Şekerbank

Hasatta Dane Kaybını Önlemek İçin Sıkı Kontroller Devam Ediyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hasatta Dane Kaybını Önlemek İçin Sıkı Kontroller Devam Ediyor
Tofidass

​Erzurum’da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, 2018 Yılı Hububat Hasat Sezonunda ortaya çıkabilecek dane kaybı oranını minimum seviyelere düşürebilmek amacıyla biçerdöverle hasadın başladığı andan itibaren yoğun kontrollere başladı.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü teknik personelleri hasadın başlaması ile 4366 dekar arpa, 6587 dekar buğday alanları kontrol etti. Erzurum'a hasat döneminde 53 adet biçerdöver çalışmasını kontrol ederek dane kaybının %1,7 altına düşmesini sağlayarak 1,3 oranında getirerel başarı sağlanması hedefleniyor.

Pasinler ilçesinde hasat yapılan tarlalarda, çiftçileri ziyaret eden Tarım ve Orman İl Müdürü Osman AKAR, hasat sırasında çiftçilere de büyük görevler düştüğünü belirterek, bu konuda dikkat edilmesi gerektiğini ifade ederek; "Operatör belgesi olmayanlara hasat yaptırılmamalı, olgunlaşmamış ürünler hasat edilmemeli, rutubetin çok olduğu günlerde hasat yaptırılmamalı, yağış olduğunda hububatın tam kuruması beklenmeli, sabah erken ya da akşam saatlerinde rutubet çok daha fazla olacağından hasat yaptırılmamalı, bir tarladan diğerine geçerken mutlaka biçerdöver ayarları kontrol edilmeli, eleklerin sık sık temizlenmesi sağlanmalı, biçerdöver sahibi/operatörü ile üretici arasında sözleşme yapmaya özen gösterilmelidir.

Üreticilerimiz, belirttiğimiz bu hususlara dikkat etmeyen biçerdöver operatörlerini merkezde İl Müdürlüğüne, ilçelerde de İlçe Müdürlüklerine bildirerek yardım istemelidirler. Kurallara uymayan biçerdöver sahibi ve operatörlerine kontrolörlerimiz tarafından ilgili mevzuatı kapsamında idari para cezası düzenlenmektedir.

İl genelinde hasat sona erinceye kadar denetimler devam edecektir. Çiftçilerimizin de biçerdöver hasadında ürün kayıplarını önlemek için tarlalarının başında bulunmaları ve dane kaybına neden olan operatörü uyarmaları gerekmektedir. 2018 yılı hasat döneminin tüm çiftçilerimiz için bereketli olmasını diliyorum” dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
250 Bin TL Hibe Desteği İle 500 Bin TL'lik Sera KurduÖnceki Haber

250 Bin TL Hibe Desteği İle 500 Bin TL'l...

Genç Çiftçilere Büyükbaş Hayvan Dağıtımı Yapılacak.Sonraki Haber

Genç Çiftçilere Büyükbaş Hayvan Dağıtımı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar