Şekerbank

Eskişehir’ de Kadın Çiftçilere Alternatif Ürün: Lavanta

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Eskişehir’ de Kadın Çiftçilere Alternatif Ürün: Lavanta

Eskişehir Tarım ve Orman ​İl Müdürlüğünce, "Itrî ve Tıbbî Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi" Projesi kapsamında İnönü İlçesi Oklubalı Mahallesi'nde kadın çiftçilerimizle lavanta demonstrasyonu kuruldu.

İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Emine SEVER konuyla ilgili yaptığı açıklamada; "İnönü İlçesi Oklubalı Mahallesinde kadın çiftçilerimiz için düzenlenen "Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği Kursu" nda verilen bilgilerin uygulamalı olarak hayata geçirilmesi amacıyla, bu yıl ilk etapta Mahalle çiftçilerimizden Nuriye DEDEOĞLU' na ait tarlada İnönü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ve kadın çiftçilerimizin işbirliğiyle 2,5 Dekar alana 2000 adet lavanta fidesi dikilerek demonstrasyon kurulmuştur.

Bölgemiz iklim şartlarına göre, ilk dikim sırasında verilen can suyu haricinde su istemeyen lavantadan, üreticilerin nadasa bıraktığı, kıraç veya sulama imkânı kısıtlı, eğimli, toprak yapısı iyi olmayan, kıraç arazilerde de verim alınabilmektedir. Bu sayede engebeli, kullanılmayan, kırsal ve parçalı tarım arazilerinde yetiştirilebilen lavanta Milli ekonomiye de katkı sağlayacaktır.

Dünya tarım ticaret hacminde aromatik bitki yetiştiriciliği sektörünün parlayan yıldızı olarak gösterilen "lavanta" dünyada ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağ bitkisinden birisidir. Genel olarak lavanta yağı, parfümeri ve ilaç sanayiinde, ayrıca güzel kokusu için de sabun ve diğer endüstri kollarında kullanılmaktadır.

İnönü İlçemizde kurulan lavanta demonstrasyonun ilimizdeki kadın çiftçilerimize örnek olacağını ve onları lavanta üretimine teşvik edeceğine inanıyorum" dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Emine SEVER, özellikle kadın çiftçilerimizle yürütülen bu tür çalışmaların artarak devam edeceğini belirterek kurulan demonstrasyon ile hem görsel olarak hem de temiz ve ferah bir çevre oluşturulması sebebiyle kırsal alanlarımıza turizm açısından da katma değer yaratabileceğini ifade etti. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gaziantep Büyükşehirden Üreticilere 1.090 Ton Tohum DesteğiÖnceki Haber

Gaziantep Büyükşehirden Üreticilere 1.09...

81 Çocuk Anıtkabir’de ‘Geleceğe Nefes’ OlduSonraki Haber

81 Çocuk Anıtkabir’de ‘Geleceğe Nefes’ O...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar