Şekerbank

Fındık Külleme Hastalığı İle İlgili Tarla Okulu Eğitimi Gerçekleştirildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fındık Külleme Hastalığı İle İlgili Tarla Okulu Eğitimi Gerçekleştirildi
Tofidass

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Düzce Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi koordinasyonluğunda Fındıkta Külleme Hastalığına karşı, Çilimli Topçular Mahallesinde bulunan Turhan İnegöl isimli üreticinin Fındık Bahçesinde Tarla Okulu düzenlendi.

Fındıkta Entegre Mücadele Projesi ve İyi Tarım Uygulamaları projelerinde yer alan üreticiler başta olmak üzere, tüm çiftçilere yönelik Fındıkta Külleme Hastalığı ile mücadele konusunda arazide uygulamalı eğitim gerçekleştirilti.  Gerçekleştirilen eğitime Vali Yardımcıları Turgut Serimer ve Hasan Ruhi Yaylacı, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Uludağ, Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk ile Ziraat Odası Başkanları çok sayıda akademisyen ve çiftçiler katıldı.

Açılış konuşmasında Prof. Dr. Ahmet Uludağ, bu uygulamanın yapılmasına katkıda bulunan kuruluşlara, çalışmayı destekleyen firmalarına, bahçe sahibi Emekli Jandarma Tuğgeneral Turhan İnegöl'e ve bakım işlerini yapan üretici Hikmet Yüksel'e, uygulamalarda danışmanlık yapan Yrd. Doç. Dr. Nedim Altın ve Yrd. Doç. Dr. Hülya Ünver'e teşekkür etmiştir. Üreticilerin, teknik elemanların, öğretim üyelerinin, fındığa girdi sağlayan ve fındığın çıktısını değerlendiren firmaların, muhtarların ve sivil toplum kuruluşlarının çiftçi gününde bir arada olmasının sevindirici olduğunu ve fındıkta teknik uygulamalardaki gelişmelerin yanı sıra üreticiye ve ülkemize daha fazla gelir getiren bir ürün olması için birlikte çalışılması gerektiğini vurgulamıştır. Yeni kurulan üniversitemizin ve fakültemizin her zaman üretici başta olmak üzere bütün paydaşlarla birlikte olacağını "değer üretmeye devam edeceğini" belirtti.

Vali Yardımcıları Turgut Serimer ve Hasan Ruhi Yaylacı ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu'da yapılan çalışmaların önemli olduğunu ve bu tür çalışmaların devam etmesi gerektiğini söyleyerek katkı veren herkese teşekkür ettiler.

Yapılan eğitimde Düzce Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencilerinden Şadiye Zambak arazide yapılan iş ve işlemleri ve mücadele teknikleri anlatmıştır. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü personellerimizden Ziraat Yüksek Mühendisi Burhan Şahin ise Fındıkta Entegre Mücadelenin önemini Entegre Mücadelenin, Zararlı organizmaların popülasyon dinamikleri ve çevre ile ilişkilerini dikkate alınarak, uygun olan tüm mücadele yöntem ve tekniklerini uyumlu bir şekilde kullanarak, zararlı organizmaların popülasyon yoğunluklarını ekonomik zarar seviyesinin altında tutulması gerektiğinin ve bu işlemin bir zararlı yönetim sistemi olduğunu belirtmiştir. Tarla Gününde fındığın en önemli hastalıklarından biri olan külleme hastalığına karşı yürütülen çalışmalar yerinde anlatılmıştır. Hastalıkla mücadele mümkün olup, öncelikle kültürel tedbirler olan budama, dip sürgünü temizliği, yabancı ot mücadelesi ve bulaşık bitki artıklarının imhası işlemlerinin tekniğine uygun olarak yapılması gerektiği, kimyasal mücadele de ise; önceki yıllarda görüldüğünden belirtiler görülmeden çotanak oluşum aşamasından itibaren hastalığın seyrine göre 4-5 defa ruhsatlı ilaçlarla tam bir kaplama şeklinde mücadele yapılması gerektiği anlatılmıştır.        

Üreticilerden gelen sorular üzerine Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim üyelerinden Doç Dr. Halil Kütük ve Yrd. Doç.Dr. Gülay Kaçar tarafından Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısı ve Mücadelesi konuları ile faydalı organizmaların korunması ve desteklenmesi, ilaçların çevrede yarattığı olumsuzluklar konusunda üreticilere bilgiler verildi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
7 Bölgeye Uygun 13 Zirai Ve Hayvansal İlaçla Başarıyı YakaladıkÖnceki Haber

7 Bölgeye Uygun 13 Zirai Ve Hayvansal İl...

Kralların yiyeceği siyah elması ‘Arthur’ bulduSonraki Haber

Kralların yiyeceği siyah elması ‘Arthur’...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar