Şekerbank

Giresun’da Çepni Koyunu Koruma Altına Alındı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Giresun’da Çepni Koyunu Koruma Altına Alındı
Tofidass

Tarım ve Orman BakanlığıTarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından yürütülen “Hayvan Genetik Kaynaklarının Yerinde Korunması ve Geliştirilmesi Projesi”nin bir parçası olarak “Çepni Koyununun Yerinde Korunması Projesi”Giresun ilinde uzun süredir yetiştirilen “Çepni Koyunu” ırkının özelliklerini korumak amacıyla başlatıldı.

Bu projede, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü uzmanlarının liderliğinde, Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Çanakçı, Eynesil, Görele ve Tirebolu ilçelerinde faaliyet gösteren 8 küçükbaş hayvancılık işletmesinde yetiştirilen 1.000 baş anaç çepni koyunu projeye dahil edildi. Bu işletmeler, koruma amacıyla yerinde ikamet eden, farklı ırklardan erkek materyali bulundurmayan ve melezleme yapılmayan işletmeler arasından seçildi.

Yetiştiriciler, proje lideri ile iş birliği yaparak Bakanlık tarafından istenen kayıtları tutmak, ölüm ve zorunlu kesime ait belgeleri muhafaza etmekle sorumludur. Doğan yavrulardan, proje liderinin onayladığı ırk özelliklerine sahip ve sağlıklı olanlar, sürü yenilemesinde kullanılabilecektir. Hayvan Genetik Kaynaklarının Yerinde Korunması ve Geliştirilmesi Desteği kapsamında, sözleşme imzalanan 8 işletmeye, 2023 yılı için koyun başına 240 lira, toplamda ise 2024 yılı içinde bin baş anaç çepni koyunu için 240 bin lira destekleme ödemesi yapılacaktır.

Çepni koyunu, literatürde Karayaka ırkının bir alt varyetesi olarak “Çakrak” olarak anılsa da, Karayaka ırkından fenotipik olarak farklıdır. Karayaka ırkından daha iri yapılıdır. Baş, kulaklar ve bacakları siyah renklidir. Erkeklerinde kalın spiral boynuzlar bulunurken, dişileri boynuzsuzdur. Baş ve bacaklar çıplaktır. Baş orta uzunlukta ve dar, vücut uzun ve dar, bacaklar ise nispeten kısadır. Kuyruk uzun ve incedir.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Giresun’da kahverengi kokarca ile mücadele devam ediyorÖnceki Haber

Giresun’da kahverengi kokarca ile mücade...

Türkiye organik ürün ihracatında 1 milyar dolar sınırını aştıSonraki Haber

Türkiye organik ürün ihracatında 1 milya...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar