Şekerbank

Diyarbakır'da karpuz hasadı başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Diyarbakır'da karpuz hasadı başladı
Tofidass

Diyarbakır ​İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Ergani İlçesi Ortayazı Mahallesinde karpuz hasat etkinliği düzenlendi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce Ergani İlçesi Ortayazı Mahallesinde düzenlenen karpuz hasadı etkinliğine Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali İhsan Su, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar ve üreticiler katıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından  %75 hibe ve %25'i de çiftçi katkılı olmak üzere toplam 115.505 adet olarak dağıtılan karpuz fidelerinden yetişen karpuzlar hasat edildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında Karpuz Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında Bakanlığımızca  %75 hibe ve %25'i de çiftçi katkılı olmak üzere toplam 115.505 adet karpuz fidesi dağıtımı yapıldı. İlçe Müdürlüklerimizden gelen üretici talepleri doğrultusunda Diyarbakır ilimizde Yenişehir, Kayapınar, Ergani ilçelerimizde toplam 21 yetiştiricimize 432,6 dekar alan için 115.505 adet karpuz fidesi dağıtımı yapıldı. Projenin toplam tutarı 1.155.050 TL olup,  866.287,5 TL'si Bakanlığımız tarafından %75 hibe edilmiş ve 288.762,5 TL'si de çiftçilerimizin %25 katkısı olarak karşılandı. Proje kapsamında yetişen karpuzlar hasat edildi.

Diyarbakır ilinin badem, üzüm, fıstık gibi ürünlerde önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Vali Ali İhsan Su, konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Bugün hasadını gerçekleştirdiğimiz karpuz yetiştiriciliğinde önemli bir potansiyele sahibiz. Dünyada karpuz önemli bir tarımsal ürün. Bu çerçevede dünyada karpuz üretiminde birinci olarak Çin, Çin'den sonra biz ikinci sıradayız. Ülkemizin Akdeniz Bölgesinde, Ege, Marmara Bölgelerinde ve Güneydoğu Anadolu Bölgemizde karpuz yetiştiriciliği var. İlimizde bölgemizde en çok üretimi yapan il konumunda, değerli arkadaşlar. Bu çerçevede tabi ki karpuz üretiminin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için Tarım Bakanlığımız çok ciddi projeler gerçekleştiriyor. Bu sene de önemli bir proje gerçekleştirdik. Çiftçilerimize 115.505 adet karpuz fidesi dağıtımı gerçekleştirdik. Bu sene nisan ayında malumunuz beraber olmuştuk. Bu fideleri çiftçilerimize dağıttık ve şimdi onların ürünlerini alıyoruz. Bu proje yaklaşık 1 milyon 155 bin liralık bir projeydi. Bunun %75'ini çiftçilerimize hibe olarak verdik. %25'i de çiftçi katkısı ile gerçekleştirildi. Önemli bir proje. Totalde değerli arkadaşlar geçen yıl ülkemizde 690 bin dekar alanda 3 milyon 394 bin ton karpuz üretimi gerçekleştirilmişti. İlimizde geçen yıl 27 bin küsur dekar alanda 112 bin ton karpuz üretimi gerçekleştirilmiştir. Bu sene bunu biraz daha artırdık desteklerimizle ve bu yıl 30 bin dekar alan üzerinde bir ekiliş gerçekleştirildik ve 150 bin ton üretim gerçekleştirmiş olacağız üretim bittiği zaman."

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bolu’da hasat dönemi arpa ile başladıÖnceki Haber

Bolu’da hasat dönemi arpa ile başladı

Başkan Gürün; Üreten köylümüzün her zaman yanındayızSonraki Haber

Başkan Gürün; Üreten köylümüzün her zama...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar