TZOB Başkanı Bayraktar'dan Şap Hastalığı Uyarısı: "2025 Tarım İçin Afet Yılı Oldu!"
HayvancılıkTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülke genelinde yayılan şap hastalığının tarım sektörü üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekerek, 2025 yılının tarım sektörü için bir "afet yılına" dönüştüğünü belirtti. Bayraktar, kaçak hayvan girişlerinin hastalığın yayılmasındaki en önemli etken olduğunu vurguladı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı basın açıklamasında, bu yıl görülen şap virüsünün geçmiş yıllara kıyasla daha ölümcül ve tehlikeli seyrettiğini ifade etti. Yılın ilk yarısında yaşanan don, dolu ve kuraklık gibi doğal afetlere ek olarak hızla yayılan şap hastalığı nedeniyle 81 ilde hayvan pazarlarının kapatıldığını ve hastalık görülen bölgelerde hayvan hareketlerinin durdurulduğunu aktardı.
Bayraktar, Kurban Bayramı'nda artan hayvan hareketliliğinin hastalık mihraklarında artışa neden olduğunu belirterek, sığırlarda ateş, iştahsızlık, depresyon, et ve süt veriminde azalma gibi belirtilerle seyreden hastalığın koyun ve keçilerde daha hafif seyrettiğini dile getirdi. Hastalığın ölüm oranının genellikle düşük, ancak bulaşma oranının yüksek olduğunu vurgulayan Bayraktar, TZOB'a gelen bilgiler doğrultusunda bu yılki virüsün daha ölümcül seyrettiğini ve bazı bölgelerde üreticilerin hayvan kayıpları yaşadığını, ayrıca et ve süt verimlerindeki düşüşe bağlı olarak ciddi ekonomik kayıplarla karşı karşıya kaldıklarını bildirdi.
Kaçakçılıkla Mücadelede Taviz Verilmemeli
Şap hastalığının en önemli nedeninin sınırlardan ülkeye yapılan kaçak canlı hayvan ve et girişleri olduğunu ifade eden Şemsi Bayraktar, bu durumun hem insan hem de hayvan sağlığı için son derece tehlikeli olduğunu belirtti. Bayraktar, "Kaçakçılıkla topyekün mücadele edilmesi konusunda taviz verilmemelidir. Aksi takdirde hem insan hem de hayvan sağlığını tehdit eden bu risk ortadan kaldırılamaz, olası ekonomik kayıplarının önüne geçilemez" uyarısında bulundu.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, yeni hastalık tipinin yayılmaması için hızlı tedbir alındığı, hastalık çıkan bölgelerde yeterli miktarda aşı stoku bulunduğu ve sevkiyatın planlı bir şekilde sürdürüldüğü belirtildiğini hatırlattı.
Üreticilere Önlemler Konusunda Çağrı
Bayraktar, üreticilerin de şap hastalığına karşı hem öncesinde hem de hastalık sırasında alacağı önlemlerin büyük önem taşıdığını vurguladı. Hastalık çıkmadan önce alınması gereken önlemler arasında ahırlarda etkili dezenfektan bulundurulması, ahırlara hayvan bakıcılarından başka kimsenin sokulmaması, bakıcıların farklı kıyafet ve ayakkabı kullanması, damızlık hayvanlarda sağım öncesi temizliğe özen gösterilmesi, yeni satın alınan hayvanların 21 gün karantinaya alınması ve enfekte bölgelerden ot, saman vb. alınmaması gerektiğini sıraladı.
Hastalık çıktıktan sonra ise hasta hayvanların sağlıklı hayvanlardan hemen ayrılması, hasta hayvanların bulunduğu yerin dezenfekte edilmesi, hasta hayvanların altlıklarının yakılması ve en hızlı şekilde veteriner hekimin bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti.
Borç Erteleme Talebi
Hayvan pazarlarının ülke genelinde kapalı olmasının hayvan satışını engellediğini ve bu durumun üreticilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ile Ziraat Bankasına olan borçlarını ödemesini zorlaştırdığını dile getiren Bayraktar, bu nedenle üreticilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankasına olan borçlarının faizsiz olarak en az 1 yıl ertelenmesi çağrısında bulundu. Bayraktar, son olarak şap hastalığından zarar gören tüm üreticilere geçmiş olsun dileklerini iletti.
İlginizi Çekebilir