Şekerbank

Fındık Üreticilerine Önemli Uyarı! Külleme Görüldü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fındık Üreticilerine Önemli Uyarı! Külleme Görüldü
Fındıkta mücadele edilmediği zaman verim ve kalite kaybına neden külleme hastalığına karşın Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından üreticilere uyarı geldi.
Tofidass

Fındıkta mücadele edilmediği zaman verim ve kalite kaybına neden külleme hastalığına karşın Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından üreticilere uyarı geldi.

Bir fungus hastalığı olan külleme bitkiden bitkiye rüzgarla taşınarak fındıkta önemli kayıplara yol açtığından üreticilerin ve kimyasal mücadele yöntemlerinin uygulanmasını belirten Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam; “Fındıkta külleme hastalığına karşı kültürel ve kimyasal mücadele yöntemleri uygulanmaktadır.

Kültürel mücadelede; bulaşma kaynaklarının azaltılması için yere dökülen yapraklar ile hastalıklı bitki artıkları toplanmalı, bulaşık dip sürgünleri kesilmeli ve imha edilmelidir. Bahçede nemi azaltmak, iyi bir hava sirkülasyonu ve yeterli ışıklanma sağlamak için budama ve yabancı ot mücadelesine önem verilmelidir.

Kimyasal mücadelede; külleme hastalığı fındık bahçelerinde hava sıcaklıklarına bağlı olarak, Nisan ayı ortalarından itibaren görülmeye başlar ve belirtiler görülür görülmez ilaçlamaya başlanır. Daha önceki yıllarda bahçede hastalık görülmüş ise belirtiler görülmeden de, çotanak bağlama döneminde, ilaçlama yapılır. Hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve ilacın etki süresi dikkate alınarak ikinci ve diğer ilaçlamalara hasada kadar devam edilir. İlaçlamalarda hali hazırda Bakanlığımızca tavsiyesi olan Bitki Koruma Ürünlerinden herhangi biri kullanılmalıdır. İlaçlamalarda sırt pülverizatörü, mekanik, motorlu veya hidrolik bahçe pülverizatörü kullanılmalıdır. İlaç etiket bilgilerine dikkat edilmeli,  ürüne tavsiyesi olan Bitki Koruma Ürünü ile zamanında ve uygun doz ile tüm bitki yüzeyini kaplayacak şekilde uygulamalar gerçekleştirilmelidir” dedi.

Samsun’da fındık alanlarında yapılan saha kontrollerinde külleme hastalığı belirtilerinin görülmeye başladığını söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Fındık üreticilerimizin külleme hastalığına bağlı ürün ve kalite kaybı yaşamamaları için tavsiyesi bulunan ilaçlardan biri ile vakit geçirmeden İlaçlı mücadele yapmaları gerektiğini, ilaçlı mücadelenin fındık bahçelerinde iyi bir kaplama sağlayacak şekilde yapılmasına dikkat edilmesini, yağmurlu ve mevsim için anormal sayılabilecek çok sıcak günlerde ve güneşli günlerde öğle saatlerinde ilaçlama yapmaktan kaçınılmalı, ilaçlama esnasında tüm koruyucu önlemler alınmasını, koruyucu maske gözlük ve eldiven mutlaka kullanılması gerekir. Fındık üreticilerimizin  bereketli bir üretim sezonu geçirmelerini dilerim”.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bakan Pakdemirli, Video Konferans Aracılığıyla İlçe Tarım Ve Orman Müdürleriyle GörüştüÖnceki Haber

Bakan Pakdemirli, Video Konferans Aracıl...

Mısır Alımı ve Satımına İlişkin İşbirliği, İyi Niyet Protokolü İmzalandıSonraki Haber

Mısır Alımı ve Satımına İlişkin İşbirliğ...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar