Şekerbank

Denizli’de Sertifikalı Ceviz Fidanları Toprakla Buluşuyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Denizli’de Sertifikalı Ceviz Fidanları Toprakla Buluşuyor
Tofidass

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Denizli Ticaret Borsası işbirliğinde hayata geçirilen "Ceviz Üretim Alanlarını Geliştirme Projesi" kapsamında fidan dağıtımı ilçelerde devam ediyor. 2017 yılında başlatılan projeyle Denizli'de bugüne kadar toplamda 380 bin ceviz fidanı dağıtımı yapıldı.

Denizli'nin Türkiye'de ceviz üretiminde ilk sırayı alması, cevizde dışa bağımlığının azaltılması ve Denizlili üreticilerin gelirinin artırılması amacıyla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Denizli Ticaret Borsası işbirliğiyle hayata geçirilen "Ceviz Üretim Alanlarını Geliştirme Projesi" kapsamında bu yıl planlanan 40 bin ceviz fidanının dağıtımına Çal ve Babadağ ilçelerinde başlandı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Yılmaz ERKAYA’nın yaptığı açıklamada; "Denizli, Türkiye ceviz üretiminin %5'ni karşılamaktadır. Proje başlangıcında 48.250 da olan ceviz alanımız, 2018 yılında 70.000 dekara ulaşmıştır. Hedefimiz 100.000 da yaklaşık 1.500.000 Ağaç sayısı bakımından Türkiye'de 1.sırada, Verimde 2. Sırada yer almaktır. İleride inşallah genç ağaçların verime yatmasıyla verimde de 1. olacağız. Dağıttığımız ceviz çeşitleri dünyada kabul görmüş çeşitlerdir. Bu projede 5.yılımızı uyguluyoruz. Dağıtılan ceviz fidanlarının kurulduğu kapama bahçelerinin kontrolleri tarafımızca her yıl yapılmaktadır. Tutma oranları %80-90 arasındadır. Hedefimiz; Denizli'yi  "Cevizin Başkenti"  "Ceviz Markalı Şehir" yapmaktır. Bu yıl dağıtacağımız fidanlarla 5 yılda toplam 420 bin fidanı toprakla buluşturmuş olacağız.

Balıkesir İli Bandırma İlçesinden bitki sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra 4850 adet chandler çeşidi sertifikalı ceviz fidanı üreticiden temin edilip nakliyesi yapılarak Çal ilçesinde 70 çiftçiye 4450 adet ve Babadağ ilçesinde 7 çiftçiye 400 adet ceviz fidanı dağıtımı yapıldı. 2022 yılı dağıtımı yapılan ceviz fidanlarının tanesi 7.5 TL olarak belirlenmiştir. Diğer 15 ilçenin fidan dağıtımı; araziden fidan sökümü yapıldıkça ve hava şartları fidan dağıtımı ve dikimine uygun oldukça devam edilecektir” dedi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Suda Tasarruf Tarımdan BaşlamalıÖnceki Haber

Suda Tasarruf Tarımdan Başlamalı

Akay: Sektörün Önü Elbirliği İle AçılırSonraki Haber

Akay: Sektörün Önü Elbirliği İle Açılır

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar