Şekerbank

Samsun İlinde Manda Türünde Suni Tohumlama Projesi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Samsun İlinde Manda Türünde Suni Tohumlama Projesi

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan,  Suni Tohumlama Uygulamaları ile Etçi ve Kombine Irkların Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında Manda Türünde Suni Tohumlama Uygulaması Projesi 2020 yılında Samsun’da başladı.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Bafra Sarıköy Mahallesinde Manda Yetiştiriciliği yapan ve söz konusu projeden hayvanlarına suni tohumlama yaptıran Mehmet Aydınoglu‘na ait işletmeyi ziyaret etti. İl Müdürüne bu ziyareti sırasında; Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Rukiye Pınar, Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Güreş,  Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Metin, teknik personel ve Birlik personeli eşlik etti.

İşletmede Suni Tohumlamadan doğan malaklara kulak küpesi takılırken, İl Müdürü İbrahim Sağlam konuyla ilgili yaptığı açıklamasında: “Manda ırkının devamlılığı, verim özelliklerinin arttırılması ve ıslah çalışmalarının sağlıklı bir şekilde yürütülmesi adına suni tohumlama çalışmaları büyük önem arz etmektedir. Bu doğrultuda İlimizde uygulanmakta olan Manda Türünde Suni Tohumlama Projesi’nin meyvelerini vermeye başladığını görüyoruz.

İlimizde faaliyet gösteren 9 Serbest Veteriner Hekimin görevli olduğu Projede kullanılan 1.000 doz sperma Lalahan Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi’nden temin edilmiş olup; Proje ile Manda Islahında daha sağlıklı ve kaliteli gen elde edilerek, bu hayvanlarda et ve süt üretimi açısından kayda değer sonuçlar alınmaya başlanmıştır. Proje kapsamında 2020- 2022 yılı arası dönemde 9 serbest Veteriner Hekim eliyle 530 adet manda tohumlanmış ve 2022 yılında ise yine Proje bütçesinden 725 doz İtalyan Manda Sperması alımı yapılmıştır.

2022 yılı için, Hayvancılık Desteklemeleri kapsamında; suni tohumlamadan doğan Malaklara ilave 500 TL/ Baş destekleme ödemesi yapılırken, Dişi Mandalara yine 500 TL/ Baş ve soy kütüğüne kayıtlı Dişi Mandalara 300 TL/ Baş, programlı aşıları tamamlanmak kaydıyla 4 ay ve üzeri malaklara 500 TL/ Baş ve soy kütüğüne kayıtlı malaklara ise ilave 300TL/ Baş destekleme ödemesi yapılacaktır. Şimdiden üreticilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor, Projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Marmara Denizi, Kirlenmeye Devam EdiyorÖnceki Haber

Marmara Denizi, Kirlenmeye Devam Ediyor

Cumhuriyetin 100. Yılında 1 milyar 400 milyon dolar ihracat hedefSonraki Haber

Cumhuriyetin 100. Yılında 1 milyar 400 m...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar