Şekerbank

Cumhuriyetimizin 100. yılında 36 milyar dolar ihracat rakamını hedefliyoruz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Cumhuriyetimizin 100. yılında 36 milyar dolar ihracat rakamını hedefliyoruz
Tarım Ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci Kırşehir ve Kırıkkale’de tarım sektörü temsilcileriyle buluştu.
Tofidass

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci Kırşehir'de tarım sektörü temsilcileriyle bir araya geldi.

Bakan Kirişci burada yaptığı toplantıda gıdanın ne teknoloji ne de parayla asla ikame edilemeyeceğini vurgulayarak, bunun Kovid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna Savaşı sürecinde daha iyi anlaşıldığını belirtti.

Çıkarılan kanunlarla tarımın geliştiğini ve TARSİM uygulama oranlarının yükseldiğine işaret eden Kirişci, "Tohum üreten, sertifikalı tohumluğun yüzde 96'sını içeride yerli üreten, dünyanın da 97 ülkesine ihracat yapan bir ülke haline geldik. Dolayısıyla hukuk devletindeki mevzuatın vazgeçilmezliğini burada da gördüm. Dünyada şu anda ekonomik olarak ilk 20'deyiz ama tarımda ilk 10'dayız. Bu çerçevede de tarımda söz sahibi olan bir ülke konumuna geldik." diye konuştu.

Kirişci, son 21 yılda tarım sektörüne 830 milyar liralık destek verdiklerini, bunun 9 milyar lirasını Kırşehir'in aldığına dikkati çekti.

"Artık Hayvancılığa Yüzde 25 Destek Veriyoruz"

Son 21 yılda bitkisel üretimin 98 milyon tondan 128,6 milyon tona ulaştığını aktaran Kirişci, şunları kaydetti:

"Hayvancılığa toplam destek içerisinden sadece yüzde 4,4'lük bir pay ayrılıyordu ama bugün gelinen nokta itibarıyla artık yüzde 25 destek veriyoruz. Sertifikalı tohumluk üretimimiz 9 kat artışla 1,4 milyon tona erişmiş durumda."

Kirişci, kırsal kalkınmada bugüne kadar 89 bin projeye 61 milyar liralık destek sağladıklarını ve 259 bin kişiyi aşa ve işe kavuşturduklarını vurguladı.

Bu zamana kadar tescillenen ürün sayısının 1170 olduğunu dile getiren Bakan Kirişci, "Bunun sadece 9 tanesi 2002'ye kadar tescillenmişti. 2002 sonrası olan bin 161. Halen 714 tescil aşamasında olan var." ifadelerini kullandı.

Kirişci, orman varlığını artırdıklarını, 31 hava aracından oluşan hava filosunu envanterlerine kattıklarını söyledi.

"2002 Yılında Bu Ülkedeki Tarımsal Hasıla 25,1 Milyar Dolarken Şu Anda 58,5 Milyar Dolar"

Su yatırımları ile tarımsal üretim ve desteklemelere de değinen Kirişci, şöyle devam etti:

"Dolar olarak söylüyorum. 2002 yılında bu ülkedeki tarımsal hasıla 25,1 milyar dolarken şu anda 58,5 milyar dolar. Yüzde 133'lük bir artış var. 2002'de 1,8 milyar liralık bir tarımsal destek varken bugün 57,6 milyar liraya çıktı. Sadece destekler mi? Hayır. 2002 yılında 3,8 milyar dolarlık ihracatımız vardı. 2022'nin sonunda 30 milyar dolara geldik. Allah ömür verirse bu yılın sonunda cumhuriyetimizin 100. yılında 36 milyar dolar ihracat rakamını hedefliyoruz. Bu ise 2002'deki tüm Türkiye'nin ihracat rakamıdır."

Bakan Prof. Dr. Kirişci, büyükşehirlere yakınlığından dolayı Kırşehir'de kent tarımını öne çıkaracaklarına vurgu yaparak, "Kırşehir kendisi için üretecek ama aynı zamanda Kırşehir'in ürettiklerinden istifade edecek olan yanı başında ne var? Burada Ankara var. Bu tarafta Kayseri var ama öbür tarafta da Konya var. Bu tür büyükşehirlerin de yanı başında ve buraya Allah jeotermal gibi bir kaynağı vermiş, bir zenginliği vermiş ve bu çerçevede de bu şehre bizim mutlaka farklı bir gözle bakmamız gerekiyor. Biz jeotermal, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi veya biyokütleden enerji elde ederek özellikle kapalı alanlarda üretim yapma ki buna siz 'sera' diyorsunuz. Bu alanlarda üretim yapma konusunda biz inşallah bir OSB'yi Kırşehir'imize kazandıracağız." değerlendirmesinde bulundu.

Tarımda dijitalleşmeye de önem verdiklerini dile getiren Kirişci, Bakanlığın hayata geçirdiği "Tarım Cebimde" uygulamasının çiftçilere büyük kolaylık getirdiğine işaret etti.

Kirişci, herkesin artık akıllı telefona sahip olduğunu anımsatarak, "Tarımla ilgili aklınıza gelen bütün konuları Tarım Cebimde mobil uygulaması sayesinde yapabilirsiniz. Ben bunun size bir konfor sağlayacağı gerekçesiyle bakanlığımız tarafından üretildiğini, sizlerin bunu kullanıyor olmasından bizim de mutluluk duyacağımızı belirtmek isterim." dedi.

"Planlı Tarım" ile ilgili yıllarca beklenen kanunun çıktığını aktaran Kirişci, "İkinci mevzuat hazırlanıyor. Biz neye ihtiyacımız var, ne kadar ihtiyacımız var ve bunları nerede üretmeliyiz, bu planlamayı yapıyor olacağız. Şu anda bu kanunda bu var." diye konuştu.

Sözleşmeli üretim yaptıracaklarını ve tarafların hukukunu koruyacaklarını dile getiren Kirişci, bunun kendileri için son derece önemli olduğunu vurguladı.

Kırşehir'in TKDK'dan yararlanan iller arasında olmadığını hatırlatan Kirişci, "Bu yıldan itibaren Avrupa Birliği tarafından bekliyoruz. 42 ilin dışındaki diğer illeri de TKDK kapsamına alarak IPARD 3 projelerinden yararlanmanızı sağlayacağız. Hayırlı uğurlu olsun." ifadesini kullandı.

Bakan Kirişci Kırıkkale'de Tarım Sektörü Temsilcilerini Dinledi

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Kırşehir'in ardından Kırıkkale'deki tarım sektörü temsilcileriyle de bir araya geldi.

Burada yaptığı konuşmada Türkiye'nin tarımsal ihracatta dünyada söz sahibi olduğunu söyleyen Kirişci, Türkiye'nin tarımda 30 milyar dolarlık ihracatının olduğunu, bu başarının durup dururken elde edilmediğini, üreticinin katkısıyla olduğunu belirtti.

Üreticileri koruma konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Kirişci, "Tabii ki tarımda markalaşma da önemli. Ürettiklerimizin bir marka değerinin olması lazım. 26 yılda Türkiye'de 1170 tarım ve gıda coğrafi işareti tescil edilmişken bunun 1159'unun yani 11'i dışındakilerin tamamının 21 yılda tescil edildiğini de özellikle belirtmek isterim. Avrupa Birliği'nde coğrafi işaret tescilli 9 ürünümüz var." diye konuştu.

Orman yangınlarıyla ilgili konuşan Kirişci, şunları kaydetti:

"Özellikle orman yangınlarıyla mücadele edecek 21 uçağımız var. Şu anda kendi envanterimize kayıtlı kiralama değil, kendi mülkümüz. 3 tane helikopterimiz toplamda da 75 yangın helikopterimiz ve 8 İHA ile bir hava filosu kurduğumuzu, orman yangınlarıyla mücadele konusunda da 4 bin 981 kara aracımız var, arazözdür, ilk müdahale aracıdır, greyderdir, dozerdir vesaire. Bunları da belirtmekte yarar var. İHA'ların yangınla mücadelesinde ilk ülkeyiz Avrupa'da. Dünyada da Amerika'dan sonra 2. sıradayız. Ormanlarımızı adeta 776 kuleden sürekli 7/24 takip ediyoruz. Bunların 184'ü akıllı kule. İnsan olmadan da oradan o bilgileri toplamamız mümkün."

Türkiye'nin dünyanın en büyük su yapılarını inşa eder hale geldiğini vurgulayan Kirişci, tarımsal sulama konusunda da önemli çalışmalara imza atıldığını dile getirdi.

Bakan Kirişci, "Geride bıraktığımız 20 yıllık periyotta, tarımsal dış ticarette 92 milyar dolarlık fazlamız var. 'Türkiye üretiyor mu, üretmiyor mu? Saman ithal ediyor mu, etmiyor mu?' lafından üreticilerimizin üzerindeki bu haksız ve mesnetsiz söylemlerden de kurtulmamız gerekir." ifadelerini kullandı.

"Sulanmayan, teknik ve ekonomik bakımdan bir karış toprağımız kalmayacak" diyen Kirişci, kırsalda her bir ailenin evine asgari ücret girmesini sağlayacaklarını söyledi.

Vahit Kirişci, her aileden bir kişinin mutlaka sosyal güvenceye sahip olmasını temin edeceklerini anlatarak, şöyle devam etti:

"Ve böylelikle de kırsaldan kente göçü önleme konusunda önemli bir adım olacak. Bunu da 'akıllı köy' projesiyle gerçekleştireceğiz. Akıllı köy konseptine uygun ev sahibi olmak isteyen her bir köy sakininin de ilk evim projesinde olduğu şartlarda ev edinmelerini gerçekleştireceğiz. Şayet kendi evi var ama kırsala uygun hale getirilsin istiyor, onlara da özel finans sağlayarak bu binaların, yapıların değişim ve dönüşümünü gerçekleştireceğiz."

Toplantı, Bakan Kirişci'nin konuşmasının ardından soru cevap bölümüyle sona erdi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kekik Üreticilerine İhracata Yönelik Yetiştiricilik Eğitimi VerildiÖnceki Haber

Kekik Üreticilerine İhracata Yönelik Yet...

Buğday taban fiyatı en az 9.5-10 lira olmalıdırSonraki Haber

Buğday taban fiyatı en az 9.5-10 lira ol...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar