Şekerbank

Çiftçinin desteğini yandaş için kestiler!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çiftçinin desteğini yandaş için kestiler!
AKP Hükümeti, elektrik dağıtım işini ihaleyle verdiği şirketlerin alacaklarını tahsil etmeleri için borçlu çiftçilerin tarımsal desteklerini kesti.
Tofidass

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bakanlar Kurulu üyelerinin imzasına taşıyan “Tarımsal Sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere bu borçları ödeninceye kadar 2016 yılında destekleme ödemesi yapılmamasına ilişkin karar” Resmi Gazete'nin dünkü (Çarşamba) sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karara göre, tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere, bu borçları ödeninceye kadar, 2016 yılında yapılması gereken tarımsal destekleme ödemeleri yapılmayacak. Kararı Tarım Bakanlığı takip edecek, Ziraat Bankası da ödemeleri durduran kararın uygulanmasını sağlayacak.

VATANDAŞIN ALEYHİNE MÜDAHALE
Karar, özel hukuka giren ve şirketlerle vatandaşların arasındaki alacak-verecek ilişkisine kamunun vatandaş aleyhine müdahale etmesi nedeniyle hukuka aykırı bulunuyor. Vatandaşın şirketlere olan borcu ile devletten olan alacağı arasında bağ kurulamayacağı belirtilirken, hükümetin bu kararla borçlu çiftçileri şirketlere feda ettiği ifade ediliyor.

ŞİRKETE ÖDE, DEVLETTEN AL
Karara göre, özellikle Doğu ve Güneydoğu illeri başta olmak üzere ülke genelindeki elektrik dağıtım şirketlerine borcu olan çiftçiler, devletin bütçe kaynaklarıyla verdiği tarımsal destekleri alabilmek için önce şirkete elektrik borcunu yatırması, daha sonra o makbuzla Ziraat Bankası'na gidip hak ettiği tarımsal destekleri alması gerekiyor. Oysa, diğer tüm özel sektör şirketleri gibi dağıtım şirketlerinin de vatandaştan olan alacaklarını kendi imkanlarıyla tahsil etmeleri gerekiyor.

11 MİLYARLIK DESTEK TEHLİKEDE
Hükümet, bu yılın sonuna kadar milyonlarca çiftçiye çeşitli isimler altında toplam 11 milyar lira civarında tarımsal destek ödemesi yapması gerekiyor. Çiftçilerin elektrik dağıtım şirketlerine olan elektrik borcunun ise faiziyle birlikte 3,5 milyar liraya ulaştığı belirtiliyor. Hükümet, geçtiğimiz günlerde, 2016 yılı tarımsal destekleme ödemeleri kapsamında sadece bu ayın ayı sonuna kadar çiftçilere 1 milyar 297 milyon liralık hibe desteği ödemek için karar yayımlamıştı. Çiftçileri sevindiren bu kararın hemen ardından gelen elektrik borcunu ödeme şartına ilişkin yeni karar, milyonlarca çiftçiyi hayal kırıklığına uğrattı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sahte Bal UyarısıÖnceki Haber

Sahte Bal Uyarısı

Kanatlıyı ihracat vurmaya devam ediyor…Sonraki Haber

Kanatlıyı ihracat vurmaya devam ediyor…

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar