Yumaklı: “Balıkçılığa 25 Milyar Lira Destek Verdik, Küçük Ölçekli Balıkçının Yanındayız”
HayvancılıkTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İstanbul’da balıkçılarla bir araya geldi. Sektöre yönelik destekleri ve yeni düzenlemeleri paylaşan Yumaklı, üretim planlaması, uluslararası avcılık, hayalet ağ projeleri ve denetim faaliyetlerine dair önemli açıklamalarda bulundu.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İstanbul programı kapsamında Yeşilköy ve Samatya Balıkçı Barınaklarını ziyaret ederek balıkçılarla bir araya geldi. Yumaklı’ya programda Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Turgay Türkyılmaz ile İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar eşlik etti.
Samatya Balıkçı Barınağı’nda kurulan "Hayalet Ağ Projesi" sergisini ve Balık Müzesi’ni gezen Yumaklı, burada sektör temsilcileriyle istişarelerde bulundu. Tüm kararların sektörle birlikte alındığını vurgulayan Bakan Yumaklı, “Uygulamaları hem gözden geçiriyor hem de geliştirilmesi gereken alanları sektörle konuşarak belirliyoruz” dedi.
Balıkçılık sektörünün Türkiye için stratejik önemde olduğunu belirten Yumaklı, ihracat potansiyelinin 2 milyar dolara yaklaştığını ifade etti. “Kararlarımızı akademik, bilimsel ve sahadan gelen bilgilerle harmanlayarak alıyoruz” diyen Yumaklı, 2024 itibarıyla su ürünlerinde de üretim planlamasına geçildiğini hatırlattı. Bu kapsamda 7 türün planlamaya dahil edildiğini, kalkan, kılıç, albakor ve kerevit türlerinin de eklenmek üzere olduğunu söyledi.
Küçük Ölçekli Balıkçıya Yeni Destek Müjdesi
Yumaklı, son 23 yılda su ürünleri sektörüne 25 milyar liralık destek sağlandığını belirterek, “Sadece küçük ölçekli balıkçı teknelerine son 7 yılda yaklaşık 650 milyon lira destek verdik. Bu ay sonu itibarıyla da 131 milyon lira daha balıkçıların hesabına yatırılacak” dedi. Ayrıca müsilaj kaynaklı gelir kaybı yaşayan küçük balıkçılar için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
Yumaklı, 23 yılda 53 milyar lira sübvansiyonlu kredi, 33 milyar lira ise ÖTV’siz yakıt desteği sağlandığını da açıkladı. Küçük tekneler için av yasağının bulunmadığını, büyük teknelerin ise uluslararası sulara yönlendirilmesini desteklediklerini belirtti.
Denetimler Aralıksız Sürüyor
Koruma-kullanma dengesinin önemine dikkat çeken Yumaklı, bu sezon 110 bin denetim yapıldığını, 18 gemi, 710 av aracı ve 350 ton su ürününe el konulduğunu söyledi. 35 milyon liralık idari para cezası uygulandığını belirten Bakan, el konulan ürünlerin hayır kurumlarına bağışlandığını da sözlerine ekledi.
Sektörle Ortak Karar, Uluslararası Güç
Dört yılda bir yayımlanan Su Ürünleri Avcılık Tebliği’nin hazırlık sürecinde sektörden 4 bin kişinin görüşünün alındığını belirten Yumaklı, balıkçı reislerinin yüzde 95’in üzerinde mutabakat sağladığını ifade etti.
Türkiye’nin uluslararası sularda avcılık konusunda güç kazandığını vurgulayan Yumaklı, “Dünyanın büyük balıkçılık filolarıyla yarışıyoruz. Uluslararası sularda Türkiye'nin etkisi giderek artıyor” dedi.
Yumaklı, Samatya Balıkçı Barınağı'nın 2023 yılında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yaklaşık 50 milyon liralık yatırımla yenilendiğini hatırlatarak, katkılarından dolayı Ulaştırma Bakanlığı’na teşekkür etti.
İlginizi Çekebilir