Şekerbank

Gaytancıoğlu; çeltikte hayal kırıklığı fiyatı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gaytancıoğlu; çeltikte hayal kırıklığı fiyatı

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu TMO tarafından açıklanan çeltik alım fiyatına ilişkin basın açıklaması yaptı;

CHP olarak çeltikte orta dane için 18 TL, uzun dane için 20 TL fiyat istemiştik. Hâlbuki TMO tarafından açıklanan alım fiyatları tam bir hayal kırıklığıdır ve üreticinin cebinden hak ettiği gelirin yarısını almıştır.

Neden destekleme primleri hariç, orta dane için 18 TL, uzun dane için 20 TL fiyatta ısrar ettiğimizi açıklayalım: 

  1. Cumhuriyet tarihinin en fazla ithalatını yapan, üreticinin eline geçen fiyatların düştüğünü, çeltik ekilişlerinin Türkiye genelinde 250 bin dekar azaldığını görüp de sırf GIDA ENFLASYONU yükselmesin diye çiftçisini bitiren bir Hükümet var.
  2.  Dekara 9 bin TL gömüp, 650-750 kg verim için şapka çıkaran yani 1 kg çeltiği 13-14 TL'ye mal eden üreticiye maliyet fiyatlarını reva gören bir Hükümet var.
  3. Sadece İtalya'da 100 bin dekar çeltiğin kuraklık nedeniyle heba olmasını görmeyen, Dünya çeltik fiyatlarının %34 gümrük vergisi hariç 800 $'larda olduğunu bilerek önlem almayan kendi üreticisi dururken başka ülkelerin çiftçilerini destekleyen bir Hükümet var.
  4. Gübre fiyatlarındaki %350, mazot fiyatlarındaki %330, tarımsal sulamadaki elektrikteki fiyatların %250 arttığını görmeyen bir Hükümet var.
  5. Şimdi aynı çiftçi TMO tarafından açıklanan fiyatlara göre çeltiğini satacak ve mazot, gübre, ilaç satın alacak, önümüzdeki aylarda bu girdilerin fiyatları şimdiki gibi olmayacak.

Derhal yapılan yanlıştan dönülmeli, açıklanan fiyatlar revize edilmeli ve çiftçimize hak ettiği alım fiyatı verilmelidir. Bugün için bu fiyat orta dane için 18 TL, uzun dane için 20 TL’dir. Destekleme priminin de en az 2 TL olması gerekmektedir.

Yoksa bu kafayla gıda enflasyonu değil önümüzdeki yıl çeltik üretimimiz biraz daha düşer. Biz dışardan pirinç ararız. Vatandaşımız da çok daha pahalıya pirinç almak zorunda kalır.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Vali Ali İhsan Su, işçilerle fıstık hasadı yaptıÖnceki Haber

Vali Ali İhsan Su, işçilerle fıstık hasa...

Denizli’de ‘Toprağını Tanı’ projesi ile toprak analizine %75 destekSonraki Haber

Denizli’de ‘Toprağını Tanı’ projesi ile...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar