Şekerbank

Bitkisel Üretimi Kriz Şartlarında Rekor İhracata Çevirdiğimiz Bir Yıl Oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bitkisel Üretimi Kriz Şartlarında Rekor İhracata Çevirdiğimiz Bir Yıl Oldu

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesinin 2022 yılındaki çalışmaları hakkında açıklama yapıldı.

Çalışmalar hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam; “Geride bıraktığımız 2022 yılı, pandeminin ardından etkileri derinleşen küresel kriz ve savaşla birlikte özellikle petrol ve enerji fiyatlarındaki artış ve bunların tarımsal girdi fiyatlarına olumsuz yansımaları ile (başta tarımsal arzda daralma ve gıdaya erişim sıkıntısı olmak üzere) gerçekten de tüm Dünyada zor bir yıl oldu. Buna rağmen Bakanlığımızın güncellenerek artırılan destekleri sayesinde ülkemiz tarımsal üretiminde bir gerileme gözlenmediği gibi aksine rekor ihracat ve üretim rakamlarını gördüğümüz bir yıl oldu.

Önümüzde tüm bu senaryolara ilave bir de iklim değişikliği ve buna bağlı kuraklığın ayak sesleri iyiden iyiye hissedilirken, Devletimizin öngörüsü sayesinde son 20 yılda inşa edilen ve tüm Cumhuriyet tarihinin baraj sayısını 4’e katlayan yüzlerce yeni baraj, içme ve sulama suyu sistemlerimizle susuzlukla ilgili her türlü senaryoya da olabildiğince hazır ve tetikte olduğumuzu belirtmek isterim. Bu bağlamda özellikle Kuraklıkla Mücadele ve Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi konularına öncelik vermekteyiz.

Sayılan hassasiyetlerle, Bitkisel Üretim alanında yürüttüğümüz bazı Projeleri sıralayacak olursak; Güneşin Kızları Tarlada Projesi, Çevre Dostu Çeltik Üretimi Projesi, Kullan Aşını Al Baklanı Projesi, İTU ile İhracata Uygun Sebze Üretimi Projesi, Fındık Kurutma Makinesi Projesi, Yerli Milli Buğday Çeşitlerinin Yaygınlaştırılması Projesi, Kanola Can Bula Projesi, Kışlık Sebze Üretiminin Geliştirilmesi Projesi ve Marul Üretiminin Geliştirilmesi Projesi gibi çalışmalarımızı ilk etapta sayabiliriz.

Güneşin Kızları Tarlada Projesi kapsamında, Ülkemizde özellikle yüksek kapasite çalışan yağ sanayii ve yağ kullanımının yüksek olduğu diğer gıda sanayiinin de gelişmesiyle ihtiyacın arttığı yağlı tohumlardan Yağlık Ayçiçeğinde üretimi artırmak amacıyla İlimiz Havza, Kavak, Ladik, Vezirköprü, Ondokuzmayıs ve Bafra İlçelerimizde 567 üreticiye 600 torba Yağlık Ayçiçeği tohum teslimi yapılarak 12.000 da ilave alanda üretim sağlanmıştır.

Çevre Dostu Çeltik Üretimi Projesi kapsamında; Çeltikte, damla sulama kullanarak hem sudan tasarruf ederek ve hem de üretimi artırmak amacıyla İlimiz Bafra, Ondokuzmayıs, Alaçam, Tekkeköy, Çarşamba ve Terme İlçelerimizde 181 üreticiye 40 ton Çeltik tohumu teslimi yapılmış ve 2.000 dekar alanda ilave üretim gerçekleştirilmiştir. 

Kullan Aşını Al Baklanı Projesi kapsamında; ithalat kalemlerimizden Soya’da verim artışı ile birlikte üretim artışı hedeflenerek, üretim yapacak çiftçilere 350 kg inokulant dağıtımı gerçekleştirilmiş ve materyali doğru kullanım şekilleri eğitim ve yayım faaliyetleri yoluyla kendilerine gösterilmiştir. 40 üreticiye dağıtımı gerçekleştirilen 350 kg inokulant ile 3.500 da alanda bakteri aşılaması yapılarak soya üretimi gerçekleştirilmiş bu alanlarda % 50 gübre tasarrufu sağlanarak toprak yapısı iyileştirilmiştir.

Diğer bir Projemiz olan Kızılırmak Deltasında İTU ile İhracata Uygun Sebze Üretimi Projesi kapsamında; Türkiye’de ilk sıralamada olduğumuz Kışlık Sebze’de ihracata konu ürünlerin İyi Tarım ile üretiminin sağlanması amacıyla Bafra’da 48 çiftçiye 687.500 adet Beyaz Lahana, Karnabahar ve Brokoli fidesi temini gerçekleştirilmiştir.

Yerli ve Milli Buğday Çeşitlerimizin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında ise; İlimiz Vezirköprü, Havza, Kavak, Asarcık, Lâdik İlçelerimizdeki 440 üreticiye yerli ve milli buğday çeşitlerimizden KTAE Müdürlüğü’nün Altındane çeşidi ile Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün Halis çeşidinden oluşan toplamda 104.800 kg Buğday tohumu temini gerçekleştirilmiştir.

Kanola Can Bula Projesi kapsamında; Ülkemizde arz açığı bulunan yağlı tohumlarda üretimin artırılması amacıyla 15 İlde uygulanan Kanola Üretimini Artırma Projesi kapsamında İlimizde de Havza, Kavak, Ladik, Ondokuzmayıs, Bafra ve Atakum İlçelerimizde 98 üreticiye 150 torba Kanola tohumu temini gerçekleştirilmiştir.

Kışlık Sebze Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında; öncelikle damla sulama ile Çeltik üretimi yapılan alanlarda Çeltik hasadından sonra 2. Ürün Kışlık Sebze üretimini yaygınlaştırmak amacıyla 625.000 adet Brokoli fidesi dağıtımı gerçekleştirilmiş ve 30 üretici 250 da alanda halen üretime devam etmektedir.

Marul Üretimini Geliştirme Projesi kapsamında; İlimiz Çarşamba, Terme, Tekkeköy, Kavak, Vezirköprü, İlkadım, Ondokuzmayıs, Alaçam, Bafra İlçelerimizde 122 üreticiye 11 da (örtü altı ve açık alanda olmak üzere) 555.000 adet Marul Fidesi temini gerçekleştirilmiştir.

Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nce desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında, en fazla % 75 hibeli olmak üzere; İlimizde 2022 yılında 9 proje ile toplamda 5.283.174 TL’lik bütçeden tam 1.526 üreticimize 3.425.907 TL girdi desteği sağlanmıştır.

Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenerek İl Müdürlüğümüzce 2022 yılında uygulanan projelerden Kırsal Gelir Kaynaklarının Çeşitlendirilmesi Projesi altında yürütülen 600.000 TL bütçeli Çiçek Soğanı Üretiminin Yaygınlaştırılması ve Pazarlama Olanaklarının Araştırılması Projesi kapsamında Lâdik’te 150.000 adet Soğan 16 üreticimize teslim edilmiştir. Yine DOKAP kapsamında; 88.140 TL bütçeli Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi ile de 32.000 adet Nane fidesi ve 10 da Damla Sulama Sistemi de üretime kazandırılmıştır.

Valilik Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Projelerimizden Fındık Alanları Teknik Uygulamalarla İyileşiyor Projesi kapsamında; İlimizin Fındık yetişen 13 İlçesindeki 1.000 üreticinin 1.000 da alanda örnek Fındık alanları oluşturulması hedeflenerek 24 Teknik Ekip kurulmuş, Eğitim Faaliyetleri düzenlenmiş, Teknik Ekiplerin ihtiyacı olan alet- ekipman Proje bütçesinden satın alınarak teknik ekiplerin kullanımına sunulmuş ve çalışma devam etmektedir.

Bu kapsamdaki diğer Projelerimiz;  Zeytin Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi, Aronya Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi, Çilek Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi ve Patlıcan Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi olup ilgili personelimizce hedeflendiği şekilde sahada yürütülmektedir. 

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı Tarafından Desteklenen Samsun Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi alt başlığındaki Kuru Fasulye Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi kapsamında İlimiz Vezirköprü, Havza, Kavak, Asarcık, Lâdik ve Bafra ilçelerinde 397 üreticiye 10 ton Dermason ve Şeker Fasulye tohumu dağıtılmıştır. Baklagillerde yaklaşık 1.000 da ilave alanda üretim sağlanan Proje bütçesi 273.400 TL’dir.

2022 yılı Samsun İli Fındık Rekolte Tahmini Çalışmaları çerçevesinde oluşturulan İl/ İlçe Rekolte Tahmin Komisyonunca 13 Fındık ilçesinde önceden belirlenen rekolte bahçelerinde Çotanak Sayımı Esasına göre sayımlar yapılmış ve Samsun İli rekoltesi 112.301 ton olarak tahmin edilmiştir.

Yine İlimizde Domates, Kivi, Elma, Fındık, Lahana, Brokoli ve Karnabahar ürünlerinde toplam 2623 da alanda İyi Tarım Uygulamaları (İTU) yapılmakta ve bu kapsamda Yakakent İlçemizde 1 Üretici 950 ton Levrek üretimi gerçekleştirmektedir. Samsun’da 2022 yılı itibariyle Organik Tarım kapsamında doğal toplama, meyve, sebze ve tarla bitkileri ürün gruplarında olmak üzere; 12 ilçede toplam 2.584 çiftçimiz organik üretim yapmaktadır.

İlimizde 2.086 üretici 43.469 da alanda 7.011.998 kg Fındık üretimi yapmakta ve ayrıca Hayvancılık alanında 967 Büyükbaş ve 441.600 Kanatlı Yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yine İlimizde 314 da alanda Kenevir üretimi gerçekleştirilmekte ve 19 adet Süs Bitkisi Üretici Belgesine sahip Salep üreticisi mevcut olup bu üründe 73 da alanda üretim gerçekleştirilmektedir. Faaliyetlerimiz artarak devam edecektir.” dedi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gıda arzında büyük tehlike: Fiyatlar her an fırlayabilirÖnceki Haber

Gıda arzında büyük tehlike: Fiyatlar her...

Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı İhracatında Rekor KırdıSonraki Haber

Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı İhracatın...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar