Şekerbank

Bartın'da Alternatif Ürün Olarak Stevia Bitkisi Üretildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bartın'da Alternatif Ürün Olarak Stevia Bitkisi Üretildi
Tofidass

Birçok uzman tarafından asrın bitkisi olarak tanıtılan, (işlenmiş hali) 200-300 kat daha fazla tatlandırıcı özelliğe sahip stevia (şeker otu) bitkisi, Tarım ve Orman Bakanlığınca Batın'ın da yer aldığı 35 ilde yürütülmekte olan "Tıbbi Ve Aromatik Bitkilerin Geliştirilmesi ve Yayınlaştırılması Projesi"kapsamında Topluca köyü çiftçilerinden Emrah DERE'ye ait 1 dekar alanda 6.250 adet fide dikimi ile adaptasyon denemesi yapıldı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Abdulsetter BAYRAM, Topluca köyü genç çiftçilerinden Emrah DERE'ye ait Stevia (Şeker otu) bitkisi deneme bahçesini Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Gönül Merve ŞEN KUL ve il müdürlüğü teknik personeli eşliğinde ziyaret etti.

İl Müdürü Bayram ziyarette yaptığı açıklamada; "Stevia (Şeker otu), yapraklarındaki doğal özler sayesinde kurutma işlemi görmüş olan yapraklar kristal şekerden işlenmemiş olarak 10-15 kat, işlenmiş olarak ise 200-300 kat daha fazla tatlandırıcı özelliğe sahip bir bitkidir. Stevia bitkisinin tıp, eczacılık, gıda koruma gibi birçok alanda kullanılabilirliğine ilişkin çok sayıda araştırma vardır. Özellikle doğal bir tatlandırıcı olduğu için geleceğin tatlandırıcısı gözüyle bakılmaktadır.

Stevia bitkisinin uygun koşullarda boyu 1m'ye yaklaşabilir. Yılda iki üç defa hasat edilebilirken 1 dekarlık stevia tarlasından 3 hasatta toplam 400-500 kg kuru yaprak elde edilebilmektedir. Yüksek gelirli ve karlı bir iş olan stevia bitkisinin kurutulmuş olarak kilogramı 120 TL-150 TL arası satılmaktadır. İlimizde yapılan deneme sonucu adaptasyon aşamaları İl Müdürlüğümüz konu sorumlusu teknik personellerce takip edilmektedir.

6 yıl ömrü olan bitkinin hasadı gövdesinden 10 cm kadar üstten keserek yapılır. Sonra kurutma işlemi gerçekleştirilir. Kesilen dalların yerlerinden tekrar çıkış yapmaktadır. Ayrıca kurulan bahçede organik tarım üretimi yapılmaktadır." dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Batman'da Genç Çiftçilere Manda DağıtıldıÖnceki Haber

Batman'da Genç Çiftçilere Manda Dağıtıld...

Iğdır'da 'Beyaz Altın' Tarlaları Kontrol EdildiSonraki Haber

Iğdır'da 'Beyaz Altın' Tarlaları Kontrol...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar