Şekerbank

Bakan Pakdemirli; “Bitkisel Üretimimiz, 9 Milyon Ton Artışla 126 Milyon Tona Yükselerek, Cumhuriyet Tarihinin Rekorunu Kırdı”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bakan Pakdemirli; “Bitkisel Üretimimiz, 9 Milyon Ton Artışla 126 Milyon Tona Yükselerek, Cumhuriyet Tarihinin Rekorunu Kırdı”
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, "Son bir yılda, Gaziantep’in toplam tarımsal üretim değeri, yüzde 78 gibi rekor bir artış gösterdi"

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Gaziantep'te düzenlenen 12. GAPTARIM-Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı'nın açılışına katıldı.

SON BİR YILDA, GAZİANTEP'İN TOPLAM TARIMSAL ÜRETİM DEĞERİ, YÜZDE 78 GİBİ REKOR BİR ARTIŞ GÖSTERDİ

Açılışta yaptığı konuşmasında Gaziantep'in güçlü tarım ve hayvancılık potansiyeli sayesinde, tarım sektörüne katkısının büyük, üreten ve çalışkan bir şehir olduğuna vurgu yapan Bakan Pakdemirli "Son 19 yılda Gaziantep'in tarımsal üretiminde önemli artışlar yaşandı. Bitkisel üretim değeri 14 kat artışla 6,1 Milyar Liraya, Hayvansal üretim değeri ise 15 kat artışla 3,1 Milyar Liraya ulaştı. Son bir yılda, Gaziantep'in toplam tarımsal üretim değeri, yüzde 78 gibi rekor bir artış göstererek, Türkiye'de en fazla gelişen ilimiz oldu" diye konuştu.

TARIM VE GIDA ÜRÜNLERİ İHRACATIMIZIN %13'Ü GAZİANTEP'TEN

Açılışını yaptıkları fuarın başta kent ve ülke ekonomisi olmak üzere, Gaziantep'in tarım ve hayvancılıktaki başarısına önemli katkılar sağlayacağını belirten Pakdemirli "Özellikle yeni tarım teknolojileri, yeni yöntemler, yeni fırsatlar ile tanışan çiftçimiz de üretimin kalitesini artıracak, pazar imkanlarını genişletecek. Gaziantep, sadece Türkiye'ye değil, dünyaya da ürün gönderen bir şehir. Tarım ve gıda ürünleri ihracatımızın %13 gibi önemli bir kısmı, bu topraklardan yapılıyor. Bildiğiniz gibi Gaziantep, tarım ve gıda ürünleri ihracatında Türkiye'de 3. Sırada. Geçen yıl 2,6 Milyar dolara ulaşan ihracatı ile Gaziantep, tarım ve gıda ürünlerimizi dünya sofralarına taşıyan illerimizin başında geliyor. Bakanlık olarak verdiğimiz desteklerin; Gazianteplilerin girişimciliği, çalışkanlığı sayesinde nasıl markalaştığına şahit oluyoruz" açıklamasını yaptı.

BİTKİSEL ÜRETİMİMİZ, 9 MİLYON TON ARTIŞLA 126 MİLYON TONA YÜKSELEREK, CUMHURİYET TARİHİNİN REKORUNU KIRDI

Ülkemizin coğrafi konum açısından büyük bir avantaja sahip olduğunu ifade eden Bakan Pakdemirli şöyle devam etti:

"Bulunduğumuz konum itibariyle, 1,9 Trilyon Dolarlık tarımsal ticaret hacmine sahip bir bölgede yer alıyoruz. 4 saatlik bir uçuş mesafesi ile dünya nüfusunun yüzde 40'ına ulaşabiliyoruz. Geçen yıl; meteorolojik kuraklık ve küresel ısınmanın etkilerine rağmen sulama alanında hizmete aldığımız yatırımlar sayesinde, toplam bitkisel üretimimiz, 9 milyon ton artışla 126 milyon tona yükselerek, Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Büyükbaş hayvan varlığımız 2020'de 18,2 Milyon başa yükselerek, Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine ulaştı. Küçükbaş varlığımız ise son bir yılda yüzde 12 artışla 54,1 milyon başa yükselerek, son 30 yılın en yüksek rakamına ulaştı.

2020'de yüzde 4,8 büyüyen tarım, son 3 yıldaki en yüksek büyüme rakamına ulaştı. Tarımsal hasılamız ise bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak, 333,3 Milyar Liraya yükseldi ve Cumhuriyet Tarihinin rekorunu kırdı. Tarım ve gıda ürünleri ihracatımız, 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5 artışla 20,7 Milyar dolara ulaştı. Dış ticaret fazlası ise yüzde 9 artışla, 5,5 Milyar dolar olarak gerçekleşti.

2002 öncesi destek neredeyse yoktu ve birkaç müdahale alımı vardı. 2002 sonrası ise artan destekler ve sınırlı müdahale alımı vardı.  Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sonrasında ise hem desteklerde artış, hem de etkin müdahale alımlarını birlikte uyguluyoruz. Son 3 yılda tarımsal destekleri %65 artışla, 24 Milyar Liraya çıkardık. Müdahale alımlarında ise üretici dostu politikalar yürütüyoruz ve bunu da müdahale kurumlarımızı, zarar ettirmeden yapıyoruz"

SON 19 YILDA, REEL RAKAMLARLA 10 MİLYAR LİRA TARIMSAL DESTEK VERDİK VE YATIRIM YAPTIK

Son 19 yılda Gaziantep'e önemli destekler sağladıklarının altını çizen Bakan Pakdemirli "Gaziantep tarım-orman sektörüne; son 19 yılda, reel rakamlarla 10 Milyar Lira tarımsal destek verdik ve yatırım yaptık. Kırsal Kalkınma desteklerimiz kapsamında; Gaziantep'imize 145 Milyon Lira hibe desteği ödedik. Hayvancılığın olmazsa olmazı çayır ve meralarımıza, Gaziantep'te özel hassasiyet gösterdik.  55 bin dekar mera ıslah çalışmasını tamamladık. Son 19 yılda, Gaziantep için 45 Milyon Lira yem bitkileri desteği ödedik. Gaziantep'te toplam alanı 1,8 Milyon dekar olan 12 tarımsal ovamızı, sit alanı olarak koruma altına aldık.

Son 19 yılda; 70 bin hektar arazide çalışma yaparak 60 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Yine son 19 yılda Gaziantep'e toplam 5,3 Milyar Lira yatırım yaparak, 2 İçmesuyu Tesisi, 6 Baraj, 3 Gölet, 9 Sulama Tesisi, 3 Arazi Toplulaştırma, 43 Taşkın Koruma Tesisi ve 2 HES Tesisi olmak üzere 68 tesisi hizmete aldık. Geçen yıl 12 Aralık'ta Sayın Cumhurbaşkanımızın katımıyla Gaziantep'te Türkiye'nin en büyük 2. İçme suyu projesi olan Düzbağ İçme Suyu Projesinde İsale Hattını tamamlayıp hizmete almıştık. Yine, gövde uzunluğu bakımından ülkemizin dokuzuncu büyük barajı olan Doğanpınar Barajı'nın da açılını yaptık" değerlendirmesinde bulundu.

GAZİANTEP'TE TAM 915 MİLYON LİRALIK SU YATIRIMI DAHA HAYATA GEÇİRECEĞİZ

Su alanında Gaziantep'e yapılacak yatırımlara da değinen Pakdemirli sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Gaziantep'e tam 915 milyon Liralık 9 proje müjdesi ile geldik. Kayacık Sulaması 1. Kısmı ile Oğuzeli'nde 16 bin dekar tarım arazisinin sulama şebekesi inşaatını tamamlayacağız. Kılavuzlu Sulaması 4. Kısım sulaması ile 6.100 dekar zirai arazinin sulama şebekesi inşaatını bitiriyoruz. İslahiye Güneş Barajı Sulaması ile 5.040 dekar zirai arazinin modern sistem ile sulanmasını sağlayacağız. Yarın inşallah inşaat ihalesini de yapmış olacağız. Nurdağı Hamidiye Göleti Sulaması ile 2.740 dekar zirai arazinin modern sistem ile sulanmasını sağlamak üzere geçen ay işe başladık. Yavuzeli Merziman Çayı Sulaması ile 9.210 dekar tarım alanının sulanmasına hizmet edecek sulama kanalını yapıyoruz, Ocak ayında sözleşmesini imzalayarak işe başladık. Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Projesi ile Oğuzeli sınırlarında bulunun toplam 41 yerleşim birimine ait 332.700 hektar tarım arazilerinin toplulaştırılması, 850 km tarla içi ulaşım yolu yapılması ve toplulaştırma mühendislik işlerini de yine biz yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki ayın başında ihalesini yapacağız. Karkamış Arazi toplulaştırma ve Tarla içi Geliştirme projesi kapsamında Karkamış sınırlarında bulunan toplam 35 köye ait 26.200 hektar tarım arazisinin toplulaştırma işlemleri ve 938 km tarla içi ulaşım yolu yapılması konusunda bu ay sonunda ihaleye çıkacağız. Nizip Küçük Sanayi Sitesi Taşbaş ve Çöplük Dereleri ile Nizip Küçük Sanayi Sitesini taşkınlardan koruma projesinde, ocak ayında sözleşmeyi imzalayarak işe başladık. Ve son olarak İslahiye Arpalı Mahallesi İğdiş Deresi ile Arpalı Mahallesini taşkınlardan korumak üzere yapılacak projesi için de inşallah önümüzdeki günlerde ihaleye çıkacağız"

GAZİANTEP'E BİTKİSEL ÜRETİM KAPSAMINDA 5 YENİ MÜJDE

Gaziantep'te, bitkisel üretimi geliştirmek ve meraları ıslah etmek üzere, toplam 3,3 Milyon Lira bütçeli, 5 yeni projeyi başlatacaklarını söyleyen Bakan Pakdemirli projeleri bir bir sıraladı; "Bir; 13 bin dekar atıl/boş/nadas alanlarımızda kırmızı mercimek ekimi. İKİ: 5 bin adet erkek antep fıstık ağacı ile 5 bin dekar alanda fıstık bahçesi tesisi. ÜÇ: Verimi artırmak için, 10 bin litre organik sıvı gübrenin biber yetiştiriciliğinde kullanılması. DÖRT: 13 bin dekar alanda mera ıslah ve amenajman projesi. BEŞ: 9 bin dekar alanda yem bitkileri ekimi."

HAYVANCILIK DESTEKLERİ KAPSAMINDA GAZİANTEP'E 5 YENİ MÜJDE

Gaziantep'in aynı zamanda bir hayvancılık şehri olduğunu da söyleyen Bakan Pakdemirli, Hayvancılık destekleri kapsamında da, 5 müjde açıkladı; "Bir; toplam 190 Milyon bütçeli Etçi ve Kombine Irkların Suni Tohumlama Yoluyla Yaygınlaştırılması Projesini geçen ay başlattık ve Gaziantep'i de bu projeden faydalanan illerimiz içinde dâhil ettik. 3 yıl sürecek bu proje kapsamında büyükbaş hayvanlara ücretsiz suni tohumlama yapacağız. İki; Bal ile birlikte katma değerli arı ürünleri üretiminin artırılmasına yönelik üreticimizin güneş enerjisi sistemleri, arıcı barınağı, arı kovanı, alet ve ekipman alımını destekleyeceğiz.

Üç; GAP DAP DOKAP VE KOP PROJELERİ kapsamında ahır ve ağıl yapan 200 üreticimize 1,4 Milyon Lira hibe desteği ödedik. 2021'de de, ahır- ağıl yapımıyla birlikte hayvan çadırı alımına da  % 50 hibe desteği veriyoruz.

Dört; Göçer yetiştiricilerimize anaç koyun - keçi desteğine ilave 2 Lira göçer desteği vereceğiz. Beş; İvesi ırkı koyun ve Kıl keçisini soy kütüğü projesine dâhil ettik. Soy kütüğü kaydı tutulan işletmelere hayvan başına 100 Lira, bu işletmelerden koç ve teke alan yetiştiricilere 500 Lira destekleme ödemesi yapacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun da Gaziantep'te güzel işler yaptığını belirten Pakdemirli "Son 19 yılda Gaziantep'te toplam 267 Milyon Lira yatırım tutarlı 308 projeye, yaklaşık 134 Milyon Lira olan hibe ödemesi yaptık. Yine bu yatırımlarla birlikte; genç çiftçi projesi kapsamında 540 Gaziantepli gencimize 16,2 Milyon Türk lirası hibe desteği vererek memleketlerinde iş imkânı sağladık" dedi.

1,7 MİLYON FİDANI GAZİANTEP TOPRAKLARIYLA BULUŞTURACAĞIZ

Konuşmasında Gaziantep'te yapılan ormancılık çalışmalarına da değinen Bakan Pakdemirli "Son 5 yılda Gaziantep'te tesis ettiğimiz gelir getirici tür ağaç dikim ve aşılaması sonucunda orman köylülerimize yaklaşık 1,5 Milyon Lira ek gelir sağladık. Bu yıl da; Orman Genel Müdürlüğümüzce, 10 bin dekar arazide çalışma yaparak, 1,7 Milyon fidanı Gaziantep topraklarıyla buluşturacağız. Ve yine burada 300 bin fidan üreteceğiz. Bununla birlikte Körhacıobası bal ormanını kuruyoruz. Bu alanda Akasya, Lavanta, Biberiye gibi türlerden toplamda 25 Bin fidanı toprakla buluşturacağız. Bu sayede orman köylüsüne ve arıcılara toplamda yıllık tahmini 100 Bin Lira ek gelir, bal üretimine toplamda yıllık tahmini 2 ton katkı sağlayacağız. 3 Köyde pilot olarak zeytin, badem, ceviz gibi gelir getirici türlerden 3 bin fidan dikeceğiz. Fidanların bakımını 3 yıl süreyle Bakanlığımız yapacak ve ücretsiz olarak 49 yıllığına köylülerimizin istifadesine sunacağız." diye konuştu.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarım Makineleri Sektöründeki Hammadde ve Konteyner Sıkıntısı Devam Ediyor!Önceki Haber

Tarım Makineleri Sektöründeki Hammadde v...

Yüzde 100 Saf Ayçiçeği Tohumunda Yerli ÇözümSonraki Haber

Yüzde 100 Saf Ayçiçeği Tohumunda Yerli Ç...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar