© Tarım Pusulası 2021

Çiftçiler Sendikasından 16 Maddelik Talep

Çiftçiler Sendikası yaklaşan seçim öncesi yazılı bir açıklama yaparak gida egemenliğinin korunmasi için bir dizi talepte bulunuldu.

Sendikadan yapılan açıklamada; “Pandemiyi, savaşın etkilerini, ekonomik krizi, kolay kolay atlatamayacağımız, binlerce insanımızı kaybettiğimiz depremi yaşadık. Bütün bu süreçte endüstriyel tarımın ne kadar kırılgan olduğunu gördük, yükselen gıda fiyatlarıyla ağır sonuçlarını yaşadık, yaşamaya devam ediyoruz. Bütün bir tarımsal üretimin ve gıdanın şirketlere teslim edilmesinin, insanlık için barındırdığı tehdittin farkındayız.

Yaşadığımız seçim sürecinde de bizlere vaat edilen tarımsal üretimin ve gıdanın kontrolünü şirketlere veren politikalarda ısrar edileceğidir. Seçim döneminde bile çıkarttıkları “Tarım Kanunu” ile çiftçinin bağımsız davranabilme hakkının elinden alınarak bakanlıktan izin almadan üretim yapabilmesi yasaklanıyor. Yine, çiftçileri şirketlere bağlayan, onları köle/maraba haline getiren “Sözleşmeli üretim”i yaygınlaştıracaklarını söylüyorlar.

Jeotermalden yararlanarak “Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” adı altında sera yatırımları yapılması için Hazine Arazilerini ve çevresindeki çiftçilere ait arazileri (acele kamulaştırma kararı ile el koyup) Şirketlere vereceklerini söylüyorlar. Bu politikalara DUR! demeliyiz.

B.M. tarafından kabul edilen “Beslenme Temel Hakkı” kısaca: doğrudan veya parasal imkanlarla nitelikli ve niceliksel olarak yeterli, tüketicinin ait olduğu halkın kendi kültürel geleneklerine uygun, sağlıklı gıdaya erişim hakkıdır. Devletler bu hakkın kullanımını sağlamakla yükümlüdür. Şirketlerin kontrolündeki bir tarım ve gıda sisteminde ise bu hak ihlal edilmiş demektir.

ÇİFTÇİ-SEN olarak diyoruz ki;

Onurumuz için, sağlık için, gıda egemenliğini esas alan kamu politikaları için, topluluklarımızı ve doğal kaynaklarımızı korumak için mücadele etmek hakkımızdır! Gerek seçimde oy kullanırken, gerekse de seçimlerden sonra haklarımız için mücadele ederken bu bilinçle hareket edeceğiz” ifadelerine yer verildi.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER