USDA: Küresel Ayçiçeği Üretim Tahmini Artırıldı
DünyaABD Tarım Bakanlığı Dış Tarım Servisi (FAS USDA), Mart raporunda 2025/26 sezonu için küresel yağlı tohum üretim tahminini artırdı. Ayçiçeği ve kolza üretimi yükseltilirken, soya üretim tahmini ise aşağı yönlü revize edildi.
ABD Tarım Bakanlığı’na bağlı Dış Tarım Servisi (FAS USDA), Mart ayı küresel yağlı tohum dengesi raporunda 2025/26 pazarlama yılı için dünya yağlı tohum üretim tahminini yükseltti. Rapora göre küresel üretim tahmini 1,76 milyon ton artışla 697,54 milyon tona çıkarıldı.
Bu artışta özellikle ayçiçeği ve kolza üretimindeki yukarı yönlü revizyonlar etkili oldu. Buna karşılık soya fasulyesi üretim tahmini ise sınırlı bir düşüş gösterdi.
Ayçiçeği Üretim Tahmini Yükseltildi
USDA FAS, küresel ayçiçeği üretim tahminini yaklaşık 2 milyon ton artırarak 54,12 milyon tona yükseltti. Artışın büyük bölümünün Arjantin ve Ukrayna’dan kaynaklandığı bildirildi.
Arjantin için ayçiçeği üretim tahmini 1,5 milyon ton artırılarak 7 milyon tona çıkarıldı. Ukrayna’da ise üretim beklentisi 0,5 milyon ton artışla 11 milyon tona yükseltildi.
Raporda ayrıca Arjantin’in ayçiçeği ihracat tahmini 0,2 milyon tondan 0,6 milyon tona çıkarılırken, Türkiye’nin ayçiçeği ithalat tahmini 1 milyon tondan 1,2 milyon tona yükseltildi.
Ukrayna’da Ayçiçeği Fiyatları Yüksek Seviyede
Ukrayna’da ayçiçeği fiyatlarının sezonun en yüksek seviyesine ulaştığı belirtiliyor. Fabrika teslim fiyatlarının yağ oranı yüzde 50 için ton başına 29.500–30.800 grivna seviyesinde olduğu bildirildi.
Buna rağmen piyasa, Arjantin’de beklenen yüksek üretim ve Arjantin ayçiçeğinin Bulgaristan’a yönelik sevkiyatları nedeniyle baskı altında kalmaya devam ediyor. Ukraynalı çiftçilerin ise petrol fiyatlarındaki artışın bitkisel yağ fiyatlarını yukarı çekebileceği beklentisiyle satışları sınırladığı ifade ediliyor.
Soya Üretim Tahmini Düşürüldü
USDA FAS, 2025/26 sezonu için küresel soya üretim tahminini 1 milyon ton düşürerek 427,18 milyon tona indirdi.
Arjantin için üretim tahmini 0,5 milyon ton azaltılarak 48 milyon tona, Ukrayna için ise 0,5 milyon ton düşürülerek 5,5 milyon tona indirildi. Brezilya için üretim tahmini 180 milyon ton seviyesinde sabit bırakıldı.
Küresel soya tüketim tahmini de 0,58 milyon ton azaltılarak 424,16 milyon tona indirildi. Bu düşüşün önemli bir kısmı Arjantin’deki soya işleme faaliyetlerindeki azalmadan kaynaklandı.
Ayrıca Ukrayna’nın soya ihracat tahmini 2,7 milyon tondan 2,3 milyon tona düşürüldü. İran’ın soya ithalat tahmini ise 2,75 milyon tondan 2,55 milyon tona indirildi.
Kolza Üretimi Artarken İhracat Dengesi Değişiyor
Rapora göre küresel kolza üretim tahmini 0,33 milyon ton artırılarak 95,5 milyon tona yükseltildi. Artışın büyük ölçüde Avustralya’daki üretim artışından kaynaklandığı belirtildi.
Bu gelişmeyle birlikte Avustralya’nın kanola ihracat tahmini 5,1 milyon tondan 5,35 milyon tona çıkarıldı. Ukrayna’nın kolza ihracat tahmini ise iç işleme kapasitesinin artması nedeniyle 2,65 milyon tondan 2,45 milyon tona indirildi.
Vadeli İşlem Piyasalarında Dalgalanma
Chicago borsasında Mart vadeli soya kontratları raporun ardından yüzde 0,6 artarak ton başına 436,2 dolara yükseldi. Bu fiyatın bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 5,7 daha yüksek olduğu bildirildi.
Öte yandan kanola vadeli kontratları Kanada’da yüzde 0,7 düşüşle ton başına 715 Kanada doları seviyesine gerilerken, Paris’te Mayıs vadeli kolza kontratları yüzde 2,6 düşerek ton başına 501 avroya indi.
Analistler, petrol fiyatlarındaki yükselişin bitkisel yağ piyasasını desteklemeye devam ettiğini ancak fiziki piyasada alıcıların petrol fiyatlarında olası bir düşüş beklentisiyle temkinli davrandığını belirtiyor.
İlginizi Çekebilir