Şekerbank

DEVA Partili Karal: Bu kafayla dünya şampiyonluğunu kimseye bırakmayız

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
DEVA Partili Karal: Bu kafayla dünya şampiyonluğunu kimseye bırakmayız
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi’nin (Tarım ÜFE) artmaya devam ettiğini belirterek, “Üretici desteklenmezse, çiftçinin üretim yapması teşvik edilmezse, ithalatla günü geçiştirmeye çalışılırsa çiftçinin enflasyonu elbette artar, gıda fiyatları her geçen gün yükselir. Bu kafayla gıda enflasyonunda dünya şampiyonluğunu da kimseye bırakmayız” dedi.
Tofidass

DEVA Partili Karal, yaptığı açıklamada Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Tarım ÜFE verilerini değerlendirdi. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, Tarım ÜFE’nin martta bir önceki aya göre yüzde 5,57, geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 61,87 arttığını anımsatan Milletvekili Karal, çiftçilerin her geçen gün artan maliyetlerle başa çıkamadığı için üretim yapmayı bırakmak zorunda kaldığını söyledi.

“Hükümet çiftçi kan ağlarken üreticiyi desteklemek yerine ithalata sarıldı”

Hem tarımsal üretimin hem de hayvancılığın uygulanan yanlış politikalar dolayısıyla can çekiştiğini ifade eden Karal, “Çiftçilerimizin en önemli girdi maliyetleri mazot, gübre ve işçilik. Mazot son bir yılda yüzde yüzden fazla arttı, gübre fiyatları aldı başını gitti, işçilik enflasyonla doğru orantılı arttı. Tarımsal girdiler artınca dolayısıyla çiftçinin maliyeti de enflasyonu da arttı. Bunun sonucu olarak da kimi çiftçi üretim yapmayı bıraktı kimi çiftçi ağaçlarını kesti kimi ürünlerini sokağa dökmek zorunda kaldı. Hükümet ise çiftçi kan ağlarken üreticiyi desteklemek yerine ithalata sarıldı.” şeklinde konuştu.

“Tüm dünyada gıda enflasyonu düşerken Türkiye’de artmaya devam ediyor”

Karal, çiftçi ve üreticilerin artan maliyetlerinin gıda enflasyonuna yansıdığına da dikkat çekti. Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) verilerine göre gıda enflasyonunda Türkiye’nin birinci olduğunu vurgulayan Karal, “Gıda enflasyonu OECD ülkelerinin dörtte üçünde gerilerken Türkiye dışında her yerde yüzde 10'un altında kaldı. Türkiye, uygulanan yanlış tarım politikaları dolayısıyla gıda enflasyonunda OECD ülkeleri arasında dünya şampiyonu oldu. Tüm dünyada gıda enflasyonu düşerken Türkiye’de arttı, artmaya da devam ediyor. Üretici desteklenmezse, çiftçinin üretim yapması teşvik edilmezse, ithalatla günü geçiştirmeye çalışılırsa çiftçinin enflasyonu elbette artar, gıda fiyatları her geçen gün yükselir. Bu kafayla gıda enflasyonunda dünya şampiyonluğunu da kimseye bırakmayız” ifadelerine yer verdi.

“Maliyetler aşağı çekilmeli ki üretim artsın, enflasyon düşsün”

Milletvekili Karal, ölüme terk edilen çiftçinin bir an önce ayağa kaldırılması için girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini kaydetti. Hem tarımsal üretimin hem hayvancılığın desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Karal, şunları söyledi:

“Çiftçimizin maliyetini düşürmeden ülkemizde gıda enflasyonunun düşmesine imkan olmadığını daha önce defalarca söyledik. Hükümet, enflasyonu düşürmek istiyorsa işe buradan başlamalı. Biz bunu, 2021 yılında hazırladığımız ve kamuoyuyla paylaştığımız Tarım Eylem Planında ifade ettik. Çiftçilerimizin, üreticilerimizin desteklenmesi gerektiğini, kullandığı mazota, elektriğe, yeme destek verilmesi gerektiğini vurguladık. Maliyetler aşağı çekilmeli ki üretim artsın, enflasyon düşsün, dedik. Aksi halde ne yazık ki hem üreticilerimiz mağdur oluyor hem de vatandaşlarımız enflasyon altında ezilmek zorunda kalıyor.” 

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Samsun’da Hububat Alanlarında Hastalık Belirtileri ve MücadeleÖnceki Haber

Samsun’da Hububat Alanlarında Hastalık B...

Korunan Alanları Ramazan Bayramı’nda 3 Milyona Yakın Kişi Ziyaret EttiSonraki Haber

Korunan Alanları Ramazan Bayramı’nda 3 M...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar