerini bilgilendiren Başkan Çandır, Şubat ayında da yoğun şekilde çalıştıklarını, üyeler, sektör ve kente yönelik etkinliklerde bulunmaya gayret ettiklerini kaydetti. Eğitim ve etkinlikleri salgın nedeniyle online düzenlediklerini belirten Çandır, “Ülkemize rol model olacak biçimde uyum içerisinde çalıştığımız İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’müz ile yapmış olduğumuz protokol neticesinde bu ay ‘Sizin Oraların Nesi Meşhur?’ Programımızda Ankara ve Samsun illerimizin yöresel zenginliklerini tanıma fırsatı bulduk” dedi. Başkan Yardımcısı Halil Bülbül’ün katılımıyla “Marka Şehir Antalya” paneli gerçekleştirdiklerini, Antalya Tarım Konseyi’yle ‘İklim Değişikliği ve Tarım Etkileşimi’ paneli düzenlediklerini, 27 Şubat’ta da “Antalya Tarımında İklim Değişikliği Ve Tarımsal Ticarete Etkileri” başlıklı panel düzenleyeceklerini belirtti. Çandır, “Önümüzdeki günlerdeki en önemli sorunumuz olarak görünen iklim değişikliğini gündeme getirmek ve bu konuda yapılacak çalışmalara ışık tutmaya gayret ettik” dedi.

TARIM EĞİTİMLERİNE DEVAM

Cumartesi ve pazar günleri sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu günlerde “Pandemi Günlerinde Tarım” programımızda kiraz yetiştiriciliği ile tıbbi aromatik bitkilerde doğru bilinen yanlışlar konusunda belgeli eğitimler verdiklerini, eğitimlere badem yetiştiriciliği, ekmek atölyesi ve sığır yetiştiriciliği ile devam edeceklerini bildiren Çandır, “Eğitimlerimizin tarıma yatırım yapmak isteyenler ve hali hazırdaki işini daha iyi yapmak için çaba sarf eden üreticilerimize faydalı olmasını diliyorum” dedi. Çandır, e-çalıştaylar düzenleyerek tarım sektörünün sorunlarını, çözüm önerilerini ve taleplerini dinleyeceklerini bildirirken, sonuçlarını ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşacaklarını kaydetti. Çandır, “Çünkü biliyoruz ki ortaklaşa rekabeti geliştirmenin, kalite standartlarımızı yükseltmenin ve verimliliğimizi artırmanın yolu eğitimden Bu konuda özverili çalışan Borsamız ve Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü çalışanlarına teşekkür ediyorum” dedi.

Çandır, BAGEV Yönetim Kurulu’nda birlikte çalıştıkları İbrahim Solak’a Allah’tan rahmet, ailesi ve camiaya başsağlığı diledi.

Meclis’te üyeler, sektörleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunurken, kurdaki aşırı dalgalanmanın büyük sıkıntı yarattığını dile getirdi. Meclis üyeleri, “Uygulanabilir yapısal reformların bir an önce uygulamaya geçmesi hepimiz için faydalı sonuçlar doğuracaktır” dedi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Nar ihracatında 126 milyon dolarlık tarihi rekorÖnceki Haber

Nar ihracatında 126 milyon dolarlık tari...

Ilgın Şeker Fabrikasında Bu Yıl 125 Bin Ton Şeker ÜretildiSonraki Haber

Ilgın Şeker Fabrikasında Bu Yıl 125 Bin...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar