Şekerbank

Duvarsız Okul; Uygulamalı Çiftçi Okulları

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Duvarsız Okul; Uygulamalı Çiftçi Okulları
Tofidass

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Tarım ve Orman Bakanlığı ortaklığında Yukarı Sakarya bölgesindeki yürütülen proje kapsamında hem kurumsal (merkez ve taşra) hem de yerel düzeyde kapasite geliştirmeyi amaçlıyor. Kapasite geliştirme programları hem kamu personeli hem de çiftçiler, çobanlar ve orman köylüleri dahil yerel halk için oluşturulacak. FAO’nun tüm dünyada hayata geçirdiği Uygulamalı Çiftçi Okulları (UÇO) Yaklaşımı kapasite geliştirme çalışmalarında yerel halkın desteklenmesine yarayacak en önemli araçlardan biridir. Bu çerçevede FAO, 1 Ekim Perşembe günü, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ve, Orman Genel Müdürlüğü uzmanlarının katılımı ile online Uygulamalı Çiftçi Okulları Eğitimi gerçekleştirildi.

FAO Uygulamalı Çiftçi Okulları ve İklim Direnci Uzmanı Suzanne Phillips ve FAO Tarım Uzmanı Stefano Mondovi yaklaşım hakkında katılımcılara detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Suzanne Phillips sunumunda UÇO kavramını şöyle ifade etti. “Kırsal öğrenme platformları olan UÇO’lar, küçük ölçekli üreticilerin, aileleri ve çocukları için sürdürülebilir gıda üretimi ve geçim kaynakları oluşturmak amacıyla tarım ve pazarlama uygulamalarını test ettiği, doğruladığı ve uyarladığı “duvarsız okullardır.”

FAO Tarım Uzmanı Stefano Mondovi, UÇO yaklaşımında kullanılacak konular belirlenirken aktif bir süreç izlenmesinin öneminin altını çizdi. Bu süreçte, çiftçilere sorunları nasıl çözeceklerini ve verimlerini nasıl artıracaklarını öğretilmesinin, çiftçilerin kendi kararlarını vermelerini sağlanmasının önemini vurguladı. Sunumunda katılımcılara “Çiftçilerin ekolojiyi daha iyi anlamaları için destekleyin, yeni teknolojileri uygulamaları gerektiğini çiftçilere aktarın ve çiftçilerle çözümler bulmak için katılımcı bir süreç izleyin.” önerilerinde bulundu.

Eğitimde, UÇO yaklaşımının ne olduğu, nasıl uygulandığı ve hedefleri konusunda bilgiler verildi. Yukarı Sakarya Havzasında uygulanacak olan UÇO ile aşağıdaki noktaların hedeflendiği vurgulandı. 

  • Öncelikli ürünlerinin verimliliğini artırmak için bilgi ve beceri edindirme yoluyla çiftçileri güçlendirmek 
  • Üretimlerini daha verimli ve iklim dostu yapmak üzere çiftçilerin kritik ve bilgiye dayalı karar alma becerilerini geliştirmek
  • Farklı zorluklara karşı yeni düşünce ve problem çözme tarzlarına yönelik çiftçilerin farkındalığını artırmak
  • Kadınlar ve kız çocuklarına odaklanarak çiftçilere kendilerini ve topluluklarını nasıl örgütleyebileceklerini öğretmek.

     

Fotoğraf: ©FAO                                                                                                         Fotoğraf: ©FAO

ATD Yaklaşımının Yukarı Sakarya Havzası’nda Demonstrasyonu’ kapsamında, ormanlarda, meralarda ve tarım alanlarında en iyi Sürdürülebilir Arazi Yönetimi (SAY) ve Sürdürülebilir Orman Yönetimi (SOY) uygulamaları 14,000 hektarlık bir alanda uygulanacaktır. Dahası, havzada iklim dayanıklılığı tedbir ve yaklaşımları SAY ve SOY uygulamalarına entegre edilecektir. Ek olarak;

  • İklim değişkenliğinin etkilerini azaltmak üzere, Yukarı Sakarya Havzası’nda iklim dostu tarım/ormancılık uygulamaları tanıtılacaktır.
  • Azaltılmış toprak işleme, doğrudan ekim (toprak işlemesiz tarım), organik tarım, baklagiller üretimi, su kullanımı açısından verimli teknikler ve uygulamalar (damla sulama, su hasattı, malçlama), gübre yönetimi, dayanıklı bitkiler, tarımsal ormancılık, erozyon kontrolü, arazi yönetimi, biyoçeşitlilik, mera yönetimi vb. konularda çiftçilere teknik destek sağlanacaktır.
  • Bu uygulamalar enerji tüketimini ve sera gazı emisyonlarını azaltmaya yardımcı olacak ve topraktaki Karbon-stoklarını artıracaktır.

Proje Hakkında Kısa Bilgi

FAO’nun ve Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde yürüttüğü ve Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından fonlanan, “Arazi Tahribatının Dengelenmesi (ATD) Yaklaşımının Ulusal Düzeyde Yaygınlaştırılması Maksadıyla Yukarı Sakarya Havzasında Uygulanarak, ATD Hedeflerinin Oluşturulmasına Katkıda Bulunulması” projesi, Aralık 2019`da başladı.  Proje Yukarı Sakarya Havzası’nda arazi tahribatının dengelenmesi için hedef belirleme, planlama ve uygulamaya yönelik bir model geliştirmeyi amaçlamaktadır. ATD yaklaşımı Yukarı Sakarya Havzası’nda uygulanacak ve ulusal düzeyde yaygınlaştırılacaktır. Proje, ATD hedeflerini eylemlere çevirecek bir dönüşüm projesidir. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kamu, özel sektör ve STK iş birliği örneği: Yerli Yerinde EkinezyaÖnceki Haber

Kamu, özel sektör ve STK iş birliği örne...

Büyükşehir’in üreticiye her alanda desteği sürüyorSonraki Haber

Büyükşehir’in üreticiye her alanda deste...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar