Şekerbank

Bafra’lı Arıcılara Ekipman Desteği

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bafra’lı Arıcılara Ekipman Desteği
Tofidass

Samsun’un Bafra İlçesinin sahip olduğu bitki florasını değerlendirmek üzere, Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü destekli Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İle Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle ‘Sarpın Mahallesi Arıcılığı Geliştirme Projesi’ hazırlanmıştı.

Hazırlanan proje kapsamında Sarpın Mahallemizde arıcılık konusunda eğitim alan 15 üreticiye 10’ar adet arılı kovan, 1’er adet Maske, El demiri, körük, ana arı ızgarası, şurupluk, 500’er gram balmumu ve 10’ar adet çıta çerçeve ekipmanı törenle teslim edildi.

Düzenlenen programa Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, AK Parti Milletvekili Orhan Kırcalı, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Güreş, Samsun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rasim Kaplan, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Bafra Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hakan Yıldırım'ın yanı sıra bazı resmi kurum amirleri ile Bafra Sarpın Mahallesi arı yetiştiricileri ve vatandaşlar katıldı.

Programda konuşan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam; “Türkiye’de bal üretimi 2022 yılı TÜİK verilerine göre 118.297 tondur. Samsun İlimiz arı yetiştiriciliğine uygun bitki örtüsü ve iklime sahip olmasına rağmen Ülkemizde 1.032 ton bal üretimiyle 28. sırada yer almaktadır. İlimizde arıcılık yapan işletme sayımız 1.690, toplam arılı kovan sayımız ise 93.335 adettir. Bafra İlçemizde ise 12.415 kovan ile 120 ton bal üretimi olup, en çok bal üreten İlçemiz %40’lık bir oranla Terme’dir.

2023 yılı tarımsal desteklemeler kapsamında; 1 adet arılı kovana, birliğe üye olana 60TL, üye olmayana 40 TL, damızlık ana arıya ise 200 TL destekleme verilecektir. 2022 yılına ait arılı kovan desteklemesi kapsamında ise, 2.547.990 TL destekleme ödemesi yapılmıştır.

Geçtiğimiz yıllarda İlimizde DOKAP ile Müdürlüğümüz arasında toplam bütçesi 459.000 TL olan, Ana Arı Üretim Projesi ile 250 ana arı ile birlikte üretim için gerekli olan alet, ekipman ve makine alımı yapılmıştır. 

Bakanlığımızın desteği ve İl – İlçe Müdürlüğümüzün işbirliği ile hazırladığımız ‘Sarpın Mahallesi Arıcılığı Geliştirme Projesi’sinde amacımız İlçemizde; Bölgemize uygun saf Kafkas arısı ya da melezlerinin elde edilerek arılı kovan sayısının arttırılması, kovan başı ortalama 15 kg olan bal veriminin arttırılması ve hem İlimiz hem de Ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaktır. 500.000 TL bütçeli projemizin 400.000 TL si (%80) Bakanlığımız tarafından, 100.000 TL si ise (%20) proje faydalanıcısı arıcılarımız tarafından karşılanmaktadır.

Projenin sürdürülebilirliğini sağlamak amacı ile, proje faydalanıcısı üreticilerimiz İl ve İlçe Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca düzenli periyotlar halinde ziyaret edilerek teknik konularda bilgilendirileceklerdir. Projenin arı üreticilerimize ve İlimize hayırlı olmasını dilerim” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Toprak Ana Günü’nde toprağın bereketi ve sağlıklı gıda ele alındıÖnceki Haber

Toprak Ana Günü’nde toprağın bereketi ve...

KAGİDER ve Migros’tan Tarımdaki Kadın Girişimcilere Güçlü DestekSonraki Haber

KAGİDER ve Migros’tan Tarımdaki Kadın Gi...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar