Çiftçiye TARSİM Müjdesi: Don Teminatı 25 Ürüne Çıkıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2027’de TARSİM’de don teminatının 25 ürüne çıkarılacağını, sera ve arıcılık sigortalarında da yeni düzenlemeler yapılacağını açıkladı.

Çiftçiye TARSİM Müjdesi: Don Teminatı 25 Ürüne Çıkıyor
Haberler'de Abone Ol

ANKARA — Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2027 yılında Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamında uygulanacak yeni düzenlemeleri açıkladı. Buna göre teminat dönemi öncesinde yaşanan don olaylarına karşı sigorta kapsamındaki ürün sayısı 9’dan 25’e çıkarılacak. Temel Sigorta Paketi’ne 16 yeni ürün dahil edilirken, verim, hayvancılık, arıcılık ve sera sigortalarında da değişiklikler yapılacak.

Yumaklı, iklim krizi ve doğal afetlerin tarımsal üretim üzerindeki etkilerini azaltmayı ve üreticilerin emeklerini güvence altına almayı hedeflediklerini belirtti.

Don teminatına 16 yeni ürün eklendi

Bakan Yumaklı’nın açıklamasına göre, daha önce kayısı, elma, armut, ayva, şeftali, nektarin, erik, kiraz ve vişne için uygulanan teminat dönemi öncesi don teminatı, 2027’den itibaren 16 ürünü daha kapsayacak.

Yeni kapsama alınacak ürünler şöyle sıralandı:

  • Ceviz
  • Badem
  • Trabzon hurması
  • Dut
  • Nar
  • İncir
  • Kivi
  • Hünnap
  • Yenidünya
  • Muşmula
  • Kızılcık
  • Kuşburnu
  • Alıç
  • Keçiboynuzu
  • Muz
  • Kestane

Böylece teminat dönemi öncesi don teminatı uygulanan ürün sayısı 25’e ulaşacak. Bakanlık açıklamasında Temel Sigorta Paketi’ndeki teminat kapsamının da genişletildiği bildirildi.

Gelir Koruma Sigortası ve yeni ürünler

Gelir Koruma Sigortası kapsamında mevcut buğday, arpa ve çavdar ürünlerine tritikale de eklenecek.

Üreticilerden gelen talepler doğrultusunda pelemir ürünü de TARSİM kapsamına alınacak. Enginarda ise çok yıllık yetiştiricilikte dolu paketi teminatının başlangıç esasları yeniden belirlenecek.

Şeker pancarı tohumluk üretiminde, yaban domuzunun erkek bitkileri yemesi nedeniyle oluşan verim kayıpları ile baraj kapaklarının açılması sonucu meydana gelen sel ve su baskını hasarları da teminat kapsamına dahil edilecek.

Parsel Bazlı Verim Sigortası üç ilde uygulanacak

Yumaklı, Köy Bazlı Verim Sigortası kapsamındaki ürünlerde yaşanan verim kayıplarını parsel bazında güvence altına alan Parsel Bazlı Verim Sigortasının pilot uygulamasının genişletileceğini açıkladı.

Daha önce Tekirdağ’da uygulanan sigorta modeli, 2027 düzenlemeleri kapsamında Şanlıurfa ve Kayseri’de de pilot olarak uygulanmaya başlanacak. Bakanlık, uygulamanın daha sonra Türkiye genelinde hayata geçirileceğini bildirdi.

Büyükbaş hayvan sigortasında yeni düzenlemeler

Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortalarında da yetiştiricilere yönelik değişiklikler yapılacak.

Bakan Yumaklı’nın verdiği bilgilere göre, infertilite (kısırlık) nedeniyle oluşan mecburi kesim hasarlarında poliçe döneminde buzağılamış olma şartı, poliçe başlangıcından 120 gün öncesine çekilecek.

Geniş kapsamlı tarifede yetiştiriciler, talepleri halinde buzağılarını doğumdan itibaren birinci günden başlayarak sigortalatabilecek.

Süreçlerin daha şeffaf ve hızlı takip edilmesi amacıyla Bakanlığın Güvenli Elektronik Küpe İzleme Sistemi (GEKİS) ile TARSİM arasında entegrasyon sağlanacak.

Arıcılıkta kovan bedeli 6.500 TL oldu

Arıcılık Sigortasında kar yağışından kaynaklanan heyelan hasarları teminat kapsamına alınacak. Sigorta kapsamındaki kovan bedeli ise 5.500 TL’den 6.500 TL’ye yükseltilecek.

Seracılara yönelik destekler artırılıyor

Sera Sigortalarında örtü onarım masrafı 6.500 TL’den 8.500 TL’ye çıkarılacak.

Yumaklı, modernize edilen seralarda poliçe primi üzerinden yüzde 5 indirim uygulanacağını, risk inceleme çalışmalarındaki ölçüm toleransının da yüzde 15’ten yüzde 20’ye yükseltileceğini bildirdi.

Sosyal destekler kapsamında mevcutta şehit yakınları ve gazilere uygulanan indirim imkanının gazi yakınlarını da kapsayacak şekilde genişletileceğini belirtti.

“Teminat kapsamını her yıl genişletiyoruz”

TARSİM sisteminin 2006 yılında Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında faaliyete başladığını hatırlatan Yumaklı, sistemin kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları iş birliğiyle geliştirildiğini ifade etti.

Yumaklı, “Sigortalanabilir ve ölçülebilir nitelikteki tüm risklerin kapsama alınması yönünde yoğun çalışmalar gerçekleştirdiğimiz sistemin teminat kapsamı, risk ve ürün bazında her yıl genişletilmektedir. 2027 yılı düzenlemelerimiz ile şemsiyeyi daha da genişletmiş olduk.” dedi.

Bakan Yumaklı, yeni düzenlemelerin üreticilerin ve yetiştiricilerin faaliyetlerinin devamlılığına katkı sağlamasını temenni etti.

Gazi Kutlu

Gazi Kutlu

Yorumlar 0

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

Henüz onaylanmış yorum bulunmuyor.

Sohbet Odaları