Şekerbank

Çiftçilere 250 Bin Adet Sebze Fidesi Dağıtıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çiftçilere 250 Bin Adet Sebze Fidesi Dağıtıldı
Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “Yalova İlinde Sebzecilik Üretimini Geliştirme Projesi” kapsamında 101 çiftçiye 200 dekar alanda ekilmek üzere 252 bin adet Hıyar ve Biber fidesi dağıtıldı.
Tofidass

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “Yalova İlinde Sebzecilik Üretimini Geliştirme Projesi” kapsamında 101 çiftçiye 200 dekar alanda ekilmek üzere 252 bin adet Hıyar ve Biber fidesi dağıtıldı.

İl Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen fide dağıtım programına Vali Muammer Erol, Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, İl Müdürü Suat Parıldar, Cumhuriyet Halk Partisi Yalova Milletvekili Adayları Tahsin Becan ve Yasemin Fazlaca, Atatürk bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yılmaz Boz, Orman İşletme Müdürü Murat Koçluk, İl genel Meclisi üyeleri ile proje yararlanıcısı çiftçiler katıldı.

Proje Yararlanıcısı Kazımiye Kadın Çiftçilerinden Necla Memiş’in teşekkür konuşmasının ardından kürsüye gelen İl Müdürü Suat Parıldar, konuşmasında “İlimizde yürütülen projelerle standart sebze yetiştiriciliği faaliyetinin geliştirilmesi ve sürdürülebilirliği sağlanarak tarım arazilerinin değerlendirilmesi, çiftçilerin ekonomik kazançlarının artırılarak istihdama katkı sağlanması ve sebze üreticilerinin üretim sahalarında bilgi-beceri-teknik düzeylerinin arttırılması amaçlanmaktadır.

2021 yılında Örtüaltında Sebze Üretimini Geliştirme Projesi ile 55 çiftçimize 60.000 adet biber fidesi,36 çiftçimize 105 kg fasulye tohumu dağıtılmıştı.

Bakanlığımız 2022 yılında Kent Tarımı” yaklaşımı ile artan lojistik maliyetlerin olumsuz etkisini kırmak üzere, büyük kentlerin kışlık sebze ihtiyacını, yakın üretim havzalarından karşılamak için projeleri uygulamaya koymuştur. İlimizin,  sahip olduğu Örtüaltı kapasitesi ve başta İstanbul olmak üzere büyük kentlere olan yakınlığı göz önünde bulundurularak bu projeler hayata geçirilmiştir. Kent tarımı kapsamında ilimizden büyük şehirlerin kışlık sebze ihtiyacı karşılanması hedeflenmiştir.

2022 yıl ilkbahar döneminde İlimizde 150.000 TL Bakanlığımız bütçesi kullanılarak; Proje kapsamında yararlanıcı olan çiftçilerimize 110 kg fasulye tohumu ile 72.000 adet hıyar fidesi,  54.036 adet biber fidesi,  18.176 adet kabak fidesi,  150.000 adet pazı ve karalahana fidesi temini yapılarak yaklaşık 300 dekar alanda proje uygulanmıştır.

2022 yılı sonbahar döneminde Tohumdan çatala kışlık sebze Projemiz ile kent tarımı kapsamında ilimizden büyük şehirlerin kışlık sebze ihtiyacı karşılanması hedeflenmiştir. Bu hedef doğrultusunda yaklaşık 1.000, 000 TL  ‘lik bütçe ile %25’i çiftçi katkısı  %75 ‘i hibe ile yaklaşık 2.000.000 adet; marul, kışlık lahana ve kışlık pazı fidesi dağıtımı gerçekleştirdik.

Büyük kentlerin sebze ihtiyaçlarını düşük lojistik maliyetlerle uygun fiyatlar ile karşılamak amacı ile 2023 yılında üretim yapabileceğimiz tüm alanlarda üretim yaparak ilimizin sebze üretim kapasitesini arttırmaya yönelik projeleri uygulamaya koyduk. Bu doğrultuda 2023 yılı Şubat ayında uygulanmak üzere ‘Örtüaltında Marul(Kıvırcık) Üretiminin Geliştirilmesi Projesi’ %75’i Yalova İl Özel İdaresince; % 25’i çiftçi katkısı olmak üzere 300.000 adet kıvırcık fidesi  23 çiftçimize dağıtımını yaptık.

İlimizde fasulye yetiştiriciliği faaliyetinin geliştirilmesi ve sürdürebilirliğinin sağlanarak atıl durumdaki seraların değerlendirilmesi, çiftçilerin ekonomik kazançlarının artırılarak istihdama katkı sağlanması amacıyla ‘Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi ‘ Şubat 2023 yılında uygulamaya geçirilmiştir.  Projenin % 25’i çiftçi katkısı,  % 75‘i hibe olmak üzere 250 dekar alanda uygulanmak üzere 80 çiftçimize 249 kg fasulye tohumu dağıtımını yaptık.

‘Örtüaltında Hıyar Üretimini Artırma ve İyi Tarım Uygulamaları Projesi’ kapsamında 2023 yılında uygulamaya geçirilen bu proje kapsamında toplamda 230.000 adet hıyar fidesini çiftçilerimize dağıtacağız. Bu projeyi % 50‘i Bakanlığımız bütçesi, % 25’i Yalova İl Özel İdare bütçesi ve % 25 Çiftçi Katkısı ile uygulamaktayız. Projemizin toplam bütçesi 1.021,553TL olup, bütçenin 448.500 TL’si Bakanlık 224.250 TL’si Yalova İl Özel İdaresi ve 224.250 TL’si Çiftçi Katkısı ile karşılanmıştır. TAKE Projemizin kapsamında ayrıca 9 çiftçimiz ile İyi Tarım Uygulamaları gerçekleştireceğiz. Projenin İTU kısmının bütçesi 125 bin TL olup tamamı Bakanlığımız tarafından karşılanmıştır. İTU projesi kapsamında çiftçilerimize Sera sineklik tülü, mavi ve sarı yapışkan tuzak, leonardit, koruyucu ekipman (eldiven, maske, gözlük, tulum) ürünlerinin dağıtımları yapılmıştır.

Hıyar projemizde fide dağıtımı dört etapta gerçekleştirilecektir. İlk etapta 52.550 adet fideyi 11 Nisan 2023 tarihinde 46. Çiftçimize dağıtımı yapılmıştır.

Bugün burada hıyar üretimi artırma projemizin ikinci etabında 21 çiftçimize 92.350 adet fide dağıtımını gerçekleştireceğiz.

Ayrıca Bugün ‘Örtüaltında Biber Üretimini Artırma ve İyi Tarım Uygulamaları Projesi ‘kapsamında 80 çiftçimize 160.000 adet biber fidesinin dağıtımını yapacağız. Projemiz %75 bakanlık katkısı ,% 25 çiftçi katkısı şeklinde gerçekleştirilmekte olup toplam bütçe 490.440,00 TL’dir. Bu bütçenin biber fidesi temini için Bakanlık katkısı 257.400 TL Çiftçi katkısı 85.300 TL ve İyi Tarım Uygulamaları Bütçesi ise 147.240 TL’dir. Projenin iyi tarım uygulamaları ile ilgili bütçesinin tamamı Bakanlık katkısı ile gerçekleştirilmektedir.

İyi tarım uygulamalarını da kapsayan bu projeler ile entegre mücadele hem bitki korumada kullanılan kimyasalların kalıntı sorununa bir çözüm üretilmeye çalışılacak hem de çevre kirliliği engellenerek sürdürülebilir tarıma imkan sağlanmış olacaktır. Çiftçilerimizin konvansiyonel olarak yaptıkları tarımsal faaliyetler sonucunda kullanılan yoğun gübre ve zirai ilaç, çevremizi su kaynaklarımızı ve sağlığımızı tehdit etmektedir. Bu nedenle üretiminin her aşaması kontrollü olan, üretiminin her aşamasında doğru uygulamaların yapıldığı ve üretim sonunda ürünleri sertifikalandıran İyi Tarım Uygulamaları ile üretime bir an önce geçmek ülke ve toplum sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Bu nedenle ilerleyen zamanlarda;

  1. Tüketiciye sağlıklı ve güvenli gıda temin etmek,
  2. Çevreyi ve ekolojik dengeyi korumak (su, toprak ve canlılar vb.)
  3. Sürdürülebilir tarım sistemini geliştirmek amacıyla Projelerimizde İyi Tarım Uygulamalarına daha fazla yer vermeyi planlamaktayız.

İyi Tarım uygulamaları ile projeden yararlanan 9 çiftçimize 1.208 metre sera sineklik tülü, 2.300 kg Organik Madde, (leonardit)  4.000 adet sarı ve mavi yapışkan tuzak, 9 ar takım koruyucu ekipman (eldiven-maske- tulum ve gözlük) verilerek her bir çiftçimize yaklaşık 16.000 TL’lik ilave proje desteği sağlandı.

Çiftçilerimizin faaliyetlerini daha güvenli yapmaları için de üretim alanlarını TARSİM sigortası yaptırmaya davet ediyorum.

Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmazmış. Tarlada izleri olan ve bu gün burada bulunmamıza vesile olan değerli çiftçilerimizin her daim hizmetinde olduğumuzu ifade etmek istiyorum.

Tüm bu çalışmalara verdiği desteklerinden dolayı Sayın Valimize, projelerimizin hayata geçmesinde gerek Bakanlığımız gerekse Özel İdaresi nezdinde bizlerle birlikte çaba sarf eden Milletvekillerimize, Bitkisel Üretim Genel Müdürümüz Dr. Mehmet Hasdemir’e, Özel İdare Meclis Başkanımız ve Meclis Üyelerine, Genel Sekreterimiz, yardımcıları ve proje ekibine çiftçilerimiz adına şükranlarımı sunuyorum.

Ayrıca projelerin gerçekleşmesinde emeği geçen başta çiftçilerimiz olmak üzere, İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyor, projelerimizin Yalova çiftçilerimize bol ve bereketli kazançlar sağlamasını diliyor, saygılar sunuyorum” dedi.

İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel de yaptığı konuşmada İl Müdürlüğü ile birlikte uzun yıllardır bu tür projeleri yürüttüklerini ifade ederek bu güne kadar çok olumlu neticeler aldıklarını ifade etti. Soygüzel Yalova’nın tarım alanlarının çok küçük olduğunu ve bu toprakları boş bırakmamak için çaba gösterdiklerini de konuşmasına ekledi.

Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş de yaptığı konuşmada Yalova’nın yüzölçümünün küçük olmasına rağmen tarımsal üretimde çok ciddi markalara sahip olduğunu, bu markaları geliştirmek, küresel markalarla biraraya getirmek gibi bir sorumlulukları olduğunu, bu dönemde aronyaya ve kiviye aldıkları coğrafi işaretin ürünleri ileriye taşıyacak pozitif sonuçlar doğurduğunu, Hayvancılık alanında Yalova Kıvırcığını yerli bir ırk olarak tescil ettirmelerinin Yalova'daki ekipleriyle birlikte çok ciddi bir başarı olduğunu, Yalova’da taş üstüne taş koyacak her vatandaşın yanında olduklarını söyledi.

Konuşmaların ardından ‘Örtüaltında Hıyar Üretimini Artırma ve İyi Tarım Uygulamaları Projesi’ kapsamında 80 çiftçiye 92.350 adet Hıyar fidesi, ‘Örtüaltında Biber Üretimini Artırma ve İyi Tarım Uygulamaları Projesi ‘kapsamında da 21 çiftçiye 160.000 adet biber fidesi dağıtılarak çiftçilerle birlikte toplu fotoğraf çekimi yapıldı.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TEMA Vakfı sözünü tuttu: 30’uncu yıla özel 7 bölgede 7 orman!Önceki Haber

TEMA Vakfı sözünü tuttu: 30’uncu yıla öz...

Fıstıklı İlköğretim Okulunda Su Verimliliği Eğitimi YapıldıSonraki Haber

Fıstıklı İlköğretim Okulunda Su Verimlil...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar