Şekerbank

Gübre Fiyatlarında İyileşme Bekleniyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gübre Fiyatlarında İyileşme Bekleniyor
Tofidass

Yatırım Finansman (Y.F) uzmanları tarım kimyasalları sektörünü değerlendirdi. Analize göre, uzmanlar “Gübretaş ve Hektaş hisseleri için endekse paralel performans, Ege Gübre için ise endeks üzeri performans derecelendirmesi yapıyoruz: Tarım kimyasalları işkolu orta vadede artan nüfus ve tarım gelirlerinin etkisiyle istikrarlı bir büyüme sergiliyor. Liman faaliyetlerinden ve finansallarının güçlenmesinden kaynaklı nakit yaratmasıyla Ege Gübre için olumlu görüşümüz var. Sınırlı yukarı yönlü potansiyeli nedeniyle Gübretaş için nötr görüşümüz bulunuyor. 2017’nin başından bu yana BIST 100 endeksine göre hisseleri yüzde 37 daha iyi performans sergileyen, pozitif fiyatlamanın çoğunu gerçekleştiren Hektaş için de nötr görüşümüz var.

Tarım kimyasallarına talep orta vadede istikrarlı artabilir: Türkiye’nin coğrafi avantajlarını ve kalıcı kamu desteklerini göz önünde bulundurduğumuzda, orta vadede kişi başı tarımsal üretimin güçlü büyüme potansiyeli bulunuyor. Gübre tüketimi ve tarımsal ilaç kullanımı üretimi etkileyen önemli faktörler. Kişi başı gübre tüketimi ve tarımsal ilaç kullanımı AB ile kıyaslandığında göreceli düşük seyrediyor. Bu nedenle, Türk tarım kimyasalları sektörünün ilerleyen dönemlerde sabit  ve güçlü bir büyüme yakalayacağını düşünüyoruz.

Karlılığın iyileştirilmesi finansal performansları etkileyebilir: Tahminlerimize göre, üç tarım kimyasalları üreticisi bu yıl karlılığını güçlendirebilir. Ege Gübre’nin hayli karlı liman aktivitelerinin gelir elde edilmesindeki payının artması, bu yıl şirketin işletme marjlarını destekleyebilir. Ayrıca, Razi fabrikasının (Gübretaş’ın İran’da yerleşik bağlı ortaklığı) satış hacminde amonyak payının artması, verimlilik artışı ve iyileşen faaliyet gideri  yönetimi Gübretaş’ın 2017 karlılığını destekleyebilir. Hektaş’ın artan hammadde fiyatlarını nihai ürün fiyatlarına yansıtma kabiliyeti ve daha iyi faaliyet gideri  yönetimi şirketin 2017 karlılığını güçlendirebilir.

Tarım kimyasalları üreticileri arasında önde gelen hissemiz Ege Gübre: Ege Gübre (hisse başına 42,50 TL) için pozitif görüşümüz 1) liman operasyonlarından gelen güçlü FAVÖK üretimi 2) nakit akışı ile borçluluğun azalması 3) temettü ödemelerinin sürdürülmesi 4) cazip değerlemeden kaynaklanıyor. Bir diğer yandan, sınırlı yukarı yönlü potansiyeli ve yüksek çarpanları nedeniyle Gübretaş için piyasa performansı derecemiz (hisse başına 5,30 TL) bulunuyor. Pozitif fiyatlamanın çoğunun yapılmış olması nedeniyle Hektaş için de (hisse başına 6,30 TL) piyasa performansı derecemiz bulunuyor.

Riskler: Türkiye’de tarımsal üretim sözleşmeleri, artan enerji fiyatları, Orta Doğu’daki jeopolitik gelişmeler, TL’nin ABD doları karşısındaki değer kaybı ve tarım kimyasalları endüstrisindeki artan rekabet sektörde aşağı yönlü riskleri oluşturmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ağustos Ayında Fiyatı En Fazla Artan Ürün Yeşil Soğan OlduÖnceki Haber

Ağustos Ayında Fiyatı En Fazla Artan Ürü...

Ortadoğu ve Avrupa'nın "birton eriği" Sultandağı'ndanSonraki Haber

Ortadoğu ve Avrupa'nın "birton eriği" Su...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar