© Tarım Pusulası

Yumaklı: Tarımsal girdilerde sorun yaşanmıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Aksaray’da yaptığı açıklamada tarımsal girdilerde sorun yaşanmayacağını belirterek gıda güvenliğinin sağlandığını vurguladı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Aksaray’da özel bir tarım işletmesini ziyaret ederek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Küresel gelişmelerin tarım sektörü üzerindeki etkilerine değinen Yumaklı, özellikle jeopolitik risklerin tarımsal üretimde endişelere yol açtığını ancak Türkiye’nin bu sürece hazırlıklı olduğunu ifade etti.

Bakan Yumaklı, İsrail, ABD ve İran arasında yaşanan gelişmelerin ardından tarımsal girdiler konusunda kamuoyunda oluşan kaygılara dikkat çekerek, vatandaşların resmi açıklamaları takip etmesi gerektiğini vurguladı. İlk günlerde dile getirilen olumsuz senaryoların gerçekleşmediğini belirten Yumaklı, “Tarımsal girdilerde herhangi bir sorun bulunmuyor, alınan tedbirler yerinde” dedi.

Tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin önemine işaret eden Yumaklı, bakanlık olarak üreticilerle birlikte çalışarak hem üretimin devamlılığını sağladıklarını hem de tüketicilerin uygun fiyatlarla gıdaya erişimini hedeflediklerini söyledi. Küresel krizler, iklim değişikliği ve savaşların etkilerine rağmen Türkiye’nin bu süreci en az zararla atlatacağını belirtti.

Aksaray’daki modern sera yatırımlarına da değinen Yumaklı, ziyaret edilen tesisin yaklaşık 154 dekarlık alanda faaliyet gösterdiğini ve tam kapasiteye ulaştığında yıllık 6 bin ton üretim hedeflediğini açıkladı. Jeotermal enerjiyle ısıtılan seralarda yılın 12 ayı üretim yapılabildiğini belirten Yumaklı, pestisit kullanılmadan üretim yapılmasının da önemli bir avantaj olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin örtü altı üretimde dünyada dördüncü, Avrupa’da ise ikinci sırada yer aldığını hatırlatan Yumaklı, jeotermal kaynaklı organize tarım bölgelerinin yaygınlaştırılması için çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Planlanan 15 organize tarım bölgesinden 3’ünün faaliyete geçtiğini belirtti.

Kırsal kalkınma desteklerine ilişkin yeni düzenlemeleri de açıklayan Yumaklı, hibe oranının yüzde 50’den yüzde 70’e çıkarıldığını ve proje üst limitinin 30 milyon liraya yükseltildiğini bildirdi. Destek bütçesinin yüzde 20’sinin kadın ve genç girişimcilere, yüzde 30’unun ise aile işletmelerine ayrıldığını ifade etti.

Öte yandan, üreticilere yönelik destek ödemelerine de değinen Yumaklı, 17,2 milyar liralık ödemenin üreticilerin hesaplarına aktarıldığını, nisan ayı içinde yapılacak ödemelerle toplam destek miktarının 81 milyar lirayı aşacağını açıkladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER