Şekerbank

Denizli’nin Tescilli Kale Biberi’nin Hasadı Devam Ediyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Denizli’nin Tescilli Kale Biberi’nin Hasadı Devam Ediyor
Denizli’nin Kale İlçesinde yetiştirilen etli, yağlı ve büyük rağbet gören tescilli Kale Biberinin hasadı devam ediyor.
Tofidass

Denizli’nin Kale İlçesinde yetiştirilen etli, yağlı ve büyük rağbet gören tescilli Kale Biberinin hasadı devam ediyor.

Denizli’nin Kale ilçesinde yetiştirilen ve Türk Standartları Enstitüsü tarafından tescil edilerek coğrafi işaret verilen Kale biberi, kurutularak kışlık yiyecekler arasındaki yerini almaktadır. Bölgedeki toprakların verimliliğinden kaynaklı olarak kendine has aromasıyla farklı bir tadı olan Kale biberi, yöre halkı tarafından tarlalardan toplanıp tek tek ipe dizilerek evlerin balkonlarına asılıyor. Kale biberinden sos, salça, pul biber, toz biber, tarhanalık biber olmak üzere çeşit çeşit kışlık ürün elde edilmektedir. Denizli-Muğla yolu üzerinde bulunan işletmelerde duvarlara asılan biberler, yoldan geçen yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Kale biberinin Kale ve yöresinde yaklaşık yüz yıldır üretimi yapılmaktadır. Acı ve tatlı çeşitleri mevcut olup, genelde tatlımsı bir acısı vardır. Verimi ortalama yaş olarak 4 ton/da civarındadır. İlçemizde 2023 yılında yaklaşık olarak 800 dekar alanda üretimi yapılmış ve bu alandan yaklaşık 3 bin ton yaş biber üretimi gerçekleştirilmiştir. Kale biberi dışında ilçede tütün, zeytin, hububat, mısır ve kavun gibi ürünler, yetiştirilen tarım ürünleri arasında ön sıralarda yer almaktadır.

Kale İlçe Tarım ve Orman Müdür Vekili Recep Tahtakın; Kale biberinin tescil ve ayırt edici özelliklerinden bahsederek, “2010 yılında biberimize Kaymakamlığımız, Belediyemiz, Ziraat odamız ve Tarım Müdürlüğümüzün katkılarıyla Coğrafi İşaret alınmış ve Türkiye’nin 3. tescilli biberi olmuştur.  Kale Biberi ilçemizde mikroklima özelliği gösteren Alanyurt, Demirciler, Gökçeören, Habibler ve Özlüce Mahallelerini kapsayan (Akçay Havzası) lokal bölgede en verimli şekilde yetiştirilebilmektedir. Kale biberi iriliği ve gösterişi ile diğer biber çeşitlerinden ayırt edilebilmekte Genellikle 3 damarlı, yağ oranı iyi, etli, meyvesi iri, saman sarısı ve hafif yeşilimsi renktedir. Kale biberinin gen kaynaklarının korunması bizim için çok önemli, biber kale için bir isim markasıdır bunu yaşatacak olan da kurumlarıyla ve üreticileriyle tüm kale halkıdır.” dedi.

Tahtakın, üreticiye gübreleme, hastalıkla mücadele gibi konularda yardımcı olduklarını ve üreticilerin fiyatlardan memnun olduğunu söyledi.

Kale Biber Festivali'nde Birincilik elde eden üretici Önder Müşöl, Ocak- Şubat gibi dikilen biber fidelerinin hasadına kadar geçen zamanda hangi işlemlerden geçtiğini ve ürüne iyi baktıklarını belirterek, "Biberi tarladan topluyoruz buradan diğer İllere de tüccarlar gelip götürüyor pazarlama sorunumuz da yok. Kalanları dizerek kurutma yapıyoruz buradan pul biber olarak ta yemeklerde kullanıyoruz. Kale biberine has yapılan biber tatarımızında lezzeti başka yerde bulunmaz." dedi.

Demirciler Mahallesi Muhtarı Süleyman Karauzun da Kale biberi üretiminin yüzde 80'inin bölgelerinde gerçekleştiğine dikkat çekerek, gençlerin çiftçilikten ve üreticilikten uzaklaşması konusundaki sorunların giderilmesi için onlara tavsiyelerde bulundu. Köylerinde daha çok para kazanabileceklerini ifade etti.

Bu yıl 27.’si düzenlenen “Kale Biberi” festivali ile biberin tanıtım ve pazarlama faaliyetleri yapılarak üreticilerin festivalde düzenlenen biber yarışmasına katılımı ile de en iyi biber yetiştiricisi seçilmektedir.

Denizli-Muğla arasındaki turizm yolu kenarında işletmecilik yapan Bilal Tıkım, Kale biberinin işletmesine geldikten sonra hangi aşamalardan geçtiğini ve daha sonra neler yapıldığından bahsederek ipe dizilen biberlerin yoldan geçenlerin dikkatini çektiğini ve satış yaptıklarını belirtti.

“İlçede üretilen biberler yaş ve kuru olarak tüketilmekte, kuru olarak ta dolmalık ve biber tatarı yapılmakta. Yöre insanının vazgeçemediği lezzet “Biber Tatarı” yemeğidir.”

Biber tatarı yapılışını anlatan Tıkım Kale biberinin apayrı bir lezzetinin olduğunu belirterek mutlaka tatarımızın tadına bakmalarını tavsiye etti. 

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şap Hastalığına Karşı Sonbahar Dönemi Aşılama Kampanyası 1 Eylül İtibarıyla BaşladıÖnceki Haber

Şap Hastalığına Karşı Sonbahar Dönemi Aş...

Domates ve meyve için 8 yılın rekor fiyat artışıSonraki Haber

Domates ve meyve için 8 yılın rekor fiya...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar