Şekerbank

20 yılda 86 kat arttı: Çiftçinin bankalara borcu 200 milyarı geçti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
20 yılda 86 kat arttı: Çiftçinin bankalara borcu 200 milyarı geçti
AKP iktidarı döneminde sürekli artan girdi maliyetleriyle başa çıkamayan çitfçilerin bankalardan aldığı borç cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. 2002 yılında bankalardan kullandığı kredi miktarı 2.4 milyar lira olan çiftçilerin borcu 20 yılda 86 kat artarak 206 milyar liraya çıktı.
Tofidass

Halktv'den Nuray Tarhan'ın haberine göre; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, sürekli artan maliyetlerle başa çıkamayan çiftçilerin bankalardan kullandığı kredi tutarı son bir yılda yüzde 43 artarak 205.8 milyar liraya çıktı. Çiftçilerin son bir yılda kullandığı kredi miktarının 61.8 milyar liraya çıktığını belirten CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal“Bu bir rekordur. Çiftçi borçlanarak ayakta kalmaya çalışıyor. Çiftçi çığ gibi artan borçlar altına eziliyor, batıyor” dedi.

Kişi başına 100 bin lira borç düşüyor

“Çiftçilerin 2002 yılında bankalardan kullandığı kredi miktarı 2.4 milyar lira iken, 20 yıllık AKP iktidarı döneminde 86 kat artarak 206 milyar liraya çıktı. Bu borç cumhuriyet tarihinin borç rekorudur” diyen Sarıbal, şöyle devam etti:

“Her ay çiftçimizin bankalardan kullandığı miktarı da artmaktadır. Çiftçimiz bir yılda 29 milyar lira destek alırken sadece bir ayda kullandığı kredi miktarı 11 milyar, yılbaşından bu yana ise 40 milyar lira oldu. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 2.1 milyon çiftçinin borcu 206 milyar liraya ulaştı. Bu, çiftçi başına yaklaşık 100 bin lira borç demektir. Hiç bankalardan kredi kullanmayan çiftçiler olduğunu düşünürsek, borçlu çiftçinin kişi başına borç miktarının çok yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatifi ve serbest piyasada tarımsal girdi sağlayan akaryakıt istasyonları, gübre, zirai ilaç, tohum ve ekipman tedarikçilerine borçlarını da ilave edersek, borcun 300 milyarı geçtiğini rahatlıkla ifade edebilirim. Artan maliyetler nedeniyle çiftçi ürettiğinden para kazanamıyor. Çiftçi mevcut borçlarına takla attırarak daha çok borçlanıyor. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Bu borç sarmalı için çözüm bulunmaz ise borç balonu yakında patlar.”

‘CHP borçların faizini silip uzun vadeye yayacak’

Çiftçilerin borçlarının sürekli erteleme yöntemi ile sorunun ötelendiğini ifade eden Sarıbal, “Çiftçinin borç problemini biz çözeriz. CHP iktidarında çiftçilerimizin bankalara olan borçlarının faizini silip, gelirine göre uzun vadeli yapılandırarak bu borcun zaman içinde erimesini sağlayacağız. Çiftçimize vereceğimiz kredilerle tarımsal üretimi artıracak ve çiftçimizin para kazanmasını da sağlayacağız. Doğru planlama ve destekle hem çiftçimiz ürettiğinden para kazanacak hem de tüketici daha ucuz ve sağlıklı gıdaya ulaşacak” diye konuştu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çaya son iki ayda üçüncü zam geldiÖnceki Haber

Çaya son iki ayda üçüncü zam geldi

Kırmızı Mercimek Alım Fiyatı Ton Başına 14 Bin Olarak AçıklandıSonraki Haber

Kırmızı Mercimek Alım Fiyatı Ton Başına...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar