Şekerbank

Bağbozumu ve Mor Reyhan hasat şenlikleri dolu dolu geçti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bağbozumu ve Mor Reyhan hasat şenlikleri dolu dolu geçti

Arapgir’de geleneksel olarak düzenlenen Arapgir Bağbozumu ve Mor Reyhan Hasat Şenlikleri 10 Eylül Cumartesi günü start alırken, bu yıl 25’ncisi düzenlendi. Vali Hulusi Şahin’inde katılımları ile start alan şenliklerin ilk gününde ‘Aşık Beyazı ve Köhnü Üzümü teşvik yarışması programı düzenlenirken, etkinliler panel üzüm ve reyhan hasatları ile devam etti. Bölge için önemli bir proje olan Kaşkaloğlu Hotel ve Serge İlham Merkezi’nin de açılışının gerçekleştirildiği şenlikler ikinci günde Kozluk çayı kamp alanına taşındı. Malatya Valisi Hulusi Şahin, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Selim Pilten, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, CHP 26. Dönem İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, Arapgir Kaymakamı Adnan Doğan, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cemal Nogay, CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, Çepni Dernekleri Federasyonu Başkanı Recep Genç, İyi Parti Malatya İl Başkanı Hakan Yılmaz, Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, Hekimhan Belediye Başkanı Turan Karadağ, Ağın Belediye Başkanı Ali Uslu, Kemaliye Belediye Başkanı Mehmet Karaman, İlçe Cumhuriyet Savcısı Arif Bostancı, MASKİ Genel Müdürü Mehmet Mert, Malatya İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, Malatya İl Jandarma Komutanı J.Kd. Alb. Ercan Altın, CHP Arapgir İlçe Başkanı Muharrem Yedekci, Arapgir Kültür Derneği Başkanı Turgay Akşahin, İstanbul Fatih Belediyesi Meclis Üyesi Kazım Akşahin, Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Deniz Kutlu, Arapgir Belediye Başkan Yardımcıları Gürbüz Bulut, Ramazan Erdem, Belediye Meclis Üyelerimiz Basri Yılmaz, Muharrem Gök, Mustafa Ulusoy, Cemal Çataltaş, Ayhan Kıcı, İlçe Jandarma Komutanı Jan. Üstğm. Mehmet Emin Onbüyük, İlçe Emniyet Amiri v. Mehmet Yıldırım, Ankara Arapgir Kültür Derneği Başkanı Hüseyin Özdemir, Malatya Arapgir Kalkındırma Derneği Başkanı Kamuran Sezer, İyi Parti İlçe Başkanı Mehmet İnce, Saadet Partisi İlçe Başkanı Selim Metin, Demokrasi ve Atılım Partisi Arapgir İlçe Başkanı Erol Avşaroğlu, Aksa Malatya Doğal Gaz Dağıtım A.Ş. Müdürü Alper Konyalı,  ile siyasi parti, STK temsilcileri, oda başkanları, mahalle muhtarları ile çok sayıda vatandaş katıldığı etkinlerde çeşitli kültür ve sana aktiviteleri gerçekleştirilirken, şenlikler de konuşan Hulusi Şahin Arapgir’in çok değerli, çok kıymetli bir coğrafya olduğunu belirterek, “Coğrafi işaret almış olan Arapgir Köhnü Üzümünün yanında, Mor Reyhanı da Malatya'mıza, Arapgir’imize, ülkemize Arapgir Belediye Başkanımız Haluk Cömertoğlu tanıttı. Mor Reyhan bizim hazinemize Malatya'nın değerlerine eklenerek, Coğrafi İşaretini de aldı. Böylece Mor Reyhan Arapgir'in sayısız zenginliğinden biri olarak yerini aldı. Bu ürünün tanıtılmasında ve coğrafi işaret almasında emeği geçenleri tebrik ediyorum.” dedi.

Arapgir’de bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu kaydeden Vali Şahin,” Burada bir kültür var, bir ilim var, bir irfan var. Arapgir bizi biz yapan, Türk Milli Kültürüne büyük değerler katan, büyük insanlar yetiştirmiş, değerli insanların memleketidir. Biz birliğimizi muhafaza edeceğiz. Birliğimizi muhafaza edersek sadece kendimize değil tüm insanlığa faydamız olacaktır. Biz mazlumların son sığınağıyız. Yüzlerce yıldır bu böyle olmuştur. O yüzden bir olacağız, birlikte olacağız, güçlü olacağız. Bunu başarırsak kendimize ve tüm mazlumlara da faydamız olur. Milli kültürümüzün önemli bir parçası olan Arapgir'de böyle bir etkinlikte böyle güzel insanlarla birlikte olmaktan büyük memnuniyet duydum” diye konuştu.

Belediye Başkanımız Haluk Cömertoğlu festival ile ilgili yaptığı konuşmada; Birkaç yıldır yapılamayan, özlem haline gelen bir etkinliği geçte olsa karar verip en azından bu geleneğimiz ölmesin, üreticimizin alın teri olan bu ürünlerin gündemden düşmesin diye bir hızlı tertip içerisine girdik. Bu festivalimizde Malatya Milletvekilimiz Veli Ağbabanın, Ataşehir Belediyemizin büyük katkıları var. İstanbulda bulunan Arapgir Kültür Derneğimizin ve diğer derneklerimizin çok büyük katkıları var. Herkese müteşekkirim. Günü güzel başlattık. Tarih ve kültür mirasıyla öne çıkmış, turizmle anılmaya başlamış ilçemiz 250 yatak kapasiteye çıkmış hotel oda sayımızla hizmet etmeye devam ediyoruz. Üreticisiyle alım garantili ürün yelpazesini geliştirerek biz her yerde lezzetimizle, güzelliklerimizle varız diyen bir Arapgir var. Malatya bürokrasisi yüzünü Arapgir’e dönmüş bizleri destekliyor. Bu vesile ile Festivalimize katılım sağlayan herkese teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.” dedi.

Arapgir Kaymakamı Adnan Doğan; “25. Bağbozumu ve 1. Mor Reyhan Hasat Festivalinin açılış programına ve üzüm teşvik yarışmasına hepiniz hoşgeldiniz. Bağbozumu üzüme verilen emeğin beraberliğe, sevince, paylaşmaya ve üretime dönüşmesidir. 1 yıl boyunca sevgi ve özveriyle yetiştirilen üzümün hasat zamanı gelmiştir. Son 7 yıldır yapılmayan ancak 1970 li yıların başlarına uzanan ve bugün ise 25. Yaptığımız Bağbozumu Şenlikleri gurbetteki hemşehirilerimiz ile ülkemizin dört bir yanındaki misafirlerimizi Arapgirimize toplayıp bir özlem giderme vesilesi olmuş, aynı zamanda birlik ve beraberliğimizin de bir göstergesi olmuştur. Sayın Valim, kıymetli hazirun umut ediyorum ki yapmış olduğumuz bu şenlikler arapgirmizin doğal güzelliklerinin, tarihsel dokusunun, köhnü üzümü ve mor reyhanımızın tescilli ürünlerimizin tanıtımına katkı sağlayıp Arapgirimizin marka değerini yükselterek ilçemizin kültürel ve ekonomik alanda kazanımlarını arttıracaktır. Sözlerime son verirken Arapgirimizle gönül bağlarını koparmayan siz değerli misafirlerimize, değerli misafirlerimize teşekkürlerimizi ve saygılarımızı sunuyorum.” dedi.

Arapgir'de yapılan işleri ve Belediye'nin çalışmalarını öven CHP 26. Dönem Milletvekili Gülay Yedekci şu açıklamaları yaptı: 

“Ben İstanbul’da doğdum büyüdüm. Annem babam Arapgirli. Ama soranlara Arapgirli’yim diyorum. O kadar yürekten hissediyorum ki Arapgirli olmayı, çünkü biliyorum ki Arapgirli insanlar güzel yürekli güzel insanlar. Arapgirli insanlı mert insanlar, vicdan sahibi, erdem sahibi insanlar. İnşallah sizi de bu memleketi de güzel şekilde temsil edebiliyoruzdur. Ben babamı bu topraklara gömdüm. 3 ay önce babamı kaybettik. O yüzden Arapgir artık daha çok seviyorum. Mümkün olan her fırsatta Arapgir’e geliyorum. Bundan sonra da daha sıklıkla geleceğim. Paşaların kenti Arapgir, köprülerin hanların hamamların kenti Arapgir. İnşallah bu değerlerimiz daha da çok insana hizmet etmek üzere yenilenecek. Emekle güzellikle ilmek ilmek işlenecek. Burada yan yana durmanın bin yıllardır her meshepten her dinden insanın yan yana duruşunu gösterdiniz. Kardeşliğin, memleketin ne nolduğunu bütün Türkiye’ye gösterdiniz. Sizin evladınız olmaktan gurur duyuyorum. İyi ki Arapgirliyiz. Aranızda bulunmaktan şeref duyuyorum. İnşallah daha güzel günlerde de buluşacağız” dedi.

Festivalin 1. gününde Üzüm Teşvik yarışması yapılarak dereceye giren üreticilere plaket takdimi ve yarışma ödülleri verildi. Açılış konuşmalarının ardından Kozluk Çayı mevkiinde Galip Soyman isimli vatandaşın bahçesinde Üzüm Hasadı gerçekleştirildi. Hasat sonrası Millet Han Butik Hotel’de yemek programı gerçekleştirilirken Samime Aydınlar Kültür Merkezinde “Dünden Bugüne Arapgir Köhnü Üzümü ve Mor Reyhanı” konulu panel düzenlendi. Panele Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kasım Gündüz, Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ziraat Fakültesi Öğrt. Gör. Dr. Erçin Oksal, Türk Patent ve Marka Kurumundan Uzm. Sucan Kılış Daldal, Tarım İl Müdürlüğünden Zir. Müh. Badin Kılıç, Tarım Danışmanı Zir. Yük. Müh. Ali Kaygısız ve Arapgir Belediyesi Ziraat Yüksek Mühendisi Cem Tüfekci konuşmacı olarak katılım sağladı.

Panel sonrası Hezenek Mahallesinde Reyhan üreticisi Bahtiyar Soyman’a ait tarlada Reyhan Hasadı gerçekleştirildi. Reyhan hasadı sonrası ilçemizde inşaatı tamamlanan Kaşkaloğlu Hotel ve Serge İlham Merkezinin açılışı gerçekleştirildi.

Açılış töreninin sona ermesinin ardından Arapgir Belediyesi Hizmet Binası önünde Aslan Kaya, Nurcan Selçuk, Cemal Öztaş, Özlem Büyük, Kahtalı Mıçe ve Göknur Karadağ sahne aldı.

Kaçıranların çok üzüleceği Arapgir Bağbozumu Festivali, renkli görüntülere ev sahipliği yaptı. Farklı bir havada geçen ve panayır alanına dönüşen etkinlik, Kozluk Çayı Etkinlik alanında devam etti. Bir yıllık meşakkatli bir çalışmanın karşılığının özel kutlamalarla alındığı sayılı günlerde; Kültür ve Sanat etkinlikleri, Türkmen Federasyonu etkinlikleri, resim, heykel, seramik ve taş boyama atölye çalışmalarının yanı sıra çocuklara yönelik atölye çalışmaları ve turnuvalar düzenlendi. Saatler 19.00’ı gösterdiğinde ise kamp ateşi başında Arapgir Belediyesi Musiki Ekibi tarafından yöresel müzik şöleni gerçekleştirildi. Yöresel Müzik Şöleninin sona ermesinin ardından Halk Müziği Sanatçısı Cengiz Yurtseven, sevilen eserlerini seslendirdiği konser ile Arapgirlilerle buluştu.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Büyükşehir’in tarım makinaları verimi arttırdıÖnceki Haber

Büyükşehir’in tarım makinaları verimi ar...

Efeler'in enginarları toprakla buluştuSonraki Haber

Efeler'in enginarları toprakla buluştu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar