Türkiye’den Dünya Buğday Üretimine Önemli Katkı

Uluslararası Buğday Genomu Konsorsiyumu (IWGSC) ve Buğday Girişimi, Buğday dane ve protein kalitesini belirleyen 5D buğday kromozomunun referans dizisinin oluşturulması için Türkiye'den fon alındığını açıkladı.

Türkiye’den Dünya Buğday Üretimine Önemli Katkı
Haberler'de Abone Ol
Önümüzdeki iki yıl içinde Sabancı Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Laboratuarı başkanı Hikmet Budak'ın öncülüğündeki bir ekip tarafından, 5D kromozomunun her iki kolunun referans dizilerinin oluşturulması amacıylaTÜBİTAK ve T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sağlanan iki hibe desteğiyle oluşturulacak.
 
Türkiye’nin Buğday Konsorsiyumuna katkısı ile ekmeklik buğdayın 21 kromozomunun her biri için kaliteli birer referans dizi çıkarılıp yetiştiricilere üretim programını hızlandıracak ve verimi, sürdürülebilirliği daha yüksek yeni nesil buğday çeşitlerini sunacak kaliteli araçlar temin edilmesini sağlayacak yeni bir adım atılmış oldu.
Gazi Kutlu

Gazi Kutlu

Yorumlar 0

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

Henüz onaylanmış yorum bulunmuyor.