Şekerbank

Evcil Hayvan Bakımında Sıkça Yapılan 15 Hata

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Evcil Hayvan Bakımında Sıkça Yapılan 15 Hata
Tofidass

Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten, kedi ve köpeklerin sağlık ve refahını etkileyen; doğru olduğuna inanılan yanlışlar hakkında evcil hayvan sahiplerini bilgilendirdi. Yaz aylarında köpekleri sık yıkamayın uyarısında bulunan Uğur Selin Çelikten, ”Yanlış rutinler uzun vadede hayvanları yıpratır. Doğru beslenme ile obezite, böbrek hasarı, hatta kanser gibi vakaların önüne geçmek mümkün” dedi.

Evcil hayvanlar, yaşamımıza neşe ve sevgi katan dostlarımızdır. Onların sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmesini sağlamak ise sorumluluk gerektirir. Ancak ne yazık ki, bazı durumlarda doğru olmayan bilgilere dayanarak yanlış uygulamalar yapabiliyoruz. Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten, özelikle kedi ve köpeklerde yanlış beslenme neticesinde yaşanan sağlık sorunlarına dikkat çekti. Uzun ve sağlıklı bir yaşam için kedi ve köpeklerin nasıl beslenmesi gerektiğini anlatan Çelikten, evcil hayvan bakımında doğru bilinen yanlışları şöyle sıraladı:

1-KEDİLER SÜTLE BESLENMELİDİR

Bilinenin aksine sütteki laktoz kedilerin ishal olmasına sebep olur. Hatta yeni doğan ve anne sütü içen yavrulara bile süt verilmemelidir. Kedilerin taurin gibi vitaminleri alması gerektiği için kaliteli bir mamayla beslenmeleri yeterli olacaktır.

2-YENİDOĞAN YAVRU KEDİLERE KEÇİ SÜTÜ VERİLEBİLİR

Keçi sütü çok besleyici olsa dahi yavru kedilere verilmesi doğru değildir. Şayet anne kedi, bebeklere bakmıyorsa veya kedilerin annesi yoksa; bebekleri beslemek için özel kedi sütü tozları alınmalı, bunlar biberonda ılık suyla karıştırılıp, 2 saat aralıklarla yavru kediler beslenmelidir.

3-KEDİLERİN SADECE BALIK İLE BESLENMESİ

Kedilerin sadece balıkla beslenmesinin yanlış olduğu yaygın bir inanıştır. Balık, kediler için protein ve omega-3 yağ asitleri bakımından zengin bir kaynaktır, ancak tek başına dengeli bir beslenme sağlamaz. Aşırı balık tüketimi, kedilerde tiroid sorunlarına ve beslenme dengesizliğine yol açabilir. Kedinizin beslenmesinde kırmızı et, tavuk, ve kedi maması gibi çeşitli kaynaklardan faydalanmalısınız.

4-KEDİM/KÖPEĞİM EVDEN ÇIKMIYOR AŞIYA İHTİYACI YOK!

Kediniz/köpeğiniz evden çıkmasa dahi; düzenli aralıklarla aşı yaptırmanız gerekir. Buna ek olarak iç ve dış parazit ilaçlarını da ihmal etmemeliyiz. Çünkü pet sahipleri olarak, kıyafetlerimizle veya ayakkabılarımızla bile eve mikrop taşıyabiliriz. Pireler ve parazitler, penceremize konan bir kuş tarafından bile kolaylıkla evimize girebilir. Bunu daima hatırlayalım.

5-KISIRLAŞTIRIRSAK DOĞASI BOZULUR

Hayvanları kısırlaştırmak kedi ve köpeklerin doğasını bozmadığı gibi sürekli kızgınlığa girip çiftleşememesi ev hayvanlarının ruh halini daha çok bozmaktadır. Ayrıca üreme hormonları kansere yakalanma riskini oldukça yüksek oranda artırmaktadır.

6-EVCİL HAYVANLAR KISIRLAŞTIRMADAN ÖNCE BİR KERE DOĞURMAZSA DOĞASI BOZULUR

Evcil hayvanlarda doğum yapmanın, doğayı bozma ya da bozmama üzerine bir etkisi yoktur. Aksine hiç doğurmadan, hatta hiç kızgınlığa girmeden kısırlaştırılan hayvanlar. daha sağlıklı olmaktadır.

7-KÖPEKLERİN BURNU ISLAKSA SAĞLIKLIDIR

Köpeklerin burnunun ıslak ya da kuru olması keskin bir şekilde sağlıklı veya sağlıksız olduğu anlamına gelmez. Evet bazen burunda kuruluk yüksek ateş veya bazı deri ve cilt hastalıklarını düşündürebilir ama bu bir kaide değildir. Bazı hayvanların burnu kuru ama sağlıklıdır, bazıları ise burnu ıslak ama sağlıksızdır.

8-HAYVANLARIN TÜKÜRÜKLERİ DEZENFEKTEN ETKİLİDİR O YÜZDEN YARALARINI YALAYARAK TEMİZLEMELİ VE İYİLEŞTİRMELİDİRLER

Hayvanların ağzında da insanlarda olduğu gibi milyonlarca bakteri yaşamaktadır. Bu yüzden yaralarını veya deri lezyonlarını yalamaları o bölgeyi temizlemediği gibi; sürekli olarak dilleriyle aşındırmaları, durumu git gide daha kötü hale getirecektir. Bu yüzden hastaya bu tip bir durumda yakalık takmak doğru olacaktır.

9-KEDİLERİN BIYIKLARI DENGE SAĞLAR BU YÜZDEN BIYIKLARI ASLA KESİLMEMELİDİR

Kedilerin bıyıkları karanlıkta etraflarındaki nesnelere değerek uzaklığı anlamalarını sağlar. Bıyıkları dökülürse veya kesilirse herhangi bir denge kaybı yaşamazlar.

10-BİZİM PET HAYVANIMIZ ÇOK SAĞLIKLI GÖZÜKÜYOR O YÜZDEN HERHANGİ BİR TEST YAPTIRMIYORUZ

Aynı insanlar gibi hayvanlar içinde düzenli check-up çok önemlidir. Bir doktorun dışarıdan baktığında vücudun içinde ne olup bittiğini anlaması mümkün değildir. Ayrıca birçok hastalığın erken tanısı herhangi bir belirti olmamasına rağmen rutin testler sırasında konulur. Üstelik küçük dostunuz bir sorun olduğunda size gelip bu sorunu dile getiremeyeceği için yeme içmesi normal, enerjisi yerinde dahi olsa düzenli kontrolleri yapılmalıdır.

11-KEDİLER NANKÖR HAYVANLARDIR

Kediler sahiplenildiği aile bireyleriyle derin bağ kurarlar hatta bazen sahibinin mutsuz olduğunu ya da ağrı çektiğini bile anlayabilmektedirler. Sadece köpekler gibi itaatkâr ve eğitime açık olmadıkları için daha başına buyruk ama yine de sahibine ve evine çok bağlı olabilen hayvanlardır.

12-KEDİLER HEP 4 AYAK ÜZERİNE DÜŞERLER

Kediler denge sağlamakta çok iyi hayvanlar olsa da yüksekten düşmeleri hep bu durumla baş edebilecekleri anlamına gelmez. Hep dört ayak üstüne düşmedikleri gibi yüksekten düşmelerde kemik kırıkları ve iç kanama gibi travmaya bağlı sorunlar onlarda da görülmektedir.

13-KÖPEKLERİN VE KEDİLERİN TÜYLERİNDEN İNSANLARA KİST VE PARAZİT BULAŞIR

İç parazit ilaçlamaları düzenli olarak yapılan bir hayvandan insana; ne iç parazit, ne de kist bulaşmaz. İçiniz rahat bir şekilde düzenli aşılamaları yapılmış bir hayvana sarılıp öpebilirsiniz.

14-KEDİ VE KÖPEKLER HAMİLELER VE ÇOCUKLAR İÇİN ÇOK ZARARLIDIR

İç ve dış parazit ilaçlamaları düzenli yapılan kedi veya köpeklerin hamile ve çocuklara zararı olmadığı gibi psikolojileri için de oldukça faydalıdır.

15-SIK SIK DUŞ ALDIRMAK

Bazı evcil hayvan sahipleri, hayvanların genel temizliği ve ferahlığı için özellikle yaz aylarında sevimli dostlarına sık sık duş aldırıyor. Bu oldukça yanlış bir davranış… Mantar nemli ortamları seven bir patojendir dolayısıyla sürekli ıslak olmak, kedi ve köpeklerin bu hastalığa yakalanmasına neden olur. Evcil hayvanlara sürekli duş aldırmak aynı zamanda cilt pH'ını bozup cildin üstündeki cilt koruyucu özelliği olan sebumu da alacağından; derinin zarar görmesine neden olur. Köpeklerin ayda bir kez yıkanması gerekir. Ayrıca, bebek şampuanı kullanılmamalıdır çünkü insan cilt pH'ı ve hayvanların pH’ı birbirinden farklıdır. Evcil hayvanlar yıkandıktan sonra çok iyi durulanmalı, havluyla suyu alındıktan sonra asla nemli bırakılmamalı ve kurutma makinesiyle kupkuru olana kadar kurutulmalıdır.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Baklazınnı Zararlısına Karşı Biyoteknik Mücadele UyarısıÖnceki Haber

Baklazınnı Zararlısına Karşı Biyoteknik...

Bayram sabahına ılık bir bardak suyla başlayınSonraki Haber

Bayram sabahına ılık bir bardak suyla ba...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar